Ga naar de inhoud
badkamermeubel maken

Badkamermeubel van Hout | Belangrijke Tips + Bouwtekeningen

Door Karel

Zelf een badkamermeubel maken van hout is tegenwoordig erg populair. Niet verwonderlijk ook, want wij zien steeds meer badkamermeubel foto’s en video’s van klussers die er één zelf hebben gemaakt. Ze zijn vaak mooi afgewerkt met nette materialen, waarbij ook nog eens gebruik is gemaakt van een aantrekkelijk en warme houtsoort om zo een bijzondere uitstraling te creëren.

Alleen het grote probleem is, is dat niemand een badkamer droog kan houden wanneer er gedoucht word, of wanneer iemand een bad neemt. En laat het gebruik van hout in een vochtige ruimte nu net geen goed idee zijn. Of kan het toch?

Gelukkig zijn er meer dan genoeg verschillende mogelijkheden om toch een badkamermeubel te maken en deze te gebruiken in vochtige ruimtes. In dit blogbericht help ik je graag door aan te geven op welke punten je moet letten. Vooral wanneer het houtsoort een onbehandelde uitstraling moet krijgen.

Tip van Karel: je eigen badkamermeubel maken doe je eenvoudig met een goede bouwtekening. Gelukkig heb ik deze voor je gevonden, je download ze direct op deze pagina >>

1. Kies het juiste hout

Zoals ik al vaker heb aangeven, zijn heel veel houtsoorten gevoelig voor water en intrekkend vocht. Maar hoe kan je het hout dan het beste gebruiken wanneer je zelf een badkamermeubel wilt maken? Want het hout kan zoals bij een wastafel of bij een badrand direct in contact komen met water. Een voor de hand liggende keuze is door gebruik te maken van een harde houtsoort zoals teakhout.

Teakhout heeft van nature een soort van olie in zich, waardoor het hout vettig aanvoelt. Hierdoor is teakhout goed bestand tegen water en zelfs waarbij het water al enige tijd op het hout ligt. Echter het nadeel van teakhout is dat het niet gemakkelijk om het duurzaam te verkrijgen is. Een andere goed alternatief die gebruikt kan worden bij een badkamermeubel maken is merbau hout.

Een andere optie is het kiezen voor een wat zachtere houtsoort zoals eikenhout,  douglas hout of anders voor de populaire steigerhout. Ze zijn goed te combineren met verschillende interieurstijlen, maar zijn helaas wel gevoeliger voor vocht en water dan hardhout. Met als resultaat dat ze langzaam zullen vergrijzen en kromtrekken als ze niet behandeld worden.

2. Behandelen van een badkamermeubel

Bij een badkamermeubel maken is het dus aan te raden om het gebruikte hout te behandelen. Om zo ervoor te zorgen dat het hout niet alleen verkleurd, krimpt of uitzet, maar ook dat de levensduur van het hout verlengd word. Het behandelen kan gedaan worden op verschillende manieren. Maar de meest aan te raden manieren zijn:

1. Olie

Wil je een meer natuurlijke uitstraling van het behandeld hout? Dan is een wasolie een goede oplossing. De olie verhardt niet alleen de oppervlakte van het hout. Maar het behoudt op deze manier ook zijn natuurlijke uitstraling. Bij de wat zachtere houtsoorten dringt de olie ook door tot de diepere lagen, waardoor het hout van binnen wordt verzadigd. Hierdoor is het niet mogelijk dat vocht en water het hout binnen dringt.

Wil je ervoor zorgen dat je badkamermeubel waterafstotend blijft, dan is het aan te raden om de meubel regelmatig opnieuw te oliën nadat het licht geschuurd is.

Daarnaast zorgt olie ook dat het gemakkelijk is om je zelf gemaakte badkamer meubel gemakkelijk schoon te maken. Wel moet je er erop letten dat wanneer er toch water lang op het hout blijft staan dat het hout toch goed droog gemaakt moet worden.

Heb je gekozen voor teakhout? Dan kan je teakhout het beste behandelen met een goede teakolie. Het hout wordt dan goed gevoed en ziet er een stuk levendiger uit. Maar houdt er wel rekening mee dat onderhoud van je badkamermeubel vaker terug komt.

Badkamermeubel van hout

2. Laklaag

Door een laklaag te gebruiken wordt er een laag over het hout geverfd, waardoor het voor water niet meer mogelijk is om in het hout te trekken. Nadeel is wel wanneer de laklaag beschadigd raakt, dat het zo snel mogelijk opnieuw een laag aangebracht dient te worden. Want anders trekt niet alleen water, maar ook vuil in het hout met alle gevolgen van dien.

3. Vernislaag

Vernis is een andere mogelijkheid om het hout behandelen. Het is een kleurloze laag die over de platte en kopse kanten aangebracht moet worden. Hierdoor zal het hout waterdicht en beschermt worden.

Kies je voor vernis, houdt er dan wel rekening mee dat wanneer de aangebrachte vernis beschadigd is, het hout zo snel mogelijk weer opnieuw behandeld moet worden. Anders neemt het hout weer vocht op.

3. Zorg ook voor de juiste omgeving

Wanneer intensief van de badkamer gebruikt gemaakt word (denk dan bijvoorbeeld aan douchen, het nemen van een bad etc), dan is de luchtvochtigheid een heel stuk hoger dan normaal. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad bestaat de kans dat het hout begint te werken of zelfs te rotten. Zorg daarom dan ook voor een goede ventilatie.

Goed ventileren kan gedaan worden door een rooster te plaatsen in het kozijn of plafond. Een andere mogelijkheid is na het gebruik van je badkamer een raam open te doen.

Tot slot: Badkamermeubel maken

Wil je ook zelf een badkamermeubel maken van hout? Dan weet je nu waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van de juiste houtsoort, hoe je deze moet behandelen en hoe je het beste ervan kunt genieten.

Ben je nog opzoek naar inspiratie of bouwtekeningen voor het maken van een badkamermeubel? Dan raad ik de bouwtekeningen van Fred’s Bouwtekeningen pakket aan. Want dankzij deze badkamer bouwtekeningen visualiseer je niet alleen je te bouwen project. Maar maak je ook geen fouten en werk je een stuk sneller dan je zonder een bouwtekening zou werken.

bouwtekening badkamermeubel van steigerhout

Heeft dit artikel je niet weten te overtuigen om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je natuurlijk ook altijd een badkamermeubel kopen bij een badkamer specialist zoals Maxaro. Natuurlijk is deze dan een stuk minder uniek.

Download de Badkamermeubel Bouwtekeningen

Ook je eigen stoere badkamermeubel maken en ben je nog op zoek naar de juiste badkamermeubel bouwtekeningen? Ik heb ze voor je gevonden.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *