Ga naar de inhoud
radiatorombouw maken tekening

Een Stoere Houten Radiatorombouw zelf maken dankzij een tekening

Door Karel

Heb jij in je woonkamer ook een saaie radiator? En wil je een trendy radiatorombouw zelf maken met een tekening om de radiator te verbergen? Dan heb je geluk.

Want op deze pagina ontdek je namelijk belangrijke tips, welke materialen je het beste kunt gebruiken en waar je de radiatorombouw tekeningen download.

Wat is een radiatorombouw en waarvoor gebruik je het?

radiator zonder ombouw

Radiatoren zijn een goede bron om je huis te verwarmen. Helaas nemen ze in veel gevallen veel ruimte in beslag en zien er vaak ook niet uit.

Door een radiatorombouw te maken fleur je niet alleen je huis op. Maar creëer je ook nog eens extra ruimte. Zo kan de vlakke bovenkant van de radiatorombouw weer gebruikt worden om boeken, planten of fotolijstjes op te zetten.

Andere voordelen van een radiatorombouw

Een ander voordeel is dat je dankzij een radiatorombouw je woonkamer of slaapkamer kind en huisdier vriendelijk maakt. Kinderen en huisdieren kunnen zich namelijk lelijk verbranden aan de hete verwarming.

Een zelf gemaakte radiatorombouw voorkomt dan ook dat kinderen en huisdieren zich niet kunnen verwonden of verbranden aan de verwarming.

Daarnaast zorgt een radiatorombouw er ook nog eens voor dat bekende geluidjes zoals gesis, gegorgel minder hoorbaar worden.

Radiatorombouw en warmteverlies?

Een vraag die door veel mensen word gesteld is of je met een radiatorombouw warmteverlies hebt. Nu is verlies is een groot woord, maar een radiatorombouw houdt wel een klein gedeelte van de warmte tegen.

Het is daarom dan ook belangrijk dat als je een ombouw maakt dat je de warme luchtstroom op gang blijft houden. De luchtstroom verplaatst zich namelijk van onder naar boven.

Het is daarom dan ook belangrijk dat als je een ombouw maakt dat je de warme luchtstroom op gang blijft houden.

Zorg dan ook dat rondom je radiator genoeg ruimte over is. Zo is het verstandig om onder en boven ongeveer 10 a 15 centimeter vrij te houden.

Een andere oplossing (maar dat is een kwestie van smaak) is om bovenin de ombouw sleuven in te frezen met een bovenfrees.

Welke hout is het beste voor je radiatorombouw?

Je eigen radiatorombouw maken kan met verschillende houtsoorten zoals steigerhout planken of MDF.

MDF is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor klusprojecten zoals dit. Wel is het belangrijk dat je weet dat MDF een stuk kwetsbaarder is dan steigerhout.

Dit heeft te maken dat de standaard MDF platen vrij dun zijn en dat het daarom niet verstandig is om er zware stukken op te zetten. Wanneer je dit wel doet dan zal de plank op den duur verbuigen.

Wil je er wel (zware) spulletjes opzetten, kies dan voor MDF met een dikte van minimaal 1.8 centimeter.

Radiatorombouw van steigerhout

Een radiatorombouw maken van steigerhout is de laatste jaren flink wat populairder geworden. Vooral omdat het hout vrij goedkoop en te bewerken is. Daarnaast is de ombouw van steigerhout sfeervol en praktisch.

Een nadeel is wel dat steigerhout een natuurproduct is. Dit houdt in dat door temperatuurverschillen, luchtvochtigheid het hout kan gaan werken. Zo kan het hout kromtrekken en kunnen er scheurtjes ontstaan.

Aan de andere kant zijn dit wel weer de karakteristieke kenmerken van steigerhout wat het juist weer sfeervol maakt.

Radiatorombouw zelf maken met een tekening

Nu je weet wat een radiatorombouw precies is en welke materialen je het beste kunt gebruiken vertel ik je nu waar je de radiatorombouw tekeningen download.

Ik heb deze namelijk uit het populaire Freds bouwtekeningen pakket dat letterlijk duizenden bouwtekeningen bevat.

Dit bouwtekeningen pakket is ooit eens samengesteld zodat doe-het-zelvers niet meer opzoek hoeven naar goede en kwalitatieve bouwtekeningen. En wist je dat inmiddels al meer dan 15.000 doe-het-zelvers gebruik maken van deze bouwtekeningen?

bouwtekening radiatorombouw

Radiatorombouw tekening pdf download

Wanneer je gebruikt maakt van een radiatorombouw tekening verhoog je niet alleen de kwaliteit van de radiatorombouw die je maakt. Maar je visualiseert dankzij de tekening ook wat je maakt. En juist omdat je het project visualiseert ontstaat er geen verwarring.

Ook voorkom het gebruik van een goede radiatorombouw tekening dat je ook (dure) fouten maakt en werk je ook nog eens een stuk efficiënter zodat je project eerder klaar is. Daarnaast laat een goede radiatorombouw tekening ook zien welke materialen en hoeveel je van deze materialen nodig hebt zien.

Kan ik nu een radiatorombouw zelf maken?

Nu je weet waar je de radiatorombouw tekeningen kunt downloaden ben je helemaal klaar om je eigen stoere radiatorombouw te maken. Wel is aan te raden dat je goed gereedschap bij de hand hebt.

Vooral als je kiest voor houten materialen zoals steigerhout is het belangrijk dat je kiest voor goed en scherp gereedschap. Vergeet in het geval van steigerhout ook niet goed voor te boren. Zo voorkom je dat het hout splijt. Heb je geen goed gereedschap? Dan raad ik je aan om elektrisch gereedschap te kopen, te huren of te lenen.

Wat ook handig is – en wat zeker tijd bespaart – is dat je de onderdelen aan de hand van de zaaglijst eerst op maat zaagt. Dan hoef je alle rotzooi wat je gemaakt in maar 1x op te ruimen. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren waardoor je extra tijd bespaard.

Tot slot

Wanneer je op het punt staat om een stoere radiatorombouw zelf te maken met een tekening is het belangrijk dat je van te voren goed nadenkt wat voor soort materialen je wilt gebruiken. Want zoals je gelezen hebt heeft ieder materiaal namelijk zijn voor en nadelen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed let op de luchtcirculatie in en rondom ombouw. Je wilt immers niet in de winter in de kou zitten omdat de warmte niet goed weg kan. Gelukkig nemen de bouwtekeningen van Fred al veel van dit werk voor je uit handen.

Nu kan het zijn dat je een radiatorombouw wilt hebben, maar geen tijd hebt om er één te maken. In dat geval is het verstandig om er één te kopen. Hier vind je een lijstje met een aantal mooie radiatorombouwen van hout.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *