Ga naar de inhoud
6 tips om je eigen duivenhok te maken

Een Eigen Duivenhok Maken: 6 Tips incl. Bouwtekeningen

Door Karel

Wil je een duivenhok maken maar weet je niet precies waar je moet beginnen en wat de belangrijkste dingen zijn waar je op moet letten? Lees dan snel verder. In dit artikel gaan we verder in op wat er komt kijken bij het maken van een goed duivenhok. Je kunt een duivenhok zelf maken maar je moet wel weten wat je doet en wat de beste aanpak is.

Waar moet een duivenhok aan voldoen?

Een goed duivenhok voldoet pas wanneer de duiven voldoende ruimte hebben en wanneer het hok eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast moet er voldoende isolatie en ventilatie aanwezig zijn en is het verstandig om het hok op het zuiden of zuidoosten te plaatsen voor voldoende zonlicht. Ook moet er worden gekeken of er een vergunning nodig is.

Bekijk of je een vergunning nodig hebt

Ga voordat je begint met het bouwen van een duivenhok na of er in jouw gemeente regels zijn voor het houden van duiven. Als je in een huurhuis woont kan de verhuurder regels hebben opgesteld voor het houden van dieren.

Afhankelijk je plannen voor het hok kun je te maken krijgen met een vergunningsplicht. Een duivenhok is namelijk een aanbouw aan je huis waarvoor misschien een vergunning nodig is. Als je geen zin hebt in gedoe is een klein duivenhok maken misschien de beste optie.

Voor informatie hierover kun je vaak terecht bij je eigen gemeente of het omgevingsloket van de overheid.

Zorg voor voldoende ruimte

Moet ik een groot of een klein duivenhok maken? Dat hangt ervan af. Een goed duivenhok is lekker ruim opgezet, zo hebben de duiven alle ruimte en kun je zelf overal makkelijk bij voor het voeren, onderhoud en de schoonmaak.

Een goede vuistregel is per m3 twee duiven gehouden kunnen worden. Bedenk dan ook eerst hoeveel duiven je wilt gaan gaan houden. Bereken op basis hiervan de ideale grootte voor het hok. Een andere factor waar je nog op moet letten bij het bepalen van de grootte is de hoeveelheid frisse lucht die naar binnen komt.

Hoe meer frisse lucht er in het hok is hoe meer duiven je kunt houden. Wil je toch liever een klein duivenhok maken bijvoorbeeld omdat je weinig ruimte hebt dan is het in ieder geval belangrijk dat de duiven genoeg bewegingsvrijheid hebben en ze makkelijk in- en uit kunnen vliegen.

Een goed duivenhok moet goed geïsoleerd en geventileerd zijn

Duiven hebben veel frisse lucht nodig maar houden niet van tocht. Teveel tocht zorgt voor irritatie van slijmvliezen van ogen neus en bijholtes. Zorg voor een goed klimaat in het duivenhok.

  • ventilatie – Ventilatie is nodig voor aanvoer van verse zuurstof en voor de afvoer van door mest gevormde gassen (zoals ammoniak) en overtollige warmte. Een hok met te weinig ventilatie wordt uiteindelijk muf en benauwd, dit is niet goed voor de gezondheid van de duiven en niet prettig voor jezelf. De beste aanpak is er één maken waar frisse lucht via de vloer van het duivenhok wordt binnen gelaten en de muffe lucht en ammoniak via het dak weer kan ontsnappen. Zet het duivenhok bijvoorbeeld op hoogte, bijvoorbeeld met liggers die +/-15cm van de betegeling af liggen. Zo blijft de vloer van het goed droog. Sommige duivenhouders geven de voorkeur aan ventilatie via de voorzijde van het hok.
  • isolatie – Isolatie is nodig voor een zo gelijkmatig mogelijke temperatuur waarbij het belangrijk is dat de temperatuur verschillen zo klein mogelijk zijn. Het moet niet veel kouder zijn dan buiten en tegelijkertijd niet veel warmer en droger dan buiten. De maximum temperatuur van een goed duivenhok ligt ongeveer op 28 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 50 – 70 %. Dit is van belang bij de juiste materiaal keuze voor het dak en het isolatiemateriaal.Je kunt kiezen voor mechanische ventilatie. Er zijn tegenwoordig complete ventilatie en klimaatsystemen op de markt.

Een duivenhok bouwen hoeft niet moeilijk te zijn, maar deze twee punten verdienen wel extra aandacht.

Het hok moet goed schoon zijn

Voor zowel je eigen gezondheid als dat van de duiven is het van belang dat het duivenhok goed schoon is. Zorg er dan ook voor dat het schoonhouden ervan een eenvoudige klus blijft. Denk er bij het ontwerp over na wat hiervoor de beste manier is.

Een tip is om ervoor te zorgen dat de vloer van het duivenhok voorzien is van een rooster, waardoor de mest naar beneden kan zakken. De duiven kunnen er zo niet bij waardoor infecties minder kans krijgen. En het is handig voor jezelf: even het rooster aan de kant en je schraapt de mest zo weg. Let er hierbij wel op dat het materiaal voldoende vochtdoorlatend is. Zo blijft het hok goed droog.

Wat is de beste plaats voor het duivenhok?

Het is belangrijk dat je als eerste een goede plaats uitkiest waar de duivenhok komt te staan. Een aantal dingen waarmee je rekening mee moet houden:

  • plaats het hoek op het zuiden of zuidoosten – Een duivenhok met de voorkant op het zuiden of zuidoosten gericht krijgt (zelfs in de winter) voldoende zonlicht. Dit zorgt voor aan een aangename temperatuur in het hok en dat de duiven in de ochtend in de zon zitten.
  • zorg voor een open plek – Het is belangrijk dat het hok op een open plaats komt te staan. Vermijd hierbij omheiningen en bijvoorbeeld elektriciteitskabels. Zo is het makkelijk voor de duiven om de weg terug te vinden en is het risico op verwondingen het kleinst.

Tot slot: maak gebruik van geschikte duivenhok bouwtekeningen

duivenhok bouwtekening
duivenhok bouwtekening

Duiven houden is een mooie hobby en wordt een stuk leuker als je beschikt over een goed duivenhok. Een duivenhok zelf maken is een stuk eenvoudiger dan je denkt en dankzij de 5 tips uit dit artikel wordt het een stuk makkelijk.

Maar toch wil ik je nog één laatste tip geven: maak gebruik van een geschikte duivenhok bouwtekening. Want wanneer je gebruik maakt van een duivenhok bouwtekening verhoog je niet alleen de kwaliteit van je duivenhok, maar visualiseer je ook je project.

Het voordeel van visualiseren is dat je precies weet hoe je de duivenhok in elkaar zet, voorkom je dure fouten en werk je een stuk sneller dan wanneer je geen gebruik maakt van een duivenhok bouwtekening. Daarom raad ik dan ook Freds bouwtekeningen aan.

Heb je nog aanvullingen of heb je nog vragen laat dan even een berichtje achter.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *