Ga naar de inhoud
loungebank maken van steigerhout

Loungebank Maken | 6 Tips & Bouwtekening [incl. hoekbank]

Door Karel

Een loungebank maken is doorgaans een heel stuk goedkoper dan er 1 kopen in een tuincentrum of een bouwmarkt. Want je bespaart al snel honderden euro’s wanneer je ervoor kiest om een houten hoekbank zelf te maken.

Je bespaart namelijk niet alleen op de materiaal en winkelkosten, maar op deze manier kunt je ook nog eens je eigen wensen erin verwerken en verbeter je ook nog eens je eigen klusvaardigheden.

En het geld dat je overhoudt kun je weer gebruiken voor bijpassende tuinkussens of andere leuke en bijpassende accessoires. In dit artikel ontdek je 6 belangrijke tips die je op weghelpen om je eigen houten loungebank te maken.

1. Kies je maat of model

Voordat je begint bouwen is verstandig dat je eerst bepaalt waar de loungebank komt te staan in verband met de grootte van de loungebank en de eventuele extra’s, zoals bijzettafeltjes of stoelen.

Kies vervolgens voor een plaats waar de ondergrond mooi egaal is, waar het niet hard waait en waar het water gemakkelijk kan weglopen.

Heb je de juiste plaats gevonden? Dan kun je beginnen met het opmeten van de maten. Vergeet deze overigens niet te noteren. Zo kun je op een later moment de maten gemakkelijk terug lezen.

2. Kies de juiste houtsoort

loungebank maken van steigerhout

Steigerhout is zoals je weet momenteel ontzettend populair. Maar er zijn ook andere houtsoorten die geschikt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een loungebank maken van pallets, grenenhout, eikenhout of douglas hout.

De houtsoorten hierboven zijn geschikt voor buiten, maar moeten wel behandeld worden met een goede beits of een olie. Het behandelen is namelijk wel aan te raden omdat zonlicht / UV-licht, wind en regen invloed hebben op de levensduur van het hout.

De keuze van de soort behandeling hangt af van je smaak en je portemonnee.

Loungebank maken van steigerhout

Wil je een loungebank maken van hout zoals bijvoorbeeld steigerhout dan is het belangrijk dat je erop let wat voor soort planken je wilt gaan gebruiken. Kies je voor nieuwe planken houdt er dan wel rekening mee dat deze planken in veel gevallen gaan werken. Zo kunnen er verkrommingen en scheurtjes ontstaan in het hout.

Het is dan ook belangrijk dat je nieuwe steigerhout planken eerst een tijdje goed laat drogen voordat je ermee aan de slag gaat.

3. Maak gebruik van het juiste gereedschap

Een loungebank maken wordt een stukje moeilijker wanneer je niet in het bezit bent van goed gereedschap. Bij een dergelijk project als dit is scherp elektrisch gereedschap een echte must.

Je voorkomt namelijk splinters en het bewerken van het hout wordt door het elektrisch gereedschap een stuk gemakkelijker. Heb je geen goed gereedschap om een houten hoekbank te maken? Dan kun je er altijd ervoor kiezen om deze te te huren, te lenen of te kopen.

4. Verwerk je eigen persoonlijke wensen

Nu je hebt bepaalt wat voor hoekbank je zelf wilt maken en welk houtsoort je ervoor wilt gaan gebruiken is het belangrijk om eventuele eigen wensen erin te verwerken.

Wil je bijvoorbeeld in plaats van een rechte rugleuning een schuine rugleuning zodat je meer conform hebt? Dan is dat geen enkel probleem.

Maar bedenk dan wel wanneer je voor zoiets kiest, dat je wel een kleine tussenruimte erin laat zitten. Hierdoor zal eventuele regenwater gemakkelijker weglopen of vuil gemakkelijker te verwijderen zijn.

5. Werk efficiënt

Wil je een hoekbank zelf maken dan is efficiënt werken belangrijk. Je bespaart hierdoor niet alleen veel tijd, maar ook op kosten en ergernis. Is het om 1 of andere reden niet mogelijk om je materiaal in een bouwmarkt op maat te zagen? Dan raad ik je aan zelf eerst alle onderdelen op maat te zagen. Hierdoor hoef je alle rotzooi maar in 1 keer op te ruimen.

Probeer daarnaast ook zoveel werkzaamheden samen te voegen waardoor je nog eens extra tijd bespaard.

6. Werk in kleine onderdelen

Niet alleen efficiënt werken levert verschillende voordelen op, maar ook het werken in kleine onderdelen. Zo zijn bijvoorbeeld de armleuningen of de rugleuning al vaak een project opzicht. En door in kleine onderdelen te werken ontstaat er uiteindelijk een sterk geheel.

Wil je een loungebank maken van hardhout en RVS schroeven? Dan raad ik je aan om eerst het hout goed voor te boren. RVS schroeven zijn namelijk vrij hard en kunnen niet goed tegen wrijving.

Hierdoor breken ze snel af wanneer je teveel kracht zet en heb je ook nog eens de kans dat je het hout beschadigd wat natuurlijk zonde is.

Maak gebruik van een goede loungebank bouwtekening

hoekbank bouwtekening
hoekbank bouwtekening voorbeeld uit het pakket
hoek loungebank bouwtekening
loungebank bouwtekening voorbeeld uit het bouwtekeningenpakket

Nu je al deze tips goed hebt doorgelezen is het tijd geworden om te gaan starten om je eigen loungebank te maken. Gelukkig vereist het maken geen jarenlange kluservaring. Maar wanneer je goed gebruik maakt van deze 6 tips is maken van een loungebank gemakkelijk te doen.

Maar met deze 6 tips ben je er nog niet helemaal. Ik adviseer je ook om een goede loungebank bouwtekening gebruiken. Dit omdat veel tekeningen die je op het internet vindt vaak onduidelijk, incompleet of een duidelijk maatvoering missen.

Een goede loungebank tekening zorgt er niet alleen ervoor dat de kwaliteit verhoogd word. Maar je visualiseert dankzij de tekening ook precies het project.

Hierdoor ontstaat er geen verwarring over het uit te voeren project en voorkom je dure fouten. Daarnaast laat een goede loungebank tekening ook de hoeveelheid materialen zien en hoe lang de planken gezaagd moeten worden.

Dus blijf je nog uren rond zoeken op het internet voor een geschikte tekening? Of wil je direct aan de slag? De meeste mensen kiezen namelijk voor het laatste.

Het is dan ook niet vreemd dat inmiddels meer dan 5000 klussers gebruik maken van de bouwtekeningen uit Freds Bouwtekeningen pakket. Wil je zelf een hoekbank maken en wil je meer informatie over dit populaire pakket? De onderstaande rode knop zorgt ervoor dat je direct toegang krijgt tot de bouwtekeningen.

Download De Loungebank Bouwtekeningen

Maak nu je eigen loungebank dankzij deze loungebank bouwtekeningen. Deze bouwtekeningen hebben inmiddels al meer dan 7500 klussers geholpen met het bouwen van hun droom project.


Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *