Ga naar de inhoud
houten schuur bouwtekening

Bouwtekening Houten Schuur incl. Puntdak, kapschuur en Tips

Door Karel

Wil je extra ruimte voor bijvoorbeeld tuinspullen of als werkplek? Dan is maken van een eigen houten schuur een hele goede oplossing. Maar waar begin je? Het antwoord: een goede bouwtekening voor een houten schuur

Een goede bouwtekening helpt niet alleen bij het plannen, maar ook bij het maken van een eigen schuur. In dit artikel laat ik je diverse soorten GOEDE werkplannen zien, waar je deze (PDF) kunt downloaden en vertel ik je meer hoe het nu zit met vergunningen.

Wat voor schuur wil je?

Een eigen schuur is ontzettend makkelijk. Echter zijn er veel verschillende soorten schuren die je kunt bouwen. Welke het beste bij je past hangt helemaal af van je specifieke behoeftes of voorkeuren. 

Zo kun je een schuur gebruiken voor opslag van bijvoorbeeld tuinspullen of als werkplek. Je kunt er zelfs voor kiezen om een schuur en een overkapping te combineren, zodat je buiten lekker kunt ontspannen en genieten van het mooie weer.

Voordat je begint, is het dus belangrijk om eerst te bepalen wat voor type schuur je wilt. Wil je een schuur met een puntdak, een grote houten schuur of wellicht een klein exemplaar zoals een tuinhuisje?

1. bouwtekening schuur met puntdak

Mocht je wat ruimte hebben en op zoek zijn naar een schuur met veel ruimte, dan zou je een schuur met een puntdak kunnen overwegen. Met een puntdak creëer je meer plaats bovenin, wat bijvoorbeeld ideaal is voor het opbergen van langere items zoals ladders of grote tuinwerktuigen. Daarnaast is dit type schuur dankzij het schuine dak ook beter beschermd tegen regen en sneeuw, zodat je spullen droog blijven. 

Hieronder vind je een goed voorbeeld van een houten schuur die in het verleden door een klusser is gemaakt aan de hand van bouwtekening voor een schuur met een puntdak. 

schuur met schuin dak bouw
schuur met puntdak in aanbouw
bouwtekening schuur met puntdak
bouwtekening schuur met puntdak

Je download de bouwtekeningen voor een schuur met een puntdak door op de knop hieronder te klikken.

2. houten kapschuur tekening

Een andere optie is de populaire houten kapschuur (schuur met overkapping). Dit type schuur kent verschillende voordelen en heeft daardoor dan ook meerdere doeleinden. 

Zo kun je de overkapping gebruiken om het gehele jaar lekker droog buiten te zitten. Daarnaast kun je er ook je tuinmeubels zoals een eigen gemaakte loungebank het gehele jaar onder deze overkapping laten staan. 

Een andere mogelijkheid is dat je een houten kapschuur ook kunt gebruiken als carport, mits de grootte het toelaat. Je kunt dan je auto eronder kwijt, terwijl je bijvoorbeeld je auto spullen achter slot en grendel legt in de berging van de houten schuur.

kapschuur bouwtekening voorbeeld
kapschuur bouwtekening voorbeeld
kapschuur bouwtekening
kapschuur bouwtekening voorbeeld

Je download de houten kapschuur tekening door op de knop hieronder te klikken.

3. Meer houten schuur bouwtekeningen

Wanneer een grote houten schuur niet in je tuin past, kun je ervoor kiezen om een kleinere houten schuur te maken. Ook voor dit type schuren zijn er voldoende bouwtekeningen beschikbaar. 

Zoals je ziet is de eerste bouwtekening van een standaard tuinhuisje die zo’n beetje vrijwel in elke tuin past. De twee schuur werkplannen daarna zijn bedoeld voor opslag. De laatste bouwtekening is een carport die bevestigd is aan een huis.

bouwtekening schuur pdf
Bouwtekeningen kleine schuurtjes

Hoe herken je een goede bouwtekening?

Ik raad je aan om niet zomaar voor de eerste beste tekening te kiezen die je online tegenkomt. Vaak missen deze tekeningen belangrijke informatie waardoor je tijdens het bouwen in problemen komt en uiteindelijk duurder uit bent.

Een goede bouwtekening hoort alles te laten zien wat je nodig hebt als je zelf een houten schuur wilt gaan bouwen. Dat betekent dus dat elke balk, plank en verbinding duidelijk op de tekening staan.

Daarnaast hebben goede bouwtekeningen ook andere voordelen. Zo werk je juist dankzij de stap voor stap tekeningen stukken efficiënter en maak je minder fouten. 

Bovendien bevatten ze een materiaal en een zaaglijst waardoor je exact weet wat voor materialen je nodig hebt. Ook de zaaglijst is ideaal, je kunt de materialen eventueel direct in een bouwmarkt op maat laten zagen en verminder je afval / overgebleven stukken.

Een goede bouwtekening voor een houten schuur geeft je niet alleen een stap voor stap plan dat je kunt volgen. Het geeft je ook de vrijheid om dingen naar eigen inzicht aan te passen. 

Door ruimte te laten voor je eigen creativiteit, zorgt je ervoor dat de schuur niet alleen functioneel is, maar ook een plek waar je graag tijd doorbrengt. En door slim gebruik te maken van materialen, kun je binnen het budget blijven zonder in te leveren op kwaliteit of uitstraling.

Meer bouwtekeningen

De bouwtekeningen en voorbeelden van de schuren hierboven komen uit het pakket met werkplannen van Freds Bouwtekeningen. Het pakket bevat naast de 12+ verschillende bouwtekeningen voor schuren ook nog allerlei andere soorten tekeningen zoals kippenhokken, bedden, werkbanken, tuinpoorten en nog veel meer. 

Voor meer informatie over dit pakket en waarom ik juist dit pakket aanraad, ontdek je in mijn Freds Bouwtekeningen review.

Hoe zit het met vergunningen?

Hoewel het in de meeste gevallen het niet nodig is om een vergunning aan te vragen, kan wel de locatie en de afmetingen van je te bouwen schuur bepalend zijn of je een bouwvergunning nodig hebt van je gemeente. 

Daarnaast kan het ook zijn dat je een vergunning nodig hebt voor andere activiteiten die komen kijken bij het bouwen van je schuur. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van grote bomen die op de plek van je schuur staan. 

Wil je er zeker van zijn of je een bouwvergunning nodig hebt? Neem dan contact op met je lokale gemeente. Zij vertellen je precies waar je op moet letten en waaraan je allemaal aan moet voldoen. Heb je geen tijd om langs de gemeente te gaan? Dan kan je dit ook online controleren via de handige website omgevingsloket.nl van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Via deze website dien je een aanvraag in of maak je een melding voor een omgevingsvergunning en een watervergunning. Daarnaast kan je via deze website ook een online vergunningcheck uitvoeren om te controleren of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt voor het bouwen van je houten schuur. 

Denk je meerdere vergunningen nodig te hebben? Vraag deze dan tegelijkertijd aan. Hiermee bespaar je niet alleen voor je eigen extra werk, maar ook voor de gemeente. 

Neem bij aanvraag een bouwtekening mee

Ben je er zeker van dat een vergunning nodig is voor het bouwen van je nieuwe schuur? Vergeet dan niet bij het aanvragen van de vergunning een bouwtekening mee te nemen. Met onder andere de bouwtekening besluit de gemeente of je een vergunning krijgt. 

Het proces tot de uiteindelijke goedkeuring duurt bij de meeste gemeenten ongeveer 8 weken. Maar dit verschilt natuurlijk per gemeente. 

Tot slot

Wanneer je een houten schuur wilt is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over wat voor schuur je wilt hebben. Je kunt ervoor kiezen om je te laten maken door een klusbedrijf om een schuur als bouwpakket te kopen. Weet wel dat hier een aardig prijskaartje aanhangt. 

Door zelf een houten schuur te bouwen met een bouwtekening ben je flexibeler en bepaal je zelf je wensen en je eisen. Daarnaast zorgt de bouwtekening er ook voor dat je de schuur visualiseert. Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden, voorkom je dure fouten en werk je een stuk efficiënter.

En het fijne is ook dat je dankzij de zaag en materiaallijst precies weet welke materialen je nodig hebt. En hoe lang je de planken moet zagen of moet laten zagen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *