Ga naar de inhoud
Houten Tuinpoort maken

Houten Tuinpoort Zelf Maken + Tekening

Door Karel

Wil je een houten tuinpoort zelf maken? Dat komt dan goed uit. In dit artikel geef ik je 6 handige stappen waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf een houten tuinpoort wilt maken. Want heb je al gedacht waar de houten tuinpoort komt? Waarvoor wil je hem gebruiken? En welke houtsoort wil je gebruiken? Lees daarom dan eerst dit artikel aandachtig door en pas daarna is het tijd voor actie.

Tip van Karel: goede bouwtekeningen zorgen ervoor dat het maken van een houten tuinpoort een stuk eenvoudiger en leuker word. De bouwtekeningen download je op deze pagina >>

Stap 1: Opvallen of wegvallen?

Wil een houten tuinpoort zelf maken omdat je een grote schutting hebt en je het grote vlak wilt doorbreken?

Kies dan voor een opvallende deur die net een andere vorm heeft dan je schutting. Zo kan je een houten tuinpoort maken die iets hoger is dan de schutting en halfrond aan de bovenkant.

Wil je juist niet dat de tuinpoort opvalt? Dan kan je een houten tuinpoort maken van een schuttingdeel. Zo valt de tuinpoort weg in de schutting.

Stap 2: Bepaal de juiste plaats

Bepaal van te voren waar de tuinpoort komt. Heeft je tuin een achterom of ligt de tuin aan een ander pad. Zorg in beide gevallen dat de tuinpoort hier goed op aansluit.

Soms is het handig om de tuinpoort naast je schuur te maken.

De schuur is dan een stevig punt om de tuinpoort aan te bevestigen. Bedenk ook of de tuinpoort genoeg ruimte heeft om te draaien en helemaal open kan op de plek die je in gedachte hebt.

Maar er is nog veel meer om over na te denken. Wanneer je een houten tuinpoort zelf wilt maken moet je jezelf ook afvragen of er brede voorwerpen door de tuinpoort moeten.

In dat geval moet de houten tuinpoort uit 2 delen bestaan. Hoe breder de tuinpoort, des te belangrijker is het frame dat je maakt. En waarin je de poort bevestigd.

Stap 3: Bepaal de materialen

Wanneer je een houten tuinpoort zelf wilt maken, beknippel dan niet op de kwaliteit van het materiaal. Je betaalt misschien in de eerste instantie iets meer. Maar uiteindelijk heb je langer plezier van je houten tuinpoort omdat het hout en beslag goed blijven.

Er zijn meerdere houtsoorten geschikt om zelf een tuinpoort te maken. Zo is Douglas hout populair vanwege zijn sterkte en het na verloop van tijd grijs van kleur wordt. Van het laatste moet je natuurlijk houden.

Geïmpregneerd steigerhout wordt ook vaak gekozen. Omdat het hout behandeld is, gaat het extra lang mee en verkleurd het niet.

Maar welke houtsoort je ook kiest. Kies bij voorkeur hout met het FSC-keurmerk.

douglas hout

Denk daarnaast ook goed na over de stevigheid van je tuinpoort, het frame en de scharnieren. De houten tuinpoort hangt namelijk zwaar aan de scharnieren.

Voor extra stevigheid kan je bijvoorbeeld extra latten monteren en langere schroeven gebruiken bij het bevestigen van de scharnieren.

Zo is de tuinpoort bestand tegen dichtslaan en trekt het niet krom door regen en wind.

De extra latten werk je vervolgens onder de bekleding weg. Maar aan de buitenkant geef het de tuinpoort juist weer een stoer uiterlijk. Genoeg om over na te denken voordat je begint om zelf een tuinpoort te maken.

En kies je voor houten palen? Kies dan wel voor hardhouten palen in verband met houtrot.

Stap 4: Een houten tuinpoort zelf maken met een bouwtekening

Nadat je de plaats en de juiste materialen hebt bepaald. Is de volgende stap dat je gebruik maakt van een goede bouwtekening.

Goede bouwtekeningen zijn niet alleen gemaakt door ervaren klussers. Maar ze hebben ook een stap voor stap uitleg, waardoor de kans dat je dure fouten maakt aanzienlijk verkleind.

een houten tuinpoort zelf maken met een bouwtekening
bouwtekening tuinpoort hout

Een ander voordeel van goede bouwtekeningen is dat ze een materiaal en zaaglijst hebben. Zo weet je precies welke materialen je in huis moet halen. En hoe lang je het hout moet zagen.

Je kunt natuurlijk ook voor kiezen om de planken met behulp van de zaaglijst in een bouwmarkt op maat te zagen.

Download de houten tuinpoort tekeningen

Wil je nu ook direct de bouwtekeningen downloaden? Gebruik dan de rode knop hieronder zodat je binnen enkele minuten al aan de slag kunt met je eigen tuinpoort.

Stap 5: Een houten tuinpoort zelf maken

Tijd voor actie! Maar voordat je begint is het belangrijk dat je aan een goede voorbereiding hebt gedaan. Het is makkelijk als je alle planken netjes bij elkaar legt als een echt bouwpakket.

Zo is het bijvoorbeeld handig dat je de gezaagde planken die je als eerste nodig hebt boven aan legt.

Daardoor is er weinig kans dat de planken vies of beschadigd raken, wat natuurlijk zonde is.

Vergeet ook niet al je gereedschap die je nodig hebt klaar te leggen en je accuboormachine nog even op te pakken. En wanneer het nodig is, ook nog eens een extra accu op te laden.

Ben je klaar met de voorbereidingen? Dan is het tijd voor actie en kan je beginnen met het in elkaar zetten van je eigen tuinpoort. Volg de stap voor stap bouwtekeningen, en wanneer je alles goed hebt gezaagd moet alles zo passen.

Stap 6: De afwerking

Is je houten tuinpoort af? Begin dan met de afwerking. De afwerking is natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Wanneer je voor steigerhout heb gekozen is het verstandig om het steigerhout te behandelen. Je kunt dit doen door middel van beits, olie of verf.

Heb je voor Douglas hout gekozen? Dan is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je verwachtingen zijn van het hout. Wil je een maximale levensduur? Behandel dan ook het Douglas hout met een olie, beits of een verf.

De keuze welke behandeling het beste is, is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Wil je een duurzame oplossing, dan raad ik aan om je gemaakte tuinpoort te verven.

Wil je een meer natuurlijke uitstraling gebruik dan olie. Maar houdt er dan wel rekening mee dat onderhoud vaker terug keert.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *