Ga naar de inhoud
steigerhout vergrijzen

Steigerhout vergrijzen / oud maken? Bekijk dan deze 5 tips

Door Karel

Steigerhout vergrijzen dat ook wel vaak “Old Look” wordt genoemd is nog steeds helemaal in en is dan ook niet meer weg te denken uit ons interieur. Maar om de sfeer van verweerd en gebruikt steigerhout te krijgen zou je de meubels normaal gesproken jarenlang buiten moeten laten staan.

In dit artikel ontdek je een vijf manieren om steigerhout te vergrijzen en een handig stappenplan hoe je dit precies aanpakt.

Ook benieuwd? Lees dan vooral verder.  

Waarom steigerhout?

Steigerhout komt voor oorsprong uit de bouwnijverheid. Het is beresterk en door het ruwe gebruik door de jaren heen krijgt het een stoere en verweerde uitstraling.

Wanneer je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt zie je dat het niet egaal, maar gemêleerd van kleur is. Het hout is vergrijsd met wit uitslagen plekken of juist overwegend wit met hier en daar een grijze waas.

Niet gek dus dat ontwerpers gebruikt steigerhout in combinatie met in alle soorten en maten verwerken in meubelontwerpen voor binnen en buiten.

Maar ook nieuw steigerhout is erg populair en wanneer je het steigerhout vergrijst geeft het precies die stoere en verweerde uitstraling.

Steigerhout vergrijzen op vijf verschillende manieren

steigerhout vergrijzen

Steigerhout oud maken kun je op verschillende manieren doen. Afhankelijk van het type meubelstuk of toepassing van houten delen, kun je kiezen uit:

  1. Vergrijzingsmiddel
  2. Vergrijzen met boenwas
  3. Vergrijzen met verdunde krijtverf (krijtwash)
  4. Vergrijzen met verniswas

Het vergrijzingsmiddel voor steigerhout komt in poedervorm dat je oplost in water. Je versnelt hiermee het natuurlijke vergrijzingsproces. Na een behandeling met dit middel, krijg je het effect van hout dat vier jaar is blootgesteld aan zonlicht. Normaal gesproken wordt dit alleen maar toegepast op plaatsen waar het zonlicht zijn werk niet kan doen, zoals bijvoorbeeld bij een overkapping.

Bovendien kun je een mooi resultaat door vergrijzingsmiddel nooit 100% garanderen. Reden waarom dit middel voor het vergrijzen van houten meubels nauwelijks wordt toegepast.

Het grote voordeel van de andere drie methodes is dat het hout gelijkmatig vergrijsd word. Afhankelijk van wat je kiest zal het hout goed te reinigen zijn of juist vlekgevoelig zijn. Zo is boenwas vlekgevoelig, verdunde verf en verniswas zijn dit juist weer niet.

Maar wat steigerhout vergrijzen met boenwas zo aantrekkelijk maakt is dat je gedurende het vergrijzen nog aanpassingen kunt doen. Wil je het toch wat lichter maken of juist donkerder, dan is dat gewoon mogelijk.

Voor de juiste tint zul je even moeten experimenteren. Als je verdunde krijtverf (krijtwash) gebruikt kun je twee 2 mengen, of 2 lagen ná elkaar aanbrengen om zo precies de gezochte kleur te verkrijgen. Als je de verschillende planken allemaal net even een andere tint geeft, wordt de uitstraling nog authentieker.

Wanneer je het steigerhouten meubelstuk buiten wilt neerzetten, dan kun je niet de boenwas gebruiken omdat je over boenwas geen vernis kunt toepassen. Beter is dan om voor de grey wash de verdunde verf of verniswas te gebruiken.

steigerhout vergrijzen

5 Tips om steigerhout te verouderen

1. Gebruikt / oud steigerhout? Eerst blank maken

Wil je gebruikt steigerhout vergrijzen, zul je eerst wat noeste arbeid moeten verrichten om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke houtkleur terug te krijgen. Alleen dan kan het verdunde verfmengsel om hout te vergrijzen goed in het hout intrekken. Dus alle oude verf, lak en vernislagen zul je handmatig of met een schuurmachine moeten verwijderen.

Een milieuvriendelijk afbijtmiddel kan natuurlijk ook. Hiermee maak je het jezelf wat gemakkelijker, maar let ook hier op dat je zo grondig mogelijk alle verf verwijderd.

Oude waslagen kun je het beste met staalwol en een speciaal wasverwijdermiddel verwijderen.

2. Nieuw steigerhout vergrijzen

Ook nieuw steigerhout vergrijzen is goed mogelijk voor wanneer je een mooi doorleefd effect wilt hebben. Wel is het belangrijk dat je het eerst (in de nerfrichting) opruwt met een messing draadborstel of een staalborstel. Door de scherpe hoekjes en zijkanten iets af te schaven, of te schuren, creëer je een extra authentieke look.

Zorg dat nieuw steigerhout goed afgeborsteld is vóór dat je aan de volgende stap begint.

3. Hout vergrijzen door het aanbrengen van boenwas

Steigerhout vergrijzen met een boenwas kun je het beste doen met een kwast en een oude pluisvrije doek. De kwast gebruik je voor de kiertjes en de pluisvrije doek om de was af te vegen en in te wrijven.

Als je boenwas gebruikt om steigerhout te vergrijzen, kun je het meubelstuk niet de extra bescherming laag geven met bijvoorbeeld vernis. Hout vergrijzen met boenwas is dus niet geschikt voor tuinmeubels.

Een grondig aangebrachte boenwaslaag is goed met water afneembaar, maar je zult wat vaker een onderhoudsbeurt moeten geven met blanke boenwas.

4. Aanbrengen van verdunde verf – krijtwash

Verdunde verf (krijtwash) breng je aan met een spalter. Het overtollige wrijf je er met een pluisvrije doek af. Werk altijd in de richting van de houtnerf.

De mate van verdunning heeft weer invloed om de houtvergrijzing. Je kunt bijvoorbeeld een wash maken in de verhouding van 1 deel krijtverf, op 1 deel water.

Het meest natuurlijke effect verkrijg je door het gebruiken van 2 kleuren. Eerst gebruik je een krijtwash in de ene kleur. Strijk met een brede kwast het hout in, veeg uit met een doek in de richting van de nerf.

Als deze basislaag droog is, breng je een wash aan met de 2e kleur. Doe steeds een klein stuk en veeg overtollige verf meteen weg. Je kunt de 2e laag ook wat nonchalanter aanbrengen voor een wat stoerdere uitstraling.

Als je het steigerhouten meubelstuk buiten neerzet, bescherm het hout dan extra met een transparante verniswas, of een matte vernis voor buiten.

5. Aanbrengen van verniswas

Verniswas is een duurzame, watervaste, vlekken- en hittebestendige afwerking, ondanks dat het een watergedragen product is.

Dus je hebt de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is half transparant en verkrijgbaar in wit, zwart, grijs en diverse houttinten.

Je brengt de verniswas op onbehandeld hout aan met een spalter en je veegt overtollige was uit met een oude pluisvrije doek in de richting van de houtnerf.

Breng de verniswas niet te dun aan, omdat je anders snel de aanzetten van de kwast ziet.

Mocht je nog extra bescherming willen, dan kun je nog 1 of 2 lagen vernis aanbrengen. Voor een matte uitstraling is speciale zijdeglans of extra matte vernis verkrijgbaar.

Tot slot

Een goede voorbereiding is het halve werk. Steigerhout vergrijzen met een grey wash is een dankbare klus, maar wel een proces dat je met geduld en goede voorbereiding moet doen. Heb je nog vragen over het vergrijzen van steigerhout? Laat het mij weten, ik help je graag verder.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *