Ga naar de inhoud
dolgedraaide schroef verwijderen

Dolgedraaide schroef verwijderen op 3 verschillende manieren

Door Karel

Je hebt het vast wel eens meegemaakt tijdens het klussen dat je bij het indraaien van de schroef per ongeluk de schroefkop hebt beschadigd. Schroevendraaiers of schroefmachines hebben dan geen grip meer om de schroef eruit te draaien. Maar op welke manieren kun je dan nog een dolgedraaide schroef verwijderen?

In dit artikel ontdek je 5 handige tips hoe je zelf gemakkelijk een dolgedraaide schroeven verwijderd.

Maar eerst…

Voordat je de schroef uitboort of naar de winkel rent om een schroevenverwijderset te kopen wil ik je eerst vragen om de volgende 2 manieren te proberen om de schroef los te draaien.

1. Zet extra kracht voor meer grip

Zet extra kracht op de schroevendraaier om grip te creëren. Sla desnoods een aantal keer zachtjes met de hamer op de achterkant van de schroevendraaier.

Let wel op: gebruik géén accuboormachine. Deze draait namelijk op een te hoog toerental waardoor je de kop van de schroef nog meer beschadigd. Geeft deze manier toch te weinig grip om de schroef los te krijgen? Bekijk dan eens de volgende tip.

2. Plak (duck)tape op de schroef

Plak een stevig stuk (duck)tape op de beschadigde schroefkop. Vervolgens druk je met de schroevendraaier in de schroefkop.

Dit zorgt ervoor dat de ruimte in de schroefkop gevuld word met tape. Hierdoor ontstaat er meer grip, waardoor je de doorgedraaide schroef los krijgt.

Een andere mogelijkheid is een breed elastiekje. Je trekt de elastiek strak over de kop van de schroef en draai de doorgedraaide schroef los.

Ook het elastiekje vult namelijk de ruimtes in de schroefkop waardoor er meer grip ontstaat.

3 extra tips om een doorgedraaide schroef te verwijderen

dolgedraaide schroef voorkomen door goede schroeven te gebruiken

Werken de hierboven genoemde 2 tips niet, dan is er een grote kans dat de volgende 3 tips door om een dolgedraaide schroef te verwijderen.

1. Afgebroken schroef verwijderen

Een afgebroken schroef verwijderen klinkt als lastig werk. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om de schroef er toch uit te krijgen.

Steekt er nog een stukje van de schroef eruit en is de schroef nog dik genoeg? Maak dan in de kop van de schroef een klein gleufje. Dit doe je met een ijzerzaag ,een multitool of door te slijpen.

2. Schroevenverwijderset

Je kunt ook een doorgedraaide schroef verwijderen met een schroevenverwijderset. Dit zijn kleine speciale bitjes voor je schroefmachine. Je maakt als het ware een nieuw soort draad in de beschadigde schroefkop.

Hierdoor ontstaat er meer grip en draai je makkelijker de schroef los. Daarna kun je eventueel de oude schroef vervangen door een nieuwe.

3. Een schroef uitboren

Het uitboren van een doorgedraaide schroef is een andere veel gebruikte manier. Het nadeel van deze methode is dat het vaak een gat achterlaat.

In de meeste gevallen is het dan ook voldoende om alleen de kop van de dolgedraaide schroef te verwijderen. Vervolgens plamuur je het gat dicht.

Voorkomen is beter dan genezen

Een dolgedraaide schroef verwijderen hoeft dus niet zoveel werk te zijn. Maar voorkomen is natuurlijk stukken beter. Hieronder vind je 4 extra tips om een doorgedraaide schroef te voorkomen.

1. Zorg altijd voor de juiste schroevendraaier of bitje

Bitjes met verschillende schroefkoppen zoals philips en pozidriv schroefkoppen

Draai je ergens schroeven in, controleer dan wel dat je of je de juiste schroevendraaier of bitje gebruikt. Het klinkt misschien logisch. Maar wist je dat er verschillen zijn tussen de kop van een schroef en de schroevendraaier?

Zo heb je namelijk een Philips schroefkop en een Pozidriv schroefkop. Let hier dus goed op. En gebruik voor elke schroefkop de juiste schroevendraaier of bitje.

2. Te weinig grip? Stop dan met indraaien

Wanneer je merkt dat je te weinig grip hebt stop dan meteen met het indraaien van de schroef. Dit geldt ook wanneer je de schroef indraait met een schroefmachine.

Draai eerst met een laag toerental de schroef in. En wanneer je merkt dat je grip hebt schakel je over naar een hoger toerental.

3. Zet niet teveel kracht

Merk je tijdens het indraaien van de schroef dat je teveel kracht zet? Dan kan je beter eerst voorboren zodat het indraaien van de schroef gemakkelijker gaat. (Het goed voorboren is vooral belangrijk bij de hardere houtsoorten zoals Douglas hout)

Boor je niet voor en blijf je de schroef met veel kracht indraaien? Dan ontstaat de kans op een dolgedraaide schroef.

4. Torx kop

Torx bitjes om een dolgedraaide schroef te voorkomen

Ben je op zoek naar goede schroeven? Kijk dan naar schroeven met een torx kop. De kans dat deze schroeven doldraait is stukken kleiner dan bij een Philips kruiskop.

Zorg wel dat je de juiste schroevendraaier of bitjes voor deze schroef hebt.

Tot slot

In dit artikel heb je gelezen op welke 5 manieren je dolgedraaide schroeven kunt verwijderd. Wel is het belangrijk dat je van te voren bepaald of de gehele schroef eruit moet. Of dat je alleen de kop van de doorgedraaide schroef wilt verwijderen

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Heb je nog tips om een dolgedraaide schroef te verwijderen? Laat het mij weten door een berichtje hieronder. Dan probeer ik op de zelfde dag erop terug te komen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

1 reactie op “Dolgedraaide schroef verwijderen op 3 verschillende manieren”

  1. Door Therese op 17 november 2020

    Mooie website, duidelijke artikelen. Heel praktisch voor mij als beginnend klusser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *