Carport Bouwen

Waar moet je allemaal op het leten bij het bouwen van een c

Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel Damen

Een carport houdt jouw auto schoon en droog. In de winter ben je snel op weg, want sneeuw en ijs hebben geen kans als je je auto onder een carport parkeert. Maar niet alleen je auto, ook je caravan, een boot of gewoon de fietsen stal je makkelijk en beschermd tegen weersinvloeden onder een carport. Nu zijn er veel standaard carports te koop, in verschillende formaten, uitvoeringen en materialen. Maar deze zijn helaas super duur. Maar om kosten te besparen kun je nu ook zelf een carport bouwen.

Dat is makkelijker dan je misschien denkt. En je kunt de carport bouwen zoals je hem zelf wilt. Daarom wil ik je graag 4 tal belangrijke tips geven die komen kijken wanneer je er 1 zelf wilt gaan maken.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin niet zomaar te zagen en te timmeren. Dan weet je zeker dat jouw carport niet wordt zoals je eigenlijk wilt of dat je er niet lang plezier van hebt omdat hij niet goed in elkaar zit.

Bedenk eerst waar je wilt dat de carport komt te staan. Heb je een oprit naast je huis waardoor de carport aan het huis vast kan komen te zitten? Een voordeel daarvan is ook dat je altijd droog je huis in en uit stapt. Bij regen betekent dat geen gehannes met een paraplu in de deuropening. Je kunt ook bijvoorbeeld achterin je tuin de carport bouwen. Hij kan dan dienst doen als een overkapping waar je lekker beschut onder kunt zitten.

En heb je nog wat plek over, dan is een carport de ideale plek om de houtvoorraad voor je openhaard op te slaan. Dus als je de carport wilt gebruiken om ook spullen in te bewaren, hou daar dan bij het carport bouwen meteen rekening mee.

2. Carport bouwen zonder vergunning

Wanneer je een zelf een carport wilt gaan bouwen is het altijd verstandig om na te gaan bij je gemeente of je wel of geen vergunning nodig hebt. Een carport bouwen kan meestal zonder vergunning. Maar het moet wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld een carport bouwen zonder vergunning als de carport niet hoger is dan 3 meter en niet meer dan 30 ruimte in beslag nemen. Maar dat zijn niet de enige voorwaarde waar je aan moet voldoen als je zelf een carport bouwt.

Het is daarom dan ook belangrijk dat je het Besluit Omgevingsrecht van je gemeente leest of persoonlijk bij je gemeente langsgaat en vraagt aan welke voorwaarden jouw carport moet voldoen. Dat kan namelijk per gemeente verschillen!

3. Kies je maten en materialen

Nu je goed bent voorbereid en weet met welke regels je rekening moet houden, kun je gaan bepalen hoe groot jouw carport moet worden van welk materiaal je de carport gaat bouwen. Kies je voor een plat dak? Houdt er dan wel rekening mee dat het regenwater goed weg kan. Je kunt de carport bouwen van verschillende materialen. Kies een materiaal dat duurzaam is, maar dat ook goed past bij je huis en de omgeving.

Douglas hout is een populaire houtsoort. Het heeft niet alleen een stoer uiterlijk, het is ook degelijk, sterk en bestand tegen houtrot. Het houtsoort wordt daarom ook vaak gekozen bij verschillende klusprojecten zoals bijvoorbeeld wanneer je zelf meubels wilt maken.

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor kunststof. Kunststof is namelijk praktisch en makkelijk in onderhoud. Je hoeft het in tegenstelling tot hout niet voor te behandelen met bijvoorbeeld beits. Een combinatie van verschillende materialen kan ook een verrassend resultaat opleveren.

Daarnaast is het verstandig als je een carport van hout wilt maken dat je houten palen of poeren gebruikt die vastgezet worden in de fundering.

4. Aan de slag

Nu je weet waar je allemaal rekening mee moet houden bij het zelf bouwen van een carport is het tijd om aan de slag te gaan. Je hebt bedacht en uitgetekend waar je de carport gaat bouwen en hoe groot hij moet worden.

De volgende stap is het gebruik maken van een professionele bouwtekeningen, waarmee je heel eenvoudig zelf een carport kan bouwen. Daarnaast kan je zo’n tekening ook als basis gebruiken en hem verder aanpassen aan jouw eigen wensen.

carport bouwen plat dak
Voorbeeld bouwtekeningen voor het bouwen van een carport

Download nu alle carport bouwtekeningen Goede bouwtekeningen hebben standaard een materiaal en een zaaglijst waardoor je precies weet hoeveel hout je moet hebben en hoe lang de balken en planken moet zagen. Onderzoek wel van te voren goed waar je je aankopen doet. Zoek gespecialiseerde leveranciers en bekijk wie misschien een actie heeft voor een bepaald product. Dat kan namelijk flink wat voordeel opleveren.

Daarnaast kan je leverancier je ook nog eens adviseren als je nog twijfels hebt. In ieder geval staat er nu niets meer in de weg om je eigen carport te bouwen. Succes!

Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel Damen

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 65 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere bezoekers bekeken ook