Ga naar de inhoud
voederhuisje op paal

Voederhuisje op paal maken, Tips & Bouwtekening

Door Karel

Zoals in elke winter is het voor veel vogels lastig om aan genoeg voedsel te komen. Zeker wanneer het vriest en de aarde te bevroren is of er een laag met sneeuw de bodem bedekt. Gelukkig kunnen we de vogels bijvoeren met zaden, nootjes of met de bekende vetbollen die je kunt ophangen aan de takken van bomen. Maar wat nog leuker is om de vogels te helpen is een eigen voederhuisje maken waar je het voedsel eraan kunt hangen.

Zelf een voederhuisje maken is vaker goedkoper, steviger en juist ontzettend leuk om zelf of met kinderen te maken. En het allerbelangrijkste is dat de vogels er jarenlang plezier van hebben.

In dit artikel wil ik je dan ook een aantal praktische tips geven die jou kunnen helpen om zelf een voederhuisje voor vogels te maken.

1. Sterrenrestaurant voor vogels

Net zoals bij andere dierenverblijven kun het voederhuisje maken zoals je zelf wilt. Een modern of klassiek huis, maak het zoals het beste past bij je eigen huis of bij je tuininrichting. Zolang het maar open is en een eind boven de grond staat Het materiaal dat je kunt kiezen om het vogelvoederhuisje te maken kan natuurlijk verschillen.

Wel raad ik je aan om te kiezen van een watervaste houtsoort zoals het hardere Douglas hout. Hierdoor is je voederhuisje bestand tegen verschillende weersinvloeden en ook nog eens ontzettend sterk.

En door gebruik te maken van materiaal wat uit de natuur komt voelen vogels zich al snel thuis. Vergeet er ook niet voor te zorgen dat het voer niet  uit het voederhuisje kan waaien, bijvoorbeeld met een openstaan randje.

2. Op grote hoogte

Ga je een vogelvoederhuisje maken, zorg dan altijd dat het voerplateau van het huisje zich op ongeveer anderhalve meter boven de grond bevindt. Je kunt een voederhuisje maken op een paal, die je vastzet in de grond.

Wil je het voederhuisje kunnen verplaatsen of in de zomer opbergen, dan kun je beter een voederhuisje op een stevige standaard maken. En natuurlijk is een hangend vogelvoederhuisje ook een mogelijkheid als je een boom of dakrand hebt om het huisje aan op te hangen.

3. Veilig en vertrouwd

In een voederhuisje zo’n eind boven de grond, is de kans klein dat het voer bevriest. Maar, en dat is net zo belangrijk, kunnen de vogels veilig smullen van het lekkers in het voederhuisje zonder dat ze verrast worden door een kat of door een ander dier.

Zet daarom dan nooit het voederhuisje te dicht bij een schutting, want zo maak je de roofdieren het wel heel erg gemakkelijk.

Heb je zelf een kat? Doe die dan ook nog een belletje om. Dan horen de vogels de kat al van ver aankomen. In de stad is de kans klein, maar als je in een wat meer bosrijke omgeving woont, zal je voederhuisje niet alleen vogels aantrekken. De kans is dan groot dat ook eekhoorns komen proeven!

4. Het hele jaar door

voederhuisje maken roodborstje

Een vogelvoederhuisje maken doe je niet alleen voor de winter. Je kunt het gerust het hele jaar door gebruiken. Dierenwinkels verkopen vogelzaden voor alle seizoenen. Omdat er steeds minder natuur is, hebben vogels meer moeite om voldoende juist voedsel te vinden. Het kan daarom geen kwaad om vogels ook in andere seizoenen dan de winter bij te voeren.

Er is online veel informatie te vinden over de eetgewoonten van verschillende vogelsoorten, wat ze graag eten en waar ze dat eten graag vinden. Een voederhuisje maken doe je niet voor niets. Het is leuk als het ook daadwerkelijk veel vogels naar je tuin of balkon lokt. Maar welke vogels zul je dan in je tuin aantreffen? Dat kunnen de volgende vogels zijn:

  • De merel, spreeuw of de zanglijster
    Deze bekende vogels vind je volop in de tuin. Je kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld rozijnen, stukjes appel en verschillende soorten besjes
  • Roodborstjes
    De felle en kleurrijke vogeltjes eten wanneer het winter is graag een mix van havermout en / of broodkruimels. Je kunt er ook voor kiezen om meelwormen te geven
  • De bekende huismus, vink en de groenling
    Deze vogeltjes zie je vaak in verschillende tuinen. Ze zijn gek op pinda’s, zonnepitten en andere zaadjes

Tot slot: voederhuisje zelf maken

voederhuisje op paal
voederhuisje maken bouwtekening op paal

In dit artikel heb je een aantal handige tips kunnen lezen die van pas komen wanneer je een voederhuisje wilt gaan maken. Wist je ook dat een voederhuisje maken niet moeilijk hoeft te zijn, wanneer je gebruik maakt van een stap voor stap handleiding uit Freds bouwtekeningen? Je hoeft zelf niet eens jaren lange klus ervaring te hebben. Alleen een klein beetje doorzettingsvermogen en wat vrije tijd.

Download de voederhuisjes bouwtekeningen

Vogeltjes help je de deze en de komende winters door een goed en stevig voederhuisje te maken. Download de bouwtekeningen en ga direct aan de slag.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *