Ga naar de inhoud
tv meubel maken

Houten TV Meubel Maken van MDF of Steigerhout | 4 Tips en Bouwtekening

Door Karel

Je eigen tv meubel maken is momenteel erg populair. Je bepaalt namelijk op deze manier niet alleen zelf de materialen en de afwerking. Maar je bespaart ook flink wat geld dan wanneer je een kant en klare tv meubel koopt in de winkel.

Want wist je dat je al heel gemakkelijk een mooie houten tv meubel maakt voor ongeveer 80 euro aan materialen? Het enige wat je nodig hebt is voldoende tijd. En om je te helpen zodat je snel en goed aan de slag kunt ontdek je in dit artikel 4 handige tips om je eigen houten tv meubel te maken.

Tip van Karel: een goede tv meubel bouwtekening bevat een materiaal en zaaglijst zodat je precies weet wat je moet hebben en hoe lang de houten planken moeten worden. Dit bouwtekeningen pakket voldoet aan alle deze eisen >>

Tip 1: Bedenk wat voor tv meubel je wilt maken

zwevend tv meubel maken van mdf

Voordat je begint met het maken van een tv meubel is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over hoe de meubel eruit moet komen te zien. Hieronder vind je een aantal vragen die je daarmee helpen zodat je een duidelijk idee krijgt van wat je precies wilt.

  1. Wil je een brede of een smalle meubel?
  2. Wil je een tv meubel met of zonder kastjes?
  3. Wil je dat de meubel op de grond staat of aan de muur hangt?
  4. Of wil je een houten tv meubel met pootjes?

Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor apparatuur dat je wilt aansluiten en waar je de apparatuur wilt plaatsen. Plaats je je apparatuur bijvoorbeeld in je tv meubel, dan is het verstandig om voldoende ruimte over te hebben voor luchtcirculatie.

Denk dus goed na over de eerder genoemde vragen en bedenk goed waar je je apparatuur kwijt wilt. Heb je nog geen goed idee wat je precies wilt, dan raad ik je aan om eens een aantal meubelwinkels te bezoeken om daar te kijken naar tv meubels en ideeën op te doen.

Heb je een keuze gemaakt? Dan wordt het tijd om de juiste houtsoort te kiezen.

Tip 2: kies voor de juiste houtsoort

Nu je weet wat voor een tv meubel je wilt maken is het nu tijd om een keuze te maken uit welke materialen de meubel moet bestaan. Houd je bijvoorbeeld van een strak en modern uiterlijk dan kun je ervoor kiezen om een tv meubel te maken van MDF.

Heb je een robuust interieur? Dan is een landelijk uitziende tv meubel een goede oplossing. Kenmerkend is het gebruik van grove houtsoorten en vaak lichte kleuren.

Een goede houtsoort is het populaire steigerhout. Hiermee creëer je namelijk een stoer en een eigentijds uiterlijk

Een tv meubel zelf maken van steigerhout

tv meubel gemaakt van steigerhout

Wanneer je een tv meubel zelf wilt maken van steigerhout is het belangrijk dat je goed nadenkt of je gebruik wilt maken van gebruikt of nieuwe steigerhout planken. De nieuwe planken komen vrijwel direct van de boom en worden op de zagerij eerst op maat gezaagd, geschaafd, gedroogd en pas daarna verkocht in de winkels.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat steigerhout een natuur product is en daardoor de neiging heeft om te werken.

Van MDF

Ben je op zoek naar een goedkopere oplossing dan steigerhout? Dan kun je ervoor kiezen om een tv meubel te maken van MDF. Maar voordat je begint is het wel belangrijk dat je eerst goed nadenkt waar je de tv op wilt plaatsen.

Dit is namelijk belangrijk voor de keuze van het type MDF. Wil je de tv op de kast zetten dan is het verstandig om te kiezen voor constructief MDF. Dit type is in tegenstelling tot de normale MDF platen een stuk dikker, waardoor de kans op inzakken door het gewicht van de tv een heel stuk kleiner is.

Afwerking van steigerhout of MDF

Ook de afwerking van het hout is een punt waarover je goed moet nadenken of je dat wilt. In het geval van steigerhout kun je ervoor kiezen om het onbehandeld te laten. Dit geeft dan weer een echte natuurlijke look.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het hout te beitsen, in de olie te zetten, hout vergrijzen of zelfs te verven. Alles is mogelijk maar je smaak en de hoeveelheid geld dat je wilt uitgeven bepalen uiteindelijk je keuzen.

Tip 3: Werk met goed en degelijk gereedschap

Bij een tv kast maken of elk ander project waarbij je met hout werk is het belangrijk dat je gebruik maakt van goed gereedschap.

Goed gereedschap helpt je namelijk om het hout beter en nauwkeuriger in de juiste lengtes te zagen. Ben je niet in het bezit van het juiste gereedschap? Dan hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen. Misschien kun je goedkoop gereedschap huren of zelfs lenen van je vrienden, buren of familie.

Tip 4: Maak gebruik van een Tv meubel bouwtekening

Wanneer je een tv meubel wilt maken is het verstandig om dit te doen met een speciale tv meubel tekening. Want wanneer je gebruik maakt van een goede tekening verhoog je niet alleen de kwaliteit van je project.

Maar je visualiseert ook wat je maakt.

Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden over de uitvoering van het project, voorkom je vervelende fouten en werk je letterlijk stukken efficiënter.

bouwtekening tv meubel
bouwtekening tv meubel

Dat is dan ook de reden dat ik voor dit soort projecten de tekeningen uit het bouwtekeningen pakket van Fred aanraad. En het fijne is dat deze tekeningen allemaal ook een materiaal en een zaaglijst hebben.

Hierdoor zie je niet alleen precies welke materialen je allemaal nodig hebt. Maar je ziet ook in 1 oogopslag hoe lang de houten planken zijn. Het pakket bevat 9 verschillende soorten tv meubel bouwtekeningen, onderverdeelt in tv kasten, meubels en tv wandelen in verschillende houtsoorten. Uitpluizen van zaken is er dus niet meer bij met deze tv meubel tekeningen.

Bekijk Direct de TV Meubel Bouwtekening

Je bouwt heel simpel je eigen tv meubel dankzij een goede bouwtekening. De volgende bouwtekeningen hebben inmiddels al duizenden doe-het-zelvers geholpen om hun eigen meubels te maken.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *