Ga naar de inhoud
steigerhouten bed twee personen

Zelf steigerhouten bed maken: bouwtekeningen en waar je goed op moet letten

Door Karel

Zelf een steigerhouten bed maken kan leuk zijn. Bovendien bespaar je met een steigerhout bed bouwtekeningen ook nog eens geld. Daarnaast bepaal je ook zelf de stijl en voeg je persoonlijke eisen toe.

Goede materialen zoals steigerhout, Douglas hout of eikenhout zorgen voor stevigheid en een mooie uitstraling. 

Wel is het proces van materiaal voorbereiding en afwerking belangrijk. Bouwtekeningen zoals die uit Freds bouwtekeningen pakket geven je stap voor stap instructies en helpen bij de keuze van materialen. 

Dit artikel laat je zien hoe je aan de slag kunt gaan. Lees je mee?

De voordelen van zelf een bed maken

Er zijn verschillende voordelen wanneer je ervoor kiest om zelf een bed te maken. De twee meest belangrijke bespreek ik hieronder met je:

1. Kosten

Een bed zelf maken kan in veel gevallen goedkoper zijn dan een bed kopen. Steigerhout is vaak betaalbaar, bovendien bespaar je op de montagekosten. Je hoeft ook niet voor een duur merk te kiezen. Je bepaalt zelf je budget voor verf en tools. Een bouwtekening of bouwpakket maakt je bed nog voordeliger. Hiermee vermijd je fouten en bespaar je ook nog eens tijd.

2. Je kunt zelf je stijl bepalen

Naast dat het een eigen bed maken in veel gevallen goedkoper is, is het andere voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe je bed eruit moet komen te zien. Houd je van een moderne stijl of juist van klassiek?

Komt je eigen gemaakte bed in een slaapkamer te staan waarbij de opslagruimte beperkt is en je hebt aardig wat spullen die je kwijt wilt? Dan zou je ervoor kiezen kiezen om een bed te maken met daaronder een opbergruimte. Zo heb je nooit meer last van rondslingerende spullen en ligt alles mooi in de lades.

Wil je geen opbergruimte onder je bed, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een kleine wandkast aan het hoofdeinde van je bed te maken. Ideaal voor boeken of lampjes

Zoals je ziet geeft het zelf bouwen je de vrijheid om keuzes te maken die passen bij jouw specifieke behoeftes en voorkeuren.

Wat voor type bed en bouwtekeningen

bouwtekening tweepersoonsbed steigerhout
Bouwtekening tweepersoonsbed steigerhout
bouwtekening tweepersoonsbed met lades
bouwtekening tweepersoonsbed met lades

Voordat je kunt beginnen met het maken van een bed is het belangrijk dat je eerst goed bedenkt hoe groot het bed moet worden. Wil je een 1-persoonsbed, een twijfelaar of een groot tweepersoonsbed? Daarnaast is het ook belangrijk dat je direct goed nadenkt over eventuele steigerhouten nachtkastjes. Zo kun je kiezen tussen losse kastjes of kastjes die vastzitten aan je bed. 

Kies de juiste bouwtekening

Bij het kiezen van bouwtekeningen is het belangrijk dat je ze voor jou duidelijk zijn. Je wilt namelijk geen verwarrende instructies. Bouwtekeningen die ik vaak aanraad zijn de tekeningen uit het bouwtekeningen pakket van Fred. Ze geven je duidelijke stappen en laten zien wat je allemaal nodig hebt 

Door gebruik te maken van deze tekeningen zorg je ervoor dat je daarnaast geen fouten maakt tijdens het bouwen. Ze helpen je om alles op de juiste manier in elkaar te zetten. 

Wat extra fijn is, is dat de tekeningen ook een zaag en materiaallijst bevatten. Zo weet je EXACT hoe lang de planken moet zijn en welke andere materialen je moet hebben. 

In het pakket zitten bouwtekeningen voor diverse soorten bedden met verschillende maten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Stapelbedden
  • Eén en tweepersoonsbedden
  • Boxspring ombouw
  • Hoogslapers met en zonder bergingen
  • Kinderbedden
  • Opklapbedden
  • Bedden met lades of vakken
  • Kajuitbedden
  • en meer …

Waar moet een goed bed aan voldoen?

Een goed bed hoort aan verschillende eisen te voldoen. Wel is het zo dat deze eisen voor veel mensen anders zijn. Maar er zijn wel een aantal factoren waaraan elk bed aan moet voldoen:

  1. Moet stevig en comfortabel zijn – natuurlijk moet het ook lang meegaan en niet kraken zodat je er jarenlange plezier van hebt.
  2. Kies voor kwaliteit hout – mijn advies is om dan ook voor steigerhout te kiezen dat al gedroogd is, zodat het hout vrijwel niet meer werkt / krom trekt. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor rechte planken zonder scheuren of grote knoesten.
  3. De juiste dikte – steigerhouten planken zijn te koop in verschillende diktes en lengtes. Weet dat dikkere planken het bed sterker maken. Kies voor planken die minimaal 2.5 cm dik zijn.

Stap voor stap bouwen

Het bouwen van je eigen bed is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Je verzamelt eerst alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Pas daarna ga je aan de slag met de stap voor stap instructies. Door op deze manier te werken, maak je het bouwen van je steigerhouten bed een stuk eenvoudiger. 

Volg deze stappen om je steigerhouten bed in elkaar te zetten:

  1. Planken voorbereiden – controleer als eerste de planken op beschadigingen. Schuur de randen zodat ze glad zijn. Hiermee voorkom je splinters. 
  2. Bedframe maken – begin met het maken van het frame voor je bed. Gebruik eventueel verbindingslatten om de hoeken stevig vast te maken. Zorg er voor dat je alles goed aansluit
  3. Bevestigen van de planken – bevestig de planken aan het frame met schroeven. Gebruik tenminste twee schroeven per plank voor extra stevigheid. 
  4. Zorg voor stabiliteit – voeg een extra steun toe in het midden van het bed als je een tweepersoonsbed maakt. Zo zorg je ervoor dat het bed stabiel blijft en voorkom je doorzakken. 
  5. Afwerking – controleer of alles goed vast zit en geen speling heeft. Schuur eventueel ruwe plekken opnieuw, vooral bij de zichtbare delen. 
  6. Test je bed – leg je matras op je nieuwe bed en test alles of stevig is voordat je gaat slapen. 

Tot Slot

Een eigen bed maken hoeft dus niet moeilijk te zijn. Je hoeft immers alleen maar de ombouw en de draagconstructie te bouwen. Zolang je maar weet wat voor soort bed je wilt en welk materiaal je wilt gebruiken. En door gebruik te maken van de de duidelijke bouwtekeningen zoals hierboven en door de heldere uitleg stap voor stap te volgen, kan het alleen maar goed gaan.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *