Ga naar de inhoud
schoenenkast maken tips + bouwtekening

Schoenenkast Maken Dankzij Deze 5 Tips + Bouwtekening

Door Karel

Struikel je regelmatig over je rondslingerende schoenen? Of ben je altijd je favoriete paar schoenen kwijt? Dat is allemaal niet nodig. Je kunt namelijk eenvoudig zelf een houten schoenenkast maken. Dat ruimt niet alleen op, maar het staat ook nog eens netjes. En bovendien houdt een dichte schoenenkast eventuele nare luchtjes tegen. Wil je nu je eigen schoenenkast zelf maken? Dan heb je geluk, want in dit artikel ontdek je vijf handige tips die jou hierbij helpen.

1. Kent jouw zelfgemaakte schoenenkast zijn plek?

Voordat je een schoenkast maakt is het belangrijk dat je bepaalt waar de schoenenkast komt te staan. Komt de kast in de garage, bijkeuken of zet je hem toch in slaapkamer of in de hal. Waar je uiteindelijk de schoenkast ook neerzet, de plaats bepaalt de grote van de kast.

Kies je voor een wat eenvoudiger schoenenrek of ga je voor een echte kast? En ga je een schoenenkast zelf maken? Bepaal dan ook of je deuren of open vakken in je schoenkast wilt.

Daarnaast is de plek die je de zelfgemaakte schoenenkast geeft is ook van invloed op het materiaal. Staat de schoenkast in het zicht, dan wil je natuurlijk dat hij past bij de rest van je interieur.

Houten planken van Steigerhout zijn dan ook een goede keuze. Het past door zijn robuuste look zo’n beetje bij elk interieur, maar vergeet niet om het steigerhout te behandelen. Je wilt immers niet hebben dat het vocht en vuil in je hout trekt.

Een andere goede optie is sloop of ook wel pallethout, maar dan moet je wel van de uitstraling houden.

2. Je eigen ideale schoenenkast zelf maken

Ga je een schoenkast zelf maken? Tel dan eerst hoeveel paar schoenen je in de kast kwijt wilt. Zijn het alleen damesschoenen? Of komen er ook herenschoenen in de kast te staan?

Het antwoord op deze 2 vragen niet alleen belangrijk voor het bepalen uit hoeveel vakken de schoenenkast bestaat. Maar ook hoe breed de vakken zijn.

Misschien wil je wel extra hoge vakken voor laarzen. En als je de vakken te ingewikkeld vind om zelf te maken. Dan kan je een ook schoenkast maken met planken. Dat scheelt weer ruimte in je kast. De keuze is aan jou. Je kunt de schoenkast maken zoals het beste bij jou past.

3. Uittekenen voor een goed beeld

Nu je weet voor in welke ruimte je de schoenenkast maakt en hoeveel schoenen erin moet passen, begin je met tekenen.

Je kunt dit eenvoudig doen door ruitjespapier te gebruiken. Met de ruitjes op het papier bepaal je de schaal van je tekening en kun je de schoenenkast goed in verhouding tekenen.

Je hebt natuurlijk ook apps en computerprogramma’s om je schoenenkast in te ontwerpen. Daarmee kun je ze direct in de ruimte plaatsen waarde schoenenkast uiteindelijk komt te staan. Daarnaast krijg je een realistisch beeld van het eindresultaat.

4. Bepaal de juiste maten

Heb je jouw ideale schoenenkast uitgetekend, zet dan ook de maten er bij. Op die manier kun je makkelijk uitrekenen hoeveel hout je nodig hebt en hoe groot de stukken moeten zijn.

Een houthandel of bouwmarkt zaagt het vast allemaal graag voor jou op de juiste maat. Je ziet dan ook wat je nog meer nodig hebt. Bijvoorbeeld om de planken aan elkaar te verbinden of het aantal scharnieren als je hebt gekozen voor een schoenenkast met deurtjes. Zo haal je in 1 keer alle materialen in huis en kun je aan de slag.

5. Haal alles uit de kast

Wil je een lage schoenenkast zelf maken voor bijvoorbeeld in de gang of in je slaapkamer? Dan is het misschien een leuk idee om er een dun kussen op te maken. Dan kun je lekker zacht zitten op je zelfgemaakte schoenenkast terwijl je je schoenen aantrekt.

En heb je nog een plekje over in je schoenenkast, dan kun je daar wellicht een mooi mandje kwijt waarin je sjaals of handschoenen opbergt. Dat zijn net als schoenen voorwerpen die makkelijk rond gaan slingeren en zo haal je alles uit je zelfgemaakte schoenenkast.

Tot slot: Een schoenenkast zelf maken met een bouwtekening

In dit artikel heb je 5 handige tips gelezen die je helpen bij het maken van je eigen schoenenkast. Nu kan het zijn dat je niet goed bent in tekenen van je doe-het-zelf project. Of omdat je bang bent dat je meetfouten maakt.

Gelukkig heb ik het juiste bouwtekeningenpakket voor een schoenenkast gevonden die je helpen bij het maken van je eigen kast.

Het grote voordeel van deze tekeningen uit het pakket is dat ze gemakkelijk zijn te volgen, de maten in millimeters weergegeven zijn en dat ze duidelijke zaag en materiaallijsten bevatten. Hierdoor weet je precies hoeveel hout je moet halen en hoe lang de planken gezaagd moet worden. Klinkt ideaal toch?

Speciaal voor jou: de schoenenkast bouwtekening

Je eigen mooie schoenenkast maken van hout? Je doet dit heel eenvoudig met de volgende bouwtekeningen door op de knop hieronder te klikken.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *