Ga naar de inhoud
Insectenhuis maken

4 Tips om Je Eigen (Grote) Insectenhotel te Maken + Bouwtekening

Door Karel

Insecten hebben het tegenwoordig grote moeite om een goede leefomgeving te vinden. En dat is jammer want insecten zijn niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de mens. Wil je de insecten een handje helpen? Kies er dan voor om zelf een insectenhotel te maken met behulp van een speciale insectenhotel bouwtekening.

Hierdoor ondersteun je niet alleen de insecten. Maar ze hebben dan ook het gehele jaar een goed en een veilige leefomgeving. In dit artikel lees je dan ook waarom het beter is om een zelf een goedkope insectenhotel te maken dan er 1 te kopen en geef je ik je ook nog een 4 tal handige tips.

Waarom een insectenhotel maken in plaats van een insectenhotel kopen?

In veel tuincentrums of andere winkels worden verschillende insectenhotels vlinderkastjes en bijenhotels aangeboden welke vaak bestaan uit stukken hout met geboorde gangen en holle stengels. Maar wanneer je goed verder kijkt vallen er eigenlijk al direct een aantal problemen op zoals:

  • De diameters van de bamboestokjes zijn te groot
  • De holle stengels zijn aan beide kanten open
  • Er zijn gangen geboord in de plankjes in plaats van het houtblok
  • Er worden dennenappels, houtblokjes of plankjes gebruikt

Het laatste ziet er misschien leuk uit, maar insecten zoals bijen en vlinders maken hier nauwelijks gebruik van. Wil je meer insecten in je tuin, dan is het ook aan te raden om een goede insectenhotel zelf te maken met geschikte kamers per insectensoort. Hieronder vind je een aantal handige tips.

Insectenhuis bouwen voor diverse insecten
Voorbeeld van een insectenhuis

Tip 1: Voor welke insecten wil je een insectenhotel maken?

Wanneer je een insectenhotel wilt maken is het belangrijk dat je van te voren eerst goed bepaald aan welke insecten je onderdak wilt bieden. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een insectenhotel voor de volgende 5 insecten:

  • Lieveheersbeestjes: Deze kleine en vaak rood van kleurige kevertjes voeden zich onder andere met bladluis
  • Solitaire bijen: Deze bijen leven vaak alleen en zorgen ervoor dat de verschillende bloemen, struiken en bomen in de omgeving worden bestuift. Omdat ze vaak alleen zijn, hebben ze ook geen kolonie om te verdedigen waardoor ze dan ook nauwelijks steken
  • Graafwespen: Deze kleine insecten nestelen zich soms in de grond of anders in geknakte braamstengels. Ze vullen hun nest met dode insecten die o.a. voor voedsel dienen voor hun larven. Ze voeden zich graag met bladluizen, cicaden en bladkeverlarven
  • Vlinders: Een insectenhotel biedt de vlinder onderdak wanneer het slecht weer of winter is
  • Gaasvliegen: Verwar deze vlieg niet met de vervelende zwarte vlieg. Ze zijn namelijk niet hinderlijk voor de mens en helpen mee met het bestrijden van bladluis

Tip 2: Goedkope insectenhotel maken: Bepaal de juiste materialen

Een insectenhotel maken kan natuurlijk in verschillende soorten en maten en zit je niet vast aan een bepaalde vorm. Maar net zoals bij andere zelf gemaakte dierenverblijven is het belangrijk dat je kiest voor goede materialen. Kies daarom dan ook voor een houtsoort wat goed bestand is tegen de Nederlandse en Belgische weersinvloeden zoals regen, wind en zonlicht.

Voor opvulling kun het beste de volgende materialen gebruiken:

  • Hout – Als opvulling kun je kiezen voor een rond stuk hout. Boor hier diverse gaatjes in die ongeveer 5 tot 20 centimeter diep zijn en ongeveer 2 tot 9 millimeter doorsneden. Wel is belangrijk dat de achterkant van het stuk hout volledig dicht is en dat je de gaten boort in de zelfde richting als de houtvezel
  • Holle takken, bamboe of riet – Deze holle materialen zijn ideaal voor bijen en graafwespen. Gebruik verschillende diktes en bundel ze vervolgens bij elkaar. De diameter varieert tussen de 2 en 9 millimeter waardoor verschillende soorten bijen en graafwespen hun nesten kunnen maken. Je kunt ook kiezen  voor takken met een gladden binnenkant.
  • Houtsnippers en schors – Lieveheersbeestjes zijn gek op dit soort materialen. Ze kiezen er vaak voor om hier in te overwinteren of om te overnachten
  • Kamer met kieren – Door 1 van de kamers dicht te maken maak je hem geschikt voor vlinders. Stop in de kamer wat dorre takjes met bladeren zodat de vlinder een takjes hebben om erop te zitten. Maak vervolgens verschillende kieren van 1 cm breed en 8 tot 10 cm hoog zodat de vlinders naar binnen kunnen kruipen

Is je zelf gemaakte insectenhotel af? Bescherm deze dan nog wat met een diervriendelijke verf of olie zodat je de insecten niet verjaagd.

Insectenhuis bouwen van hout
Insectenhuis met hout, bamboe en enzovoort

Tip 3: Kies voor de juiste plaats voor je zelf gemaakte insectenhotel

Niet alleen de juiste insectenhotel bepaalt de hoeveelheid insecten in je tuin, maar ook de plaats waar je de zelfgemaakte insectenhotel plaats. Plaats je insectenhotel daarom dan het liefst op een zonnige plek in het zuiden waarbij het beschermt is tegen de regen of wind. En natuurlijk waar veel bloeiende en struiken groeien.

Is het winter? Dan is het advies om de insectenhotel te laten hangen zodat de insecten niet vroegtijdig gestoord worden.

Qua onderhoud hoef je niet veel te doen. Schoonmaken is namelijk niet nodig en kan zelfs in de ernstige gevallen schadelijk zijn voor de insecten en larven. Het enige wat je zou kunnen doen is het weghalen van eventuele spinnenwebben.

Daarnaast is het ook verstandig dat als de lente begint de gebruikte materialen controleren. Probeer dan vooral de materialen aan te vullen en te vervangen.

Tip 4: Een insecten hotel maken met een bouwtekening

Een insectenhotel is niet alleen nuttig voor de natuur en de omgeving in je tuin, maar juist ook leuk en leerzaam om samen met kinderen te maken.

Zo leren ze welke insecten nuttig zijn voor de natuur en leren ze ook omgaan met gereedschap. Natuurlijk is het wel belangrijk dat veiligheid voorop staat.

Wil jij nu de natuur ook een handje helpen door een zelf een insectenhotel te maken die ook tegen een stootje kan? Dan is een insectenhotel bouwtekening gewoonweg onmisbaar. Gelukkig bevat het pakket van Freds bouwtekeningen meer dan 40 verschillende soorten insectenhotel bouwtekeningen. Variërend van kleine huisjes, heuse vlinderhotels tot grote bijenhuizen.

Download de Insectenhotel bouwtekeningen

Je eigen mooie insectenhotel maak je dankzij een goede insectenhotel bouwtekening. Maak daarom net zoals ik en vele andere mensen van goede bouwtekeningen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *