Ga naar de inhoud
wandbord maken van steigerhout

Je Eigen Wandbord van Steigerhout Maken dankzij Dit 4 Stappenplan

Door Karel

Je ziet ze overal: houten wandborden. Ze zijn een leuke manier om je persoonlijke spullen en foto’s een speciale plek in huis te geven. En als je van klussen houdt, is een wandbord van steigerhout maken heel eenvoudig.

Steigerhouten planken zijn betaalbaar, stevig en makkelijk te bewerken. Ze hebben ook een stoere uitstraling die in bijna elk interieur past.

Wil jij ook je eigen houten wandbord maken? In dit artikel vertel ik je wat je nodig hebt en hoe je het zelf maakt. Lees snel verder!

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het maken van je eigen wandbord van steigerhout heb je niet veel nodig. Met de juiste materialen en gereedschappen kun je snel aan de slag. Hier lees je wat je precies nodig hebt.

Steigerhout

Voor je wandbord kun je kiezen tussen twee soorten steigerplanken: gebruikte en nieuwe planken. Het verschil zit in de herkomst.

  • Nieuwe vurenhouten planken: Deze komen bijna direct van de boom en hebben een gele kleur. Ze worden op maat gezaagd en gedroogd voordat ze verkocht worden.
  • Gebruikte planken: Deze komen van de bouwplaats en hebben een rustieke en robuuste uitstraling.

Voor je wandbord heb je de volgende materialen en afmetingen nodig:

OnderdeelAantalMateriaalDikte in mmBreedte in mmLengte in mm
13Steigerhout301951000
22Steigerhout3030585
31Steigerhout30150500
41Steigerhout30170200
51Steigerhout30150200
61Steigerhout30150200
71Steigerhout30150200

Schroeven en houtlijm

RVS schroeven en houtlijm zijn essentieel voor het maken van een stevig wandbord. Schroeven zorgen voor een stevige verbinding en zijn handig voor de zwaardere delen. Houtlijm geeft extra sterkte en houvast.

Stappenplan voor het maken van je eigen wandbord

wandbord maken van steigerhout

Stap 1. Voorbereiding

Voor je begint, kies rechte en stevige planken die dezelfde dikte hebben. Meet en zaag de planken volgens de tabel. Schuur daarna de randen om splinters te verwijderen en een gladde afwerking te krijgen.

Stap 2. Leg de basis klaar

Plaats de drie lange planken (onderdeel 1) horizontaal en onder elkaar op een vlakke ondergrond. Dit zijn de basisplanken van je wandbord.

Plaats de twee verbindingslatten (onderdeel 2) 10 cm vanaf de buitenkant naar binnen. Bevestig deze plankjes stevig met houtlijm en schroeven. Om het scheuren van het hout te voorkomen is het raadzaam om eerst met een dunne boor voor te boren.

Stap 3. Schappen plaatsen

Plaats de lange horizontale plank (onderdeel 3) in het midden tussen de bovenste en onderste plank. Bevestig deze plank stevig met houtlijm en schroeven. 

Plaats de kleine planken (onderdelen 4, 5, 6 en 7) op de gewenste plekken op de bovenste en onderste plank. Bevestig ook deze planken stevig met houtlijm en schroeven.

Stap 4: Afwerking

Controleer of alle planken stevig vastzitten. Schuur de planken indien nodig nogmaals voor een mooie en gladde afwerking. Behandel het hout met lak, beits of verf om het te beschermen en je wandbord een mooie uitstraling te geven.

Monteren aan de muur

Je kunt zelf kiezen hoe je het wandbord wilt monteren. Ik raad aan om een haaklat te gebruiken. Als je dit nog nooit hebt gedaan, volg dan deze drie stappen:

  1. Zaag een plank in een hoek van 45 graden en bevestig deze aan de achterkant van je wandbord met schroeven.
  2. Zaag een tweede plank op dezelfde manier en bevestig deze omgekeerd aan de muur. Zorg dat deze stevig vastzit.
  3. Hang nu je wandbord voorzichtig op.

Tot Slot

Nu je weet hoe je een eigen wandbord kunt maken, kun je vast niet wachten om meer projecten aan te pakken. Er is niets zo bevredigend als iets moois met je eigen handen creƫren. Wil je je vaardigheden verder ontwikkelen en nog meer unieke items maken? Dan raad ik je aan om goede stap-voor-stap bouwtekeningen te gebruiken.

Met gedetailleerde werkplannen voorkom je fouten en weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je projecten niet alleen sneller klaar zijn, maar ook een hogere kwaliteit en perfecte afwerking hebben. 

Dus waar wacht je nog op?

Download de bouwtekeningen, pak je gereedschap en begin aan je volgende meesterwerk!

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *