Ga naar de inhoud
nachtkastje van steigerhout maken met een bouwtekening

Nachtkastje van Steigerhout maken | Tips + Bouwtekeningen

Door Karel

Een steigerhout nachtkastje maken? Groot gelijk. Door het nachtkastje zelf te maken ben je in veel gevallen stukken goedkoper uit dan er 1 of meerdere kopen in de winkel.

Daarnaast is een nachtkastje van steigerhout maken vrij gemakkelijk, dus ideaal voor een beginnende doe-het-zelver. En het leuke eraan is dat je ook nog eens je eigen wensen erin kunt verwerken. In dit artikel ontdek je op welke manier je een nachtkastje van steigerhout maakt aan de hand van een handig stappenplan.

Stap 1: Bepaal welk soort steigerhout je wilt gaan gebruiken

Steigerhout is momenteel erg populair en het is dan ook logisch dat je een steigerhouten nachtkastje wilt maken. Maar bepaal van te voren wel wat voor soort steigerhout planken je wilt gaan gebruiken.

Vaak heb je namelijk de keuze uit nieuwe en oude steigerhout planken. Het verschil zit hem voornamelijk in de plaats waar ze vandaan komen. Zo komen de oude steigerhout planken direct van de bouwplaats, waardoor ze hun unieke en karakteristieke grijze look al hebben, maar ook duurder zijn.

De nieuwe planken komen vaak redelijk vers uit de zagerij, waardoor ze vrij goedkoop zijn. Mocht je kiezen voor nieuwe planken, houdt er dan wel rekening mee dat deze kunnen gaan werken. Door het werken van het hout ontstaat er verkrommingen en naden in het hout. Het is dan ook belangrijk dat je nieuwe planken altijd een tijdje laat drogen voordat je ermee gaat werken.

Maar uiteindelijk maakt het niet zoveel uit wat voor soort plank je kiest. Je wensen en je budget bepalen namelijk je keuze. Wil je een stoer nachtkastje? Kies dan voor gebruikt / oud steigerhout. Zit je vast aan een bepaald budget? Kies dan voor de nieuwe steigerhout planken.

Stap 2: Bewerken van steigerhout

hout vergrijzen

Voor het bewerken van steigerhout is handig dat je in het bezit bent elektrisch gereedschap. Zo voorkom je tijdens het zagen splinters en wordt het bewerken van het hout een stuk eenvoudiger dan wanneer je alles met de hand zou doen.

Bij het maken van een nachtkastje van steigerhout is het ook verstandig dat je van te voren de gaatjes waar de schroeven in komen eerst goed voorboord. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat je het hout splijt wat natuurlijk weer zonde is.

Daarnaast is het ook verstandig om te kiezen voor schroeven die van roestvast staal gemaakt zijn (RVS schroeven). Deze bestaan uit een speciale legering van ijzer, chrome, nikkel en koolstof die ervoor zorgen dat de schroeven roestvrij en sterker zijn dan normale schroeven.

Stap 3: Gebruik een nachtkastje bouwtekening zoals hieronder

nachtkastje steigerhout bouwtekening
nachtkastje steigerhout bouwtekening

Zoals ik al aangaf in de inleiding is het maken van een steigerhouten nachtkastje niet ontzettend moeilijk. Maar toch is mijn advies om gebruik te maken van een goede nachtkastje bouwtekening.

Zo’n bouwtekening heeft namelijk een zaag en materiaallijst. Zo weet je precies welke materialen je in huis moet halen en hoe lang je de planken moet zagen of moet laten zagen in een bouwmarkt. Het bespaart je niet alleen tijd, maar een goede bouwtekening helpt ook om het nachtkastje te visualiseren.

Door het visualiseren ontstaan er geen onduidelijkheden, voorkom je fouten tijdens het bouwen en is je project sneller klaar. Met als resultaat dat de kwaliteit aanzienlijk hoger is dan wanneer je zonder een bouwtekening werkt.

Download de bouwtekeningen

Ook je eigen nachtkastje maken van steigerhout? Deze bouwtekeningen helpen je daar uitstekend bij. Dit bouwtekeningenpakket heeft namelijk al duizenden doe-het-zelvers waaronder ik geholpen met het maken van diverse projecten.

Stap 4: De afwerking

Wil je de zelfgemaakte nachtkastje van steigerhout mooi afwerken, dan ontkom je er niet aan om het hout te behandelen.

Het behandelen kan je doen op verschillende manieren. Maar de behandeling hangt af van wat je wilt. Wil je de nerven en de natuurlijke kleur van het steigerhout houden? Dan raad ik aan om een transparante lak te gebruiken. Het kastje wordt dan wel iets donkerder van kleur.

Maak dit je niet uit, maak dan gebruik van een degelijke wasolie dat het hout beschermt tegen vocht en vlekken. Wil je de stoere grijze uitstraling, kies er dan om het steigerhout te vergrijzen.

Tot slot

In dit artikel heb je een handig stappenplan kunnen lezen voor wanneer je een steigerhout nachtkastje wilt maken. Heb je nog vragen over de stappen of wil je nog extra tips met de andere lezers delen? Laat dan een berichtje hieronder achter. Dan kom ik er zo snel mogelijk erop terug.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *