Ga naar de inhoud
buitenkeuken maken

Buitenkeuken maken van Douglas / Steigerhout Incl. Bouwtekeningen en 5 Tips

Door Karel

Wie wilt er nu geen buitenkeuken maken van douglas of steigerhout? Stel je eens voor hoe geweldig het wel niet is om met vrienden of familie op een warme zomeravond buiten te eten. Gezellig met ze allen rondom een grote tafel genieten van het eten en drinken. In dit artikel ontdek je 5 belangrijke tips voor wanneer je zelf een buitenkeuken wilt gaan en lees je waar je de buitenkeuken bouwtekeningen kunt downloaden.

Tip 1: Schrijf op paper wat voor buitenkeuken je zelf wilt bouwen

De 1e stap voordat je begint met het bouwen van een buitenkeuken is het op papier schrijven wat je wilt. Geef een duidelijk antwoord op de volgende 4 vragen:

 • Wil je een vaste buitenkeuken of een buitenkeuken die verrijdbaar is?
 • Wil je een barbecue of een green egg?
 • Wil je een buitenkeuken met een zink?
 • Of wil je een buitenkeuken met alles erop en eraan

Het is dus belangrijk dat je van te voren noteert wat je gaat maken. Zo voorkom je op een later moment vervelende problemen waardoor je buitenkeuken gedoemd is om te mislukken.

Tip 2:  Plaats je houten buitenkeuken op de juiste plek

Een algemeen advies is om buitenkeuken in de buurt te plaatsen van je gewone keuken. Zo hoef je niet heen en weer te lopen als je iets bent vergeten. En kun je vanuit je binnenkeuken goed op het eten letten. Je wilt immers niet dat je eten verbrand toch?

Een andere optie is het plaatsen van een kleine koelkast in de buurt of naast je keuken. Zo heb je direct alle spullen binnen handbereik.

Maak je in de zomer gebruik van je buitenkeuken, dan is het aan te raden om je zelf gebouwde buitenkeuken te plaatsen in de schaduw. Dit mag onder een bom zijn, maar ook onder een overkapping.

Geen zonnescherm in verband met brandveiligheid

Een terrasoverkapping is natuurlijk ook een mogelijkheid. Zo kan je ook nog buiten het zomerseizoen genieten van je keuken.

Tip 3: Een buitenkeuken zelf bouwen van hout

Een buitenkeuken zelf bouwen kan natuurlijk in alle soorten en maten. Zo heb je niet alleen de vrijheid om zelf te bepalen of je steigerhout of douglas hout wilt gebruiken. Maar je kunt ook de afwerking bepalen.

Een buitenkeuken maken van steigerhout

eenvoudige buitenkeuken maken van steigerhout

Wil je een buitenkeuken van steigerhout? Dan het belangrijk dat je jezelf afvraagt welk soort steigerhout je wilt gebruiken. Je hebt namelijk 2 soorten planken. Namelijk de nieuwe en vers gezaagde planken en de gebruikte planken.

De nieuwe planken zijn vaak goedkoper. Maar bevatten wel meer vocht dan de gebruikte planken. Het nadeel hiervan is dat de nieuwe steigerhout planken gemakkelijker krimpen en vervormen wanneer ze buiten of in vochtige ruimtes gebruikt worden.

Laat daarom nieuw steigerhout eerst goed drogen. Behandel het steigerhout daarna zodat het beter bestand is tegen regen, wind en zonlicht.

Dat laatste is vooral handig omdat buitenkeukens vaak (on)bedekt blootgesteld worden aan de hierboven genoemde weersinvloeden.

Een buitenkeuken maken van douglas

buitenkeuken maken douglas

Douglas hout is daarentegen een vrij harde houtsoort die veel beter bestand is tegen houtrot en schimmels dan steigerhout.

Onbehandeld heeft douglas hout een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.

Kies je voor douglas hout om je eigen buitenkeuken te bouwen? Houdt dan wel rekening mee dat je de onderdelen eerst goed voorboord. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het hout splijt.

Tip 4: Maak gebruik van elektrisch gereedschap

Maak gebruik van elektrisch gereedschap wanneer je een buitenkeuken maakt. Het helpt je namelijk om het hout beter en nauwkeuriger in de juiste lengtes te zagen.

Ben je niet in het bezit van goed gereedschap. Dan hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen. Misschien kan je het gereedschap goedkoop huren. Is een buitenkeuken maken een eenmalig project? Vraag dan aan je vrienden, buren of familie of je elektrisch gereedschap tijdelijk mag lenen.

Tip 5: Veiligheid gaat voor alles

gehoorbescherming

Maak je gebruik van elektrisch gereedschap? Let dan op de veiligheid van je eigen en die van andere. Houdt daarom ook rekening met de volgende 2 punten:

1 Houtdeeltjes die wegschieten

Tijdens het bewerken van het hout schieten er meerdere houtstukjes in het rond. Deze bepalen ieder afzonderlijk hun eigen weg. Hierdoor weet je niet waar ze terecht komen. Het kan zomaar zijn dat ze opeens in je oog terecht komen. Gebruik daarom dan ook altijd een veiligheidsbril.

2 Gehoorschade door (té) hard geluid

Wanneer je gebruik maakt van elektrisch gereedschap kan het zomaar zijn dat je de schadelijke grens van 80 decibel overschrijd. Een langdurige blootstelling leidt zelfs tot blijvende gehoorschade. Gebruik daarom dan ook van die gele of oranje oorrolletjes. Of een goed zittende gehoorbeschermer.

Tip 6: maak gebruik van een buitenkeuken bouwtekening

Begint het na het lezen van de 5 tips te kriebelen om zelf ook een buitenkeuken te maken? Dan geef je ik je nog 1 laatste tip. Maak gebruik van een goede buitenkeuken tekening .

bouwtekening voor een buitenkeuken van douglas hout of steigerhout
steigerhouten buitenkeuken bouwtekening

De bovenstaande buitenkeuken bouwtekeningen komen uit dit bouwtekeningenpakket. Door deze tekeningen visualiseer je de buitenkeuken, voorkom je fouten en weet je precies welke en hoeveel materialen je nodig hebt. Dit scheelt natuurlijk weer extra ritjes naar de bouwmarkt als je weer eens een plank verkeerd hebt gezaagd of omdat je materialen te kort komt.

Download De Buitenkeuken Bouwtekeningen

Je eigen buitenkeuken maak je het beste dankzij goede bouwtekeningen. Hiermee voorkom je fouten, bespaar je kosten en kun je ook nog eens sneller genieten van je eigen buitenkeuken.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

2 reacties op “Buitenkeuken maken van Douglas / Steigerhout Incl. Bouwtekeningen en 5 Tips”

 1. Door Lauren de Bruijn op 18 januari 2018

  Je idee om een buitenkeuken in de terrasoverkapping te maken spreekt me aan! Ik heb altijd een buitenkeuken willen hebben, maar er was geen schaduw plekje in ons huis. Deze lente bouwen we een terrasoverkapping, en dan maak ik er een buitenkeuken van!

  1. Door Karel op 18 januari 2018

   Dag Lauren,

   Wat leuk om te horen dat je een buitenkeuken wilt gaan maken! Ben benieuwd naar het resultaat. Zou je mij en de lezers een foto kunnen laten zien wanneer de keuken af is?
   Fijne dag!

   Groet,
   Karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *