Ga naar de inhoud
Kweekbak maken

Kweekbak maken van hout + Werktekeningen + Tips

Door Karel

Een eigen kweekbak maken van hout wordt steeds populairder. Uit onderzoek blijkt namelijk dat steeds meer Nederlanders ieder jaar meer fruit en groente kweken. Lijkt het jou nu ook leuk om je eigen groente en fruit te verbouwen? Dan is het verstandig om ook een kweekbak te maken.

In dit artikel kom je meer te weten waar je goed op moet letten bij het maken van een houten kweekbak, geef je enkele tips en ontdek je de juiste bouwtekeningen voor dit project.

Een kweekbak maken van hout

Een kweekbak kun je kopen in de winkel maar je kunt ook een kweekbak zelf maken. De bak bestaat uit een bekisting die je kunt maken van gewone planken die in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Weet je niet precies hoe de bak eruit dient te komen zien? Dan heb ik voor jou het bouwtekeningenpakket gevonden, zodat jij je bak kunt bouwen.

kweekbak maken bouwtekeningen
bouwtekening kweekbak

Krijg toegang tot de bouwtekeningen

Wil je een degelijke kweekbak / koude bak maken? Maak dan gebruik van een goede bouwtekening. je download de bouwtekeningen door direct op de knop hieronder te klikken.

De bak zelf kan uit vier planken bestaan die je in de hoeken aan elkaar bevestigt zodat er een soort kist ontstaat. Je kunt er een bodem onder maken zodat je planten niet op de koude grond komen staan, maar het is ook mogelijk de bak rechtstreeks op de grond te plaatsen. Een goede houtsoort hiervoor is bijvoorbeeld Douglas Hout.

Wil je graag veel verschillende plantjes poten? Dan is het vaak handig om de kweekbak te verdelen in kleine vierkantjes, zodat de planten niet door elkaar heen kunnen groeien. Een kweekbak zelf maken is niet moeilijk.

Bovenkant van de kweekbak maken

In een kweekbak kun je ervoor zorgen dat de plantjes lekker warm staan en snel groeien. Om ervoor te zorgen dat de warmte in de bak blijft dien je er ook een deksel op te maken.

Deze maak je het beste van (plexi)glas, maar ook een golfplaat of een stuk zeil voldoet. Door het gebruik van een deksel blijven de plantjes warm en als de zon schijnt wordt het in de kweekbak stukken warmer dan buiten, waardoor de plantjes sneller groeien.

Groente die je pas later in het jaar kunt planten in de koude grond kun je aan het begin van het voorjaar al in een kweekbak zetten. Neem bijvoorbeeld sla, dat groeit zeer snel onder warme omstandigheden.

Je kunt de slaplantjes ook uitpoten in de koude grond, maar volledig opkweken in de bak kan natuurlijk ook. Omdat je in een kweekbak net als in een warme kas het proces versnelt kun je bepaalde groentesoorten zelfs meer keren per jaar kweken en oogsten.

Frisse lucht

Een kweekbak dien je wel met regelmaat te luchten door de deksel eraf te halen. De planten hebben niet alleen frisse lucht nodig, je kunt zo ook plagen en ziektes tegengaan. Je kunt je planten rechtstreeks in de grond van de kweekbak zetten, maar in potjes is ook een optie.

Grond in de kweekbak

kweekbak zelf maken

Planten in potjes kun je in potgrond of tuinaarde planten. Aan deze grond zijn extra stoffen toegevoegd waardoor de planten beter kunnen groeien. Kies je ervoor om de planten in de koude grond maar dan wel binnen de kweekkas te zetten? Zorg er dan voor dat er voldoende grond in zit en de planten de ruimte krijgen om te kunnen groeien. Als de ruimte te klein wordt kies je voor uitpoten.

De grond behandel je van tevoren het beste met mest of groeistof zodat deze goed vruchtbaar wordt en de planten het er goed in doen. Tijdens het kweekproces kun je natuurlijk ook altijd nog bijmesten. De grond dien je goed vochtig te houden want behalve warmte en zonlicht hebben de plantjes ook vocht nodig om te kunnen groeien.

Kweekbakken voor alles wat groeit

Je kunt bijna alle planten kweken in een kweekbak. Zelfs planten die in het Nederlandse klimaat het anders niet zo goed doen in de buitenlucht. Voordeel van een kweekbak is dat je door de warmte die erin ontstaat dus ook meer exoterische varianten kunt planten en oogsten.

Een ander voordeel van een kweekbak zelf maken is dat je langer en eerder in het jaar de beschikking hebt over je eigen verse groente waarvan je ook nog eens zeker weet dat ze biologisch gekweekt zijn. Je kent de herkomst en hoeft ook minder vaak groente te gaan kopen in de winkel. Kortom, zelf kweken is niet alleen leuk maar ook gezond voor lijf en portemonnee. Dus doe eens creatief en maak je kweekbak van hout.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *