Schoenenkast Maken met een Bouwtekening en Tips
Een schoenenkast maken kan soms een uitdaging zijn. Maar wist je dat je met de juiste bouwtekening en een paar basisgereedschappen heel eenvoudig een aangepaste kast kunt bouwen? In deze blog laten we je zien hoe je dat doet – zonder al te veel gedoe.
Met een beetje ervaring in doe-het-zelf projecten en het gebruik van Freds bouwtekeningen, weet je exact wat er nodig is. Het enige wat je hoeft te doen is de stappen volgen en voor je het weet heb je een prachtige schoenenkast in elkaar gezet.
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een schoenenkast?
Voor het maken van een goede en degelijke schoenenkast heb je wat spullen nodig. Je hebt namelijk hout, gereedschap en een bouwtekening nodig om aan de slag te gaan.
1. Houtsoorten zoals MDF of multiplex
MDF en multiplex zijn goede houtsoorten. Zo splintert MDF niet en is het bovendien goedkoop. Je kunt het in diverse kleuren kleuren krijgen en het is makkelijk te bewerken.
Houdt er wel rekening mee dat normaal MDF niet geschikt is voor buiten. Wil je de schoenenkast in een vochtige ruimte gebruiken, kies dan voor vochtwerend MDF.
Een andere mogelijkheid is multiplex. Deze is namelijk sterker dan MDF en kan een zwaardere belasting aan. Multiplex komt van verschillende houtsoorten wat het uiterlijk beïnvloedt. Het kost wat meer dan MDF, maar het gaat dan ook langer mee.
Wil je een stevige schoenenkast die tegen een stootje kan en er tegelijkertijd ook nog eens stoer uit ziet? Dan is mijn advies om voor (gebruikt) steigerhout te kiezen.
Het past door zijn robuuste look zo’n beetje bij elk interieur, maar vergeet niet om het steigerhout te behandelen. Je wilt immers niet hebben dat het vocht en vuil in je hout trekt.
2. Gereedschap zoals een zaag en een boormachine
Natuurlijk zijn een accuboormachine en zaag onmisbaar als je een schoenenkast wilt maken. De accuboormachine helpt je bij het boren van gaten en het vastzetten van schroeven zodat je kast stevig staat.
De zaag gebruik je om het hout op maat te zagen. Dit kan zowel MDF als multiplex zijn. Let er wel op dat je voorzichtig zaagt.
3. Bouwtekeningen en afmetingen
Naast de houtsoorten en het juiste gereedschap raad ik je ook aan om bouwtekeningen met de juiste afmetingen te gebruiken. Denk ook na over de verbindingselementen. De kast moet iets groter zijn dan je grootste schoenmaat.
Houd rekening met een gemiddelde diepte van 30 centimeter.
De reden waarom ik aanraad een tekening te gebruiken is dat je op deze manier je project kunt visualiseren. De tekeningen uit het Freds bouwtekeningenpakket zijn hier een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn de tekeningen voorzien van een stap voor stap uitleg, en bevatten ze materiaal en zaaglijsten.
Zo weet je exact welke maten en materialen je nodig hebt. Ideaal, want dan haal je alles in 1 keer en kun je eventueel het materiaal direct in de bouwmarkt op maat laten zagen. Je download de tekeningen door op de knop hieronder te klikken:
Stap-voor-stap proces
In dit deel leer je stap voor stap hoe je jouw eigen schoenenkast kunt maken… het is eenvoudiger dan je denkt!
1. Voorbereiding van het materiaal
Zorg dat je de juiste materialen gebruikt. Gebruik – zoals gezegd – steigerhout als je een robuuste en stoere schoenenkast wilt. Dit hout weerstaat vuil en schoenen beter.
Zaag het hout vooraf in de juiste afmetingen, of laat dit doen in een bouwmarkt. Gebruik vochtwerend MDF in vochtige ruimtes zodat je kast droog en stevig blijft.
2. Montage van de schoenenkast
Begin met het in elkaar zetten met de op maat gezaagde platen. Gebruik de bouwtekening als gids voor de juiste volgorde. Boor eerst de gaten voor de schroeven zodat het hout niet splijt.
Plaats de planken volgens de tekening en schroef ze vast met een accuboormachine. Zorg ervoor dat alle hoeken recht zijn voor een stabiele constructie. Volg alle stappen nauwkeurig en controleer telkens of de afmetingen nog kloppen.
Waar nodig is, verstevig de kast met extra schroeven. Voeg extra planken toe voor meer opbergruimte. Voltooi de montage met eventuele aanpassingen.
Extra tips voor een meer persoonlijke schoenenkast
Maak je schoenenkast uniek met leuke ideeën en handige extra’s… Lees snel verder!
Creatieve ideeën voor ontwerp
Wil je iets speciaals? Maak een schoenenkist met kapstokplank Dit ontwerp is handig en stijlvol. Je schoenen en jassen passen makkelijk in één meubel. Een ander leuk idee is een schoenencarrousel.
Perfect voor kleine ruimtes. Zo kun je veel schoenen opbergen zonder veel ruimte te gebruiken.
Probeer eens een rolbare bekisting. Dit is super handig als je vaak van plek verandert. Ook kun je een schoenenkastje voor de keuken maken. Handig voor natte of vuile schoenen. Voeg wieltjes toe aan de kast om hem gemakkelijk te verplaatsen.
Wil je een lage schoenenkast zelf maken voor bijvoorbeeld in de gang of in je slaapkamer? Dan is het misschien een leuk idee om er een dun kussen op te maken. Dan kun je lekker zacht zitten op je zelfgemaakte schoenenkast terwijl je je schoenen aantrekt.
Mocht je voor een steigerhouten schoenenkast kiezen en je hebt nog hout over, dan zou je kunnen overwegen om je kast te combineren met een steigerhouten wandbord.
Toevoegen van extra opslagruimte
Maak handige planken in je schoenenkast. Voeg kleine lades toe voor sleutels of accessoires. Rij extra haken aan de zijkant om tassen op te hangen. Gebruik manden op de bodem voor losse spullen zoals sjaals en handschoenen. Wil je grotere schoenen opbergen? Maak bredere planken. Dit maakt je kast niet alleen mooi, maar ook heel handig!
Zoals je leest is het bouwen van een schoenenkast leuk en handig. Met een bouwtekening bespaar je tijd en stress. Volg de stappen, gebruik goed gereedschap en geniet van je nieuwe kast.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.