Ga naar de inhoud
wandbord maken van steigerhout

Wandbord van Steigerhout maken dankzij deze 4 tips

Door Karel

Je kunt tegenwoordig geen woonprogramma kijken en geen klustijdschrift of -folder openslaan of je komt voorbeelden van houten wandborden tegen. En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Een wandbord is namelijk een manier om jouw persoonlijke spullen en foto’s een speciaal plekje in je huis te geven. En hou je van klussen? Dan is zelf een wandbord van steigerhout maken een fluitje van een cent.

Gelukkig zijn steigerhouten planken niet zo duur als veel andere soorten hout en het is van een degelijke kwaliteit en makkelijk te verwerken. Zo maak je eenvoudig en voordelig je eigen wandbord. Bovendien heeft het een stoer uiterlijk en past daarmee in zo goed als alle interieurs.

Wil jij nu ook je eigen houten wandbord maken en wil je weten waar je allemaal op moet letten? In dit artikel geef ik je 4 handige tips. Dus lees snel verder.

Tip 1: Waar komt jouw wandbord te hangen?

Voordat je start om een wandbord zelf te maken is het handig om te bedenken waar je jouw wandbord als het klaar is wilt ophangen. Wil je hem binnen of buiten ophangen? Je ziet namelijk regelmatig een wandbord in de tuin, bijvoorbeeld om een muur of schutting aan te kleden.

Daar heb je vooral in de zomer plezier van.

Misschien maak je daarom liever een wandbord voor in huis. Voor in welke ruimte doe je dat dan? Voor in de gang of in de woonkamer. Waar straks jouw wandbord komt te hangen, bepaalt hoe groot het wandbord wordt, hoe je het gaat indelen en ook van welk materiaal je het wandbord gaat maken.

Tip 2: Steigerhouten wandbord maken

Je kunt een wandbord maken van verschillende materialen. Het meest gebruikte materiaal is hout. Zo kun je ervoor kiezen om een houten wandbord met plankjes te maken of het hout hout of delen daarvan nog te bekleden met stof waar je dan met elastiek of spelden foto’s op kunt bevestigen.

Maar de meeste mensen maken een steigerhout wandbord.

Het leuke van steigerhouten planken is dat ze breder zijn dan de planken van ander hout. Steigerhout ziet er ook nog eens sfeervol en stoer uit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld MDF, en hoeft niet uitgebreid behandeld te worden voor een mooi resultaat.

Je kunt verschillende soorten steigerhouten planken kopen. Was er vroeger alleen ruw en origineel steigerhout te koop, tegenwoordig wordt steigerhout ook bijvoorbeeld geschaafd verkocht.

Je betaalt dan wat meer, maar je hebt mooie rechte en egale planken. Dat scheelt weer werk bij het zelf je steigerhout wandbord maken. Ideaal als van strak en netjes houdt, maar wel de stoere look van steigerhout wilt.

Tip 3: Al je dierbare spulletjes op je wandbord

Als je zelf een steigerhout wandbord maakt, ben je helemaal vrij in het formaat de vorm en de indeling van je wandbord. Denk van te voren goed na over wat je allemaal kwijt wilt op je wandbord. Dan kun je daarna eenvoudig bepalen waar je de plankjes voor bijvoorbeeld een beeldje of kaars wilt hebben en hoe lang het richeltje voor foto’s moet worden. Zo weet je zeker dat al jouw dierbare spulletjes een mooi plekje op het wandbord krijgen.

Wandbord maken met tekst

Er zijn ook mensen die kiezen om een wandbord te maken met tekst. Dat staat gezellig, maar realiseer je dat je dan wel minder plek hebt voor plankjes. Het wordt snel te druk. Een wandbord maken met tekst is leuk idee voor bijvoorbeeld een kinderkamer, met de naam van het kind erop.

Maar je kunt natuurlijk ook een houten wandbord maken met leuke of mooie teksten die goed in een woonkamer passen. Als je een vaste hand hebt en je durft de uitdaging aan, dan teken je eerst de letters op het wandbord en schilder je ze vervolgens over. Wat je ook kunt doen is speciale letter sjablonen gebruiken. Hiermee kunt je héél gemakkelijk een wandbord steigerhout met tekst maken.

Tip 4: Wandbord bevestigen

Om je wandbord te bevestigen is het verstandig om een zogenaamd haaklat te maken. Heb je dit nog nooit gedaan? Volg dan de onderstaande 3 stappen:

  1. Maak achterop je zelfgemaakte wandbord een plank en zaag deze plank in een hoek van precies 45 graden.
  2. Monteer deze vervolgens met schroeven
  3. Doe nu precies hetzelfde aan de muur, maar dan omgekeerd. Vergeet niet dat je deze goed moet vastmaken.
  4. Hang nu je wandbord op!

Wanneer je gebruik maakt van een een haaklat om je bijvoorbeeld je wandbord van steigerhout te bevestigen, dan hangt deze mooi, stevig en kan je wandbord niet zomaar meer de muur afvallen.

Tot Slot: Je eigen steigenhouten wandbord maken met een eenvoudige bouwtekening

In dit artikel heb je een aantal handige tips kunnen lezen die je helpen bij het bouwen van je eigen wandbord. De eerder genoemde tips helpen je goed op weg, maar je bent er nog niet helemaal. Ik raad je namelijk aan om gebruik te maken van een goede en vooral een stap-voor-stap bouwtekeningen

Zo zorg je ervoor dat de kans op fouten aanzienlijk verkleint worden en weet je ook precies hoeveel hout je moet halen. Hierdoor komt de kwaliteit van je wandbord een stuk hoger te liggen en de afwerking nagenoeg perfect is.

Download de wandbord bouwtekeningen

Dankzij deze tekeningen maak je al heel eenvoudig je eigen wandbord van steigerhout. Het bouwtekeningenpakket heeft dan ook inmiddels al meer dan 7000+ doe-het-zelvers waaronder ik geholpen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *