Buitenkeuken maken van hout

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wie wilt er nu geen buitenkeuken maken van hout? Stel je eens voor hoe geweldig het wel niet is om met vrienden of familie op een warme zomeravond buiten te eten.

Gezellig met ze allen rondom een grote genieten van het eten en drinken.

In dit artikel ontdek je 5 tips hoe je zelf op een goedkope manier je zelf je eigen stoere buitenkeuken maakt van steigerhout.

Tip 1: Schrijf op paper wat voor buitenkeuken je wilt maken

De 1e stap voordat je begint met het maken van een buitenkeuken is het op papier schrijven wat je wilt. Schrijf dan ook de antwoorden op de volgende 4 vragen op:

  • Wil je een vaste buitenkeuken of een buitenkeuken die verrijdbaar is?
  • Wil je een barbecue of een green egg?
  • Wil je een buitenkeuken met een zink?
  • Of wil je een buitenkeuken met alles erop en eraan

Het is dus belangrijk dat je van te voren noteert wat je gaat maken. Zo voorkom je op een later moment vervelende problemen waardoor je buitenkeuken gedoemd is om te mislukken.

Tip 2:  Plaats je houten buitenkeuken op de juiste plek

Plaats de buitenkeuken in de buurt van je gewone keuken, namelijk je binnenkeuken. Zo hoef je niet heen en weer te lopen als je weer iets bent vergeten. Ook kan je vanuit je binnenkeuken goed op het eten letten. Je wilt immers niet dat je eten verbrand.

Een andere optie is het plaatsen van een kleine koelkast in de buurt of naast je keuken. Zo heb je direct alle spullen binnen handbereik.

Maak je in de zomer gebruik van je buitenkeuken dan is het vaak erg warm. Vaak sta je dan ook nog eens in de volle zon. Plaats daarom je keuken in de schaduw.

Dit kan onder een boom zijn, maar ook onder een overkapping. (geen zonnescherm in verbrand met brandveiligheid). Een terrasoverkapping is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Zo kan je ook nog buiten het zomerseizoen genieten van je keuken.

Tip 3: Een buitenkeuken maken van hout

buitenkeuken gemaakt van steigerhout

Een buitenkeuken maken van hout kan natuurlijk in alle soorten en maten. Zo heb je de vrijheid om zelf te bepalen welke houtsoorten je wilt gebruiken.

Maar welke houtsoorten zijn aan te raden? Voor buitenkeukens wordt veel steigerhout of douglas gebruikt.

Een buitenkeuken maken van steigerhout

Wil je een buitenkeuken van steigerhout? Dan het belangrijk dat je jezelf afvraagt welk soort steigerhout je wilt gebruiken. Je hebt namelijk 2 soorten planken. Namelijk de nieuwe en vers gezaagde planken en de gebruikte planken.

De nieuwe planken zijn vaak goedkoper. Maar bevatten wel meer vocht dan de gebruikte steigerhouten planken. Het nadeel hiervan is dat de nieuwe steigerhout planken gemakkelijker krimpen en vervormen wanneer ze buiten of in vochtige ruimtes gebruikt worden.

Laat daarom nieuw steigerhout eerst goed drogen. Behandel het steigerhout daarna zodat het beter bestand is tegen regen, wind en zonlicht.

Dat laatste is vooral handig omdat buitenkeukens vaak (on)bedekt blootgesteld worden aan de hierboven genoemde weersinvloeden.

Een buitenkeuken maken van douglas hout

Douglas hout is daarentegen een vrij harde houtsoort die veel beter bestand is tegen houtrot en schimmels dan steigerhout.

Onbehandeld heeft douglas hout een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.

Kies je voor douglas hout om je eigen buitenkeuken te maken? Houdt dan wel rekening mee dat je de onderdelen eerst goed voorboord.

Hardere houtsoorten splijten namelijk sneller, wanneer je dit niet doet.

Tip 4: Maak gebruik van elektrisch gereedschap

Maak gebruik van elektrisch gereedschap wanneer je een buitenkeuken maakt. Het helpt je namelijk om het hout beter en nauwkeuriger in de juiste lengtes te zagen.

Ben je niet in het bezit van elektrisch gereedschap. Dan hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen. Misschien kan je het gereedschap goedkoop huren.

Is een buitenkeuken maken een eenmalig project? Vraag dan aan je vrienden, buren of familie of je elektrisch gereedschap tijdelijk mag lenen.

Tip 5: Veiligheid gaat voor alles

gehoorbescherming

Maak je gebruik van elektrisch gereedschap? Let dan op de veiligheid van je eigen en die van andere. Houdt daarom ook rekening met de volgende 2 punten:

1 Houtdeeltjes die wegschieten

Tijdens het bewerken van het hout schieten er meerdere houtstukjes in het rond. Deze bepalen ieder afzonderlijk hun eigen weg. Hierdoor weet je niet waar ze terecht komen.

Het kan zomaar zijn dat ze opeens in je oog terecht komen. Gebruik daarom dan ook altijd een veiligheidsbril.

2 Gehoorschade door (té) hard geluid

Wanneer je gebruik maakt van elektrisch gereedschap kan het zomaar zijn dat je de schadelijke grens van 80 dB(A) overschrijd.

Een langdurige blootstelling leidt zelfs tot blijvende gehoorschade. Gebruik daarom dan ook van die gele of oranje oorrolletjes. Of een goed zittende gehoorbeschermer.

Tot slot: Een buitenkeuken zelf maken met een bouwtekening

Begint het na het lezen van de 5 tips te kriebelen om zelf ook een buitenkeuken te maken? Dan geef je ik je nog 1 laatste tip.

Maak gebruik van een goede bouwtekening.

buitenkeuken maken met een bouwtekening
Een aantal voorbeeld bouwtekeningen van een buitenkeuken

De bovenstaande buitenkeuken bouwtekeningen komen uit het pakket van Freds Bouwtekeningen. Door deze tekeningen visualiseer je de buitenkeuken, voorkom je fouten en weet je precies welke en hoeveel materialen je nodig hebt.

Dit scheelt natuurlijk weer extra ritjes naar de bouwmarkt als je weer eens een plank verkeerd hebt gezaagd of omdat je materialen te kort komt.

Wil jij ook een eigen buitenkeuken maken van hout? De volgende bouwtekeningen hebben al meer dan 6000+ klussers geholpen met het maken van hun droom project. Wil jij ze ook? Klik dan op de rode knop.

Download Nu de Bouwtekeningen

2 responses to “Buitenkeuken maken van hout

By Lauren de Bruijn on 18 januari 2018

Je idee om een buitenkeuken in de terrasoverkapping te maken spreekt me aan! Ik heb altijd een buitenkeuken willen hebben, maar er was geen schaduw plekje in ons huis. Deze lente bouwen we een terrasoverkapping, en dan maak ik er een buitenkeuken van!

By Karel on 18 januari 2018

Dag Lauren,

Wat leuk om te horen dat je een buitenkeuken wilt gaan maken! Ben benieuwd naar het resultaat. Zou je mij en de lezers een foto kunnen laten zien wanneer de keuken af is?
Fijne dag!

Groet,
Karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en lees over verschillende interessante artikelen.