Ga naar de inhoud
carport bouwen pdf bouwtekeningen

Carport Bouwtekeningen [PDF] + 4 Handige Tips om je eigen carport te bouwen

Door Karel

Ook je eigen carport bouwen met een bouwtekening (PDF)? Groot gelijk! Een carport houdt jouw auto schoon en droog. In de winter ben je snel op weg, want sneeuw en ijs hebben geen kans als je je auto onder een carport parkeert. Maar niet alleen je auto, ook je caravan, een boot of gewoon de fietsen stal je makkelijk en beschermd tegen weersinvloeden onder een carport.

Nu zijn er veel standaard carports te koop, in verschillende formaten, uitvoeringen en materialen. Maar deze zijn helaas super duur. Om kosten te besparen is het bouwen van een carport met een goede bouwtekening naar mijn mening een veel slimmer idee. En dankzij het een goede carport bouwtekening is het zelf bouwen een stuk makkelijker dan je denkt.

In dit artikel geef ik je vier belangrijke tips die super handig zijn voor wanneer je een carport zelf wilt bouwen en ontdek je ook nog eens de juiste bouwtekeningen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin niet zomaar te zagen en te timmeren. Dan weet je zeker dat jouw carport niet wordt zoals je eigenlijk wilt of dat je er niet lang plezier van hebt omdat hij niet goed in elkaar zit.

Bedenk eerst waar je wilt dat de carport komt te staan. Heb je een oprit naast je huis, dan kun je voor een carport aan huis kiezen. Een voordeel daarvan is ook dat je altijd droog je huis in en uit stapt. Bij regen betekent dat geen gehannes met een paraplu in de deuropening. Je kunt ook bijvoorbeeld achterin je tuin de carport bouwen. Hij kan dan dienst doen als een overkapping waar je lekker beschut onder kunt zitten.

En heb je nog wat plek over, dan is een carport de ideale plek om de houtvoorraad voor je openhaard op te slaan. Dus als je de carport wilt gebruiken om ook spullen in te bewaren, hou daar dan bij het bouwen van je carport meteen rekening mee.

2. Carport bouwen zonder vergunning

carport bouwen pdf bouwtekeningen
Carport met een platdak van douglas hout

Wanneer je een zelf een carport wilt gaan bouwen is het altijd verstandig om na te gaan bij je gemeente of je wel of geen vergunning nodig hebt. Een carport bouwen kan meestal zonder vergunning. Maar het moet wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld een carport maken zonder vergunning als de carport niet hoger is dan 3 meter en niet meer dan 30m┬▓ ruimte in beslag nemen. Maar dat zijn niet de enige voorwaarde waar je aan moet voldoen als je zelf een carport bouwt.

Het is daarom dan ook belangrijk dat je het Besluit Omgevingsrecht van je gemeente leest of persoonlijk bij je gemeente langsgaat en navraagt of je een vergunning nodig hebt en aan welke voorwaarden je carport moet voldoen. Dat kan namelijk per gemeente verschillen.

Wellicht kun je ook de carport combineren met een eigen gemaakte tuinpoort. Meer weten hoe je hiermee moet beginnen? Lees dan tuinpoort bouwtekeningen en 5 tips om je eigen tuinpoort te maken.

3. Kies je maten en materialen

Nu je goed bent voorbereid en weet met welke regels je rekening moet houden, kun je gaan bepalen hoe groot jouw carport moet worden van welk materiaal je de carport gaat bouwen. Kies je voor een plat dak? Houdt er dan wel rekening mee dat het regenwater goed weg kan. Je kunt de carport maken van verschillende materialen. Kies een materiaal dat duurzaam is zoals geïmpregneerd hout, maar ook dat het goed past bij je huis en de omgeving.

Douglas hout is een populaire houtsoort. Het heeft niet alleen een stoer uiterlijk, het is ook degelijk, sterk en bestand tegen houtrot. Het houtsoort wordt daarom ook vaak gekozen bij verschillende klusprojecten zoals bijvoorbeeld wanneer je zelf meubels wilt maken.

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor kunststof. Kunststof is namelijk praktisch en makkelijk in onderhoud. Je hoeft het in tegenstelling tot hout niet voor te behandelen met bijvoorbeeld beits. Een combinatie van verschillende materialen kan ook een verrassend resultaat opleveren.

Daarnaast is het verstandig als je een carport van hout wilt maken dat je houten palen of poeren gebruikt die vastgezet worden in de fundering.

4. Download de juiste bouwtekeningen

Nu je weet waar je allemaal op moet letten bij het zelf bouwen van een carport is het tijd om aan de slag te gaan. Je hebt bedacht en uitgetekend waar je de carport gaat bouwen en hoe groot hij moet worden.

De volgende stap is het gebruik maken van een professionele bouwtekeningen, waarmee je heel eenvoudig zelf een carport kan bouwen. Daarnaast kan je zo’n tekening ook als basis gebruiken en hem verder aanpassen aan jouw eigen wensen.

bouwtekening carport pdf (met platte dak)
bouwtekening carport pdf (met puntdak)

Daarnaast kan je leverancier je ook nog eens adviseren als je nog twijfels hebt. In ieder geval staat er nu niets meer in de weg om je eigen carport te bouwen. Succes!

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *