Ga naar de inhoud
container ombouw maken van hout

Container Ombouw Maken | Bouwtekening + Stappenplan

Door Karel

Voor ontzettend veel mensen zijn afvalcontainers een doorn in het oog. Ook al maken we er allemaal dagelijks gebruik van. Maar wanneer je een beetje handig bent met een hamer, bouwtekening en hout, dan kun je heel makkelijk zelf een eigen container ombouw maken.

Een container ombouw biedt namelijk verschillende voordelen. Door je afvalcontainers erin te plaatsen zie je ze niet alleen meer. Maar heb je ook geen last meer van een vieze lucht en ongedierte in je tuin. Daarbij is een container ombouw maken met een bouwtekening vrij gemakkelijk. Ideaal dus voor een beginnende of hobby doe-het-zelver.

In dit artikel vind je een vijftal tips die goed van pas komen wanneer je een containerberging zelf wilt maken. En welke kliko ombouw tekening je het beste gebruikt.

Waarom zelf een ombouw maken een goedkopere oplossing dan er 1 kopen?

Vaak kan je een kliko ombouw kopen bij de grotere tuincentrums zoals Intratuin of bij de grotere bouwmarkten zoals Gamma, Karwei of Hornbach.

Alleen dan loop je al snel tegen het probleem dat ze niet alleen de juiste maat of stijl zijn. Maar ook dat ze vaak niet stevig en veel te duur zijn.

Door zelf een kliko ombouw te maken bespaar je namelijk op diverse kosten (materiaal en tijd). Daarnaast heb je vooral de ruimte om zelf te bepalen welke materialen en afwerking je wilt gebruiken.

Een goede en vaak gebruikte houtsoort voor het maken van een houten container ombouw is het populaire steigerhout.

Je kunt ook kiezen uit de wat duurdere hardhout zoals Douglas hout.

Een houten kliko ombouw zelf maken van steigerhout

Een kliko ombouw van steigerhout zelf maken is niet alleen vrij simpel omdat het hout gemakkelijk te bewerken is. Maar het geeft je kliko ombouw ook een robuuste en stoere uitstraling. Wel is het advies dat je eerst goed kijkt naar de planksoort.

Zo zijn namelijk nieuwe planken (vers gezaagd vurenhout) vaak goedkoper, maar bevatten ze meer vocht. Omdat ze veel vocht bevatten vervormen onbehandelde planken snel als ze voor buiten gebruikt worden.

Laat daarom nieuwe steigerhout planken eerst een tijd op kamertemperatuur drogen voordat je ze bewerkt.

Om de levensduur van steigerhout te verlengen raad ik aan om steigerhout te behandelen. Want je wilt natuurlijk lang gebruik maken van je zelfgemaakte kliko ombouw.

Het behandelen van steigerhout kan gedaan worden door de planken te beitsen, te oliën of te verven met een ademende verf. Maar geïmpregneerde steigerhout is natuurlijk ook mogelijk.

Een kliko ombouw maken van Douglas hout

Een andere mogelijkheid is een houten kliko ombouw maken van Douglas hout. De houtsoort is namelijk onbehandeld van nature een zeer sterke (klasse 3) houtsoort. Hierdoor is douglas hout een stuk duurzamer dan vurenhout of steigerhout.

Zo is douglas hout niet alleen veerkrachtig. Maar heeft het door het harde kernhout in combinatie van hars een zeer goede bescherming tegen houtrot.

Onbehandeld heeft douglas hout dan ook een levensduur van 10 a 15 jaar. Maar houdt er wel rekening mee dat het hout in de loop van der tijd vergrijst door de zon, regen en wind.

Wil je de verkleuring tegengaan en tegelijkertijd de levensduur van het houtsoort verlengen, dan kan je het beste het douglas hout behandelen met een olie, beits of een verf.

Een houten kliko ombouw maken met een stappenplan

Een containerberging zelf maken is dus goed mogelijk, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de volgende 3 belangrijke punten:

1. De juiste locatie bepalen

Bekijk voor het bouwen eerst goed naar de locatie waar jij je kliko ombouw wilt neerzetten. Zorg dat de ombouw goed bereikbaar is, maar tegelijkertijd niet het hele zicht van je tuin inneem.

Daarnaast is het ook verstandig dat je een plek uitkiest, waarbij de ondergrond vlak is. Hierdoor staan je containers en de ombouw goed stabiel.

2. Wat zijn de afmetingen van een container?

De 2e belangrijke stap waar je rekening mee moet houden zijn de afmetingen van je containers. Momenteel hebben de meest gebruikte containers een inhoud van 140 en 240 liter.

De afmetingen van deze 2 containers zijn:

140 Liter240 Liter
Breedte: 505mmBreedte: 583mm
Diepte: 555mmDiepte: 740 mm
Hoogte: 1100mmHoogte: 1100mm

Controleer dan ook goed de afmetingen van je container om zo de juiste maten van je ombouw te bepalen.

3. Hoeveel afvalcontainers heb je?

Wil je een containerberging zelf maken dan is de laatste stap het tellen van het aantal containers dat je hebt. Momenteel gebruikt een gezin 3 containers. Namelijk 1 kliko voor het GFT afval, 1 kliko voor het plastic en 1 kliko voor het oud papier.

Gebruik je ook nog een andere container, zoals 1 voor het grofvuil? Vergeet dan niet om deze mee te nemen bij het maken van je kliko ombouw.

Bouwtekening kliko ombouw downloaden

In dit artikel heb ik je een aantal handige tips gegevens welke houtsoorten je het beste kunt gebruiken. Maar ook waar je precies op moet letten bij het maken van een kliko ombouw.

Een andere tip die ik je graag geef is het gebruik van een goede container ombouw bouwtekening. Daarom raad ik dan ook Freds Bouwtekeningen aan.

kliko ombouw bouwtekening
Voorbeeld kliko ombouw bouwtekening

Want wanneer je gebruik maakt van een container ombouw bouwtekening uit het pakket van Fred verhoog je niet alleen de kwaliteit van je container ombouw. Maar je visualiseert dankzij de bouwtekening ook wat je maakt.

Hierdoor weet je precies hoe je de container ombouw in elkaar zet, voorkom je kleine foutjes en werk je een stuk efficiënter. Daarnaast laat een goede container ombouw bouwtekening ook zien wat voor soorten materialen je nodig hebt en wat de lengte ervan is. Dit scheelt natuurlijk weer extra ritjes naar de bouwmarkt als je weer eens een plank verkeerd hebt gezaagd of omdat je materialen te kort komt.

Download De Kliko Ombouw Bouwtekening

Je eigen container ombouw maken van hout, voor 1, 2 of 3 containers? Met de volgende bouwtekeningen lukt jou dat ook en bespaar je ook nog eens flink wat kosten.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *