
Wil je ook een houten schuur bouwen en ben je op zoek naar informatie en bouwtekeningen hoe je dit het beste doet? In dit artikel ontdek je op welke manieren een schuur gebouwd kan worden, of het aanvragen van een vergunning noodzakelijk is, maar laat ik je ook zien welke bouwtekeningen je het beste voor dit project gebruikt.
Tip van Karel: om een goede en stevige houten schuur te maken doe je er slim aan om dit te doen met een goede bouwtekening. Op de volgende pagina download je verschillende tekeningen voor verschillende schuren >>
Een bouwvergunning aanvragen voor een houten schuur te bouwen
Wanneer je een schuur wilt bouwen is het belangrijk dat je niet alleen afmetingen van de schuur weet. Maar ook de locatie is belangrijk. Want afhankelijk van de locatie kan het zijn dat je voor het bouwen van je schuur een bouwvergunning van je gemeente nodig hebt.
Daarnaast heb je misschien ook een vergunning nodig voor andere activiteiten die komen kijken bij het bouwen van je schuur.
Denk maar eens aan het kappen van grote bomen die op de plek van je schuur staan.
Wil je er zeker van zijn of je een bouwvergunning nodig hebt. Neem dan contact op met je lokale gemeente. Zij vertellen je precies waar je op moet letten en waaraan je allemaal aan moet voldoen. Heb je geen tijd om langs de gemeente te gaan? Dan kan je dit ook controleren via de handige website omgevingsloket.nl van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Via deze website dien je een aanvraag in of maak je een melding voor een omgevingsvergunning en een watervergunning. Daarnaast kan je via deze website ook een online vergunningscheck uitvoeren om te controleren of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt voor het bouwen van je houten schuur.
Denk je meerdere vergunningen nodig te hebben? Vraag deze dan tegelijkertijd aan. Hiermee bespaar je niet alleen de gemeente werk. Maar ook je eigen.
Neem bij de aanvraag een bouwtekening mee
Ben je er zeker van dat een vergunning vereist is voor het bouwen van een nieuwe schuur? Vergeet dan niet bij het aanvragen van de vergunning een bouwtekening mee te nemen.
Met onder ander de bouwtekening besluit de gemeente of je de vergunning krijgt en daardoor je eigen houten schuur mag bouwen.
Het proces tot de uiteindelijke goedkeuring duurt bij de meeste gemeentes ongeveer 8 weken. Maar er zijn ook gemeentes waar dit proces maar een aantal weken duurt.
Zelf een houten schuur bouwen
Nu je weet of je een vergunning moet aanvragen of niet is het tijd voor de volgende stap. Namelijk het bouwen van je schuur. Maar voordat je begint is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over je budget.
Zelf bouwen of laten bouwen?
Een houten schuur bouwen is iets wat je zelf kunt doen, maar ook kan laten doen. Maar wat zijn dan de kosten?
Een duidelijk antwoord op deze vraag is moeilijk. De kosten hangen van verschillende factoren af. Denk maar eens aan de grootte van de schuur, het soort dak, de materialen enzovoort.
Daarnaast is de vraag of je de houten schuur wilt laten bouwen door een aannemer of een klusbedrijf. Je hoeft dan zelf niks te doen, maar de kosten kunnen dan aardig oplopen tot letterlijk in de duizenden euro’s.
Je betaald namelijk niet alleen voor de materialen, maar je betaalt onder andere ook de uurlonen van het personeel.
Een houten schuur bouwpakket kopen?
Een 2e optie is een houten schuur bouwpakket kopen. Dankzij dit pakket hoeft je veel voorbereidend werk zoals het zelf zagen van het hout niet meer te doen. Maar het bouwpakket is daardoor wel een stuk duurder.
De meeste pakketten worden geleverd met dakbedekking en deuren. Wel is het zo dat er meestal ook vrij goedkoop materiaal bijgeleverd word. Nu hoeft dat niet per se een nadeel te zijn. Maar voor het zelfde geld koop je in veel gevallen betere materialen.
Zelf een houten schuur bouwen met een bouwtekening
De laatste optie is om zelf een houten schuur te bouwen met een professionele bouwtekening. Zo bepaal je zelf de afwerking, kies je zelf de beste materialen en je bent stukken goedkoper uit dan de 2 eerder genoemde opties.
Maar je kan nog meer op de kosten besparen. Dit doe je door slim om te gaan met je beschikbare materialen. Het kan bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat je een plank verkeerd zaagt. Gooi de plank dan niet weg, maar hergebruik de plank voor je schuur of voor een nieuw project.
Bouwtekening schuur met puntdak downloaden
Hieronder vind je een goed voorbeeld van een houten schuur die in het verleden door een klusser is gemaakt met een houten schuur bouwtekening.


Een kleine schuur bouwen met een bouwtekening
Wanneer een grote houten schuur niet in je tuin past kan je ervoor kiezen om een kleinere houten schuur te maken. Gelukkig zijn ook voor deze type schuren voldoende bouwtekeningen beschikbaar.
Bekijk de volgende 2 voorbeeld bouwtekeningen maar eens.


De afbeelding rechts is een populaire houten kapschuur. Een kapschuur kent verschillende voordelen en heeft daardoor meerdere doeleinden.
Zo kan je de overkapping gebruiken om het gehele jaar lekker droog buiten te zitten. Daarnaast kan je er ook je tuinmeubels zoals een loungebank het gehele jaar onder de overkapping laten staan.
Je kan ook een houten kapschuur ook gebruiken als een carport, mits de grootte het natuurlijk toelaat. Je kunt dan je auto eronder kwijt, terwijl je bijvoorbeeld je auto spullen achter slot en grendel legt in de berging van de houten schuur.
Nog meer voorbeelden
Ben je niet op zoek naar een grote schuur? Maar wel naar een tuinhuisje of een klein schuurtje. Dan bieden de volgende schuur bouwtekeningen een uitkomst.

De eerste bouwtekening is van een standaard tuinhuisje die zo’n beetje in elke tuin past. De 2 schuur tekeningen daarna zijn bedoeld voor opslag en de laatste bouwtekening is een carport die bevestigd is aan een huis.
Tot slot: Ook jij kan goedkoop zelf een houten schuur bouwen
Wanneer je een houten schuur wilt is het belangrijk dat je goed nadenkt of je de schuur laat maken door een klusbedrijf, gebruik maakt van een bouwpakket of je zelf een houten schuur bouwt.
Kies je om de schuur te laten maken door een klusbedrijf besef dan wel dat de kosten dan flink oplopen.
Een bouwpakket daarentegen is goedkoper dan het inhuren van een klusbedrijf. Maar het houdt helaas geen rekening met je eisen, wensen en de afmetingen van je tuin.
Door zelf een houten schuur te bouwen met een bouwtekening ben je flexibeler en bepaal jezelf je wensen en je eisen. Daarnaast zorgt de bouwtekening er ook voor dat je de schuur visualiseert.
Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden, voorkom je dure fouten en werk je een stuk efficiënter.
En het fijne is ook dat je dankzij de zaag en materiaallijst precies weet welke materialen je nodig hebt. En hoe lang je de planken moet zagen of moet laten zagen.
Download nu de houten schuur bouwtekeningen
Je eigen houten schuur maken met een bouwtekening? De volgende bouwtekeningen hebben al meer dan 7000 klussers geholpen met bouwen van verschillende projecten zoals een eigen hout schuur. Gebruik de knop hieronder om toegang te krijgen tot de houten schuur bouwtekeningen.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 67 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.