Buitenkeuken maken van Douglas / Steigerhout Incl. Bouwtekeningen en 4 Tips
Wie wilt er nu geen buitenkeuken maken van douglas of steigerhout? Stel je eens voor hoe geweldig het wel niet is om met vrienden of familie op een warme zomeravond buiten te eten. Gezellig met ze allen rondom een grote tafel genieten van het eten en drinken. In dit artikel ontdek je 4 belangrijke tips voor wanneer je zelf een buitenkeuken wilt gaan en lees je waar je de buitenkeuken bouwtekeningen kunt downloaden.
Wat zijn de voordelen van zelf een buitenkeuken maken?
Een eigen buitenkeuken maken heeft veel voordelen. Je bespaart niet alleen geld, maar je kunt ook je eigen ideeën en smaak erin kwijt. Bovendien maak je met houtsoorten zoals steigerhout of douglas hout een keuken die lang meegaat.
- Kosten besparen – door zelf een buitenkeuken te maken bespaar je flink ten opzichte van het laten bouwen of het kopen van een buitenkeuken. Bovendien kun je ook nog eens besparen op de materiaalkosten door slim in te kopen. Met een beetje handigheid en de juiste bouwtekening is het voor veel mensen haalbaar om er zelf een te maken. Het vergt wellicht wat tijd en inzet, maar het resultaat is vaak een mooie buitenkeuken voor een fractie van de prijs.
- Persoonlijk – een van de grootste voordelen door de keuken zelf te maken is de vrijheid om het naar jouw persoonlijke smaak te ontwerpen. Je kiest bijvoorbeeld d e materialen en de apparatuur die passen bij jouw stijl en behoeftes. Daarnaast kun je je buitenkeuken een persoonlijke touch geven door te spelen met kleuren, texturen en accessoires.
- Duurzaamheid – ook duurzaamheid is een belangrijk punt bij het bouwen van een buitenkeuken. Zo zijn steigerhout en douglas hout een goede keuze als constructie. Beide zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en gaat jaren lang mee. Verder in het artikel, meer informatie hierover.
Het maken van een buitenkeuken is dan ook een leuk project. Met een duidelijk plan en dankzij de onderstaande tips kun je zelf een mooie buitenkeuken bouwen.
Tip 1: noteer wat voor buitenkeuken je wilt
Ik haalde het al een beetje aan in het vorige hoofdstuk. Maar voordat je begint met bouwen van een buitenkeuken, raad ik je aan om eerst op papier te schrijven wat je wilt. De volgende vragen helpen je daarbij
- Wil je een vaste buitenkeuken of er één die verrijdbaar is?
- Wil je een barbecue of een Green Egg?
- Wil je een buitenkeuken met een zink of wil je er alles erop en eraan?
Noteer van te voren wat je wilt gaan maken. Zo voorkom je op een later moment vervelende problemen waardoor je buitenkeuken gedoemd is om te mislukken.
Tip 2: plaats je houten buitenkeuken op de juiste plek
Ook het kiezen van de juiste locatie voor je buitenkeuken is belangrijk. Een vlakke ondergrond is essentieel voor stabiliteit. Denk dus goed na over de plek waar je de keuken wilt gaan plaatsen. Een algemeen advies dat vaak wordt gegeven is om de keuken te plaatsen in de buurt van je gewone keuken zodat je water en elektriciteit hebt.
Wil je in de zomer gebruik maken van je buitenkeuken, dan is het aan te raden om je zelf gebouwde keuken te plaatsen in de schaduw. Dit mag onder een boom zijn, maar ook onder een overkapping. Geen zonnescherm in verband met brandveiligheid. Uiteraard is een terrasoverkapping ook een mogelijkheid. Zo kan je ook nog buiten het zomerseizoen genieten van je keuken.
Tip 3: welke houtsoort kies je?
Een buitenkeuken zelf bouwen kan natuurlijk in alle soorten en maten. Zo heb je niet alleen de vrijheid om zelf te bepalen of je steigerhout of douglas hout wilt gebruiken. Maar je kunt ook de afwerking bepalen.
1. Steigerhout
Wil je een buitenkeuken van steigerhout? Dan het belangrijk dat je jezelf afvraagt welk soort steigerhout je wilt gebruiken. Je hebt namelijk 2 soorten planken. Namelijk de nieuwe en vers gezaagde planken en de gebruikte planken.
De nieuwe planken zijn vaak goedkoper. Maar bevatten wel meer vocht dan de gebruikte planken. Het nadeel hiervan is dat de nieuwe steigerhout planken gemakkelijker krimpen en vervormen wanneer ze buiten of in vochtige ruimtes gebruikt worden.
Laat daarom nieuw steigerhout eerst goed drogen. Behandel het steigerhout daarna zodat het beter bestand is tegen regen, wind en zonlicht.
Dat laatste is vooral handig omdat buitenkeukens vaak (on)bedekt blootgesteld worden aan de hierboven genoemde weersinvloeden.
2. Douglas hout
Douglas hout is daarentegen een vrij harde houtsoort die veel beter bestand is tegen houtrot en schimmels dan steigerhout. Onbehandeld heeft douglas hout een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.
Kies je voor douglas hout om je eigen buitenkeuken te bouwen? Houdt dan wel rekening mee dat je de onderdelen eerst goed voorboord. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het hout splijt.
Tip 4: maak gebruik van een buitenkeuken bouwtekening
Met een goede en duidelijke bouwtekening kun je zelf een mooie buitenkeuken maken van douglas hout of steigerhout, zonder dat je een professional hiervoor moet zijn.
Bouwtekeningen voor een buitenkeuken van steigerhout of douglas hout zijn online te vinden. Zelf raad anderen altijd de volgende bouwtekeningen aan:
De bovenstaande buitenkeuken bouwtekeningen komen uit dit bouwtekeningenpakket. Dit bouwtekeningen pakket biedt veel voordelen bij het maken van een eigen buitenkeuken. Het pakket bevat duidelijke instructies, tekeningen, materiaal en zaaglijsten die het klusproject makkelijker maken.
Je visualiseert dus niet alleen hoe de buitenkeuken eruit komt te zien, maar je voorkomt ook fouten en je weet precies welke en hoeveel materialen je nodig hebt. Daarnaast heb je ook de vrijheid om je eigen ideeën toe te voegen aan het ontwerp van je buitenkeuken. Zo kun je de afmetingen, indeling en stijl aanpassen aan jouw specifieke wensen en behoeften.
Download De Buitenkeuken Bouwtekeningen
Je eigen buitenkeuken maak je het beste dankzij goede bouwtekeningen. Hiermee voorkom je fouten, bespaar je kosten en kun je ook nog eens sneller genieten van je eigen buitenkeuken.
Tot slot
Met een goed bouwtekeningenpakket voor een buitenkeuken van steigerhout of douglas hout maak je eenvoudig je eigen buitenkeuken. Je bespaart kosten, geeft een persoonlijke touch en kiest duurzame materialen.
Volg de tips, onderhoud het hout goed en geniet jarenlang van je zelfgemaakte buitenkeuken. Ga aan de slag met duidelijke werktekeningen en de handige materiaallijsten.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.
Je idee om een buitenkeuken in de terrasoverkapping te maken spreekt me aan! Ik heb altijd een buitenkeuken willen hebben, maar er was geen schaduw plekje in ons huis. Deze lente bouwen we een terrasoverkapping, en dan maak ik er een buitenkeuken van!
Dag Lauren,
Wat leuk om te horen dat je een buitenkeuken wilt gaan maken! Ben benieuwd naar het resultaat. Zou je mij en de lezers een foto kunnen laten zien wanneer de keuken af is?
Fijne dag!
Groet,
Karel