Ga naar de inhoud
soorten boren

8 verschillende soorten boren, welke gebruik je voor welke klus?

Door Karel

Iedere klusjesman weet het wel, je hebt allerlei verschillende soorten boren. Je bent waarschijnlijk op deze pagina beland omdat je nog altijd aan het peinzen bent over welke soorten boren jij nu moet hebben.

Maar niet getreurd, in dit artikel gaan we samen dieper in op allerlei verschillende soorten boren, kom je meer te weten over hun eigenschappen en hoe je ze kunt herkennen. Ook benieuwd? Lees dan snel verder.

1. De houtboor

de bekende boor uit de lijst soorten boren is toch wel de houtboor

Het praktisch voor iedereen mogelijk om gewoon een gaatje te boren in hout. Maar de fanatieke klusser draait daar zijn hand niet voor om. De grotere fanatieke doe-het-zelver weet dat er voor iedere klus zoiets bestaat als de perfecte boor.

Een houtboor herkent men bij het standaardmodel direct aan het centreerpunt. Dat puntje drukt men namelijk in het hout alvorens te gaan boren. Er is namelijk niets vervelender dan dat een boor wegglijd wanneer je begint te boren. Een setje houtboren bestaat meestal uit boren van 3 tot 25+ millimeter.

Of je een setje koopt of gaat voor losse boren hangt af van hoe vaak je de boren nodig zult hebben, en of je voor de te klaren klus verschillende soorten groottes nodig zult hebben. Wanneer je professioneler wilt werken dan vermijd men natuurlijk het liefste improvisatie en daarom kopen velen een set.

Kenmerken houtboor:

  • Houtboor is te herkennen aan zijn spiraalvormige boor met een scherpe punt
  • Geschikt voor het boren in hout, gaten vanaf 3 tot enkele tientallen millimeters doorsnee
  • Geschikt om in verschillende houtsoorten te boren

Een winkel met een ruim assortiment met verschillende houtboren die ik je aanraad is gereedschapcentrum.

2. Speedboor

Speedboor is vooral te herkennen aan zijn uitstekende punt en brede vleugels.

De speedboor komt goed van pas wanneer je doorvoergaten moet boren die bedoelt zijn voor kabels en leidingen. Je kunt er gaten mee boren vanaf 6 millimeter. Wanneer je werkt met een speedboor, dan zul je sowieso rekening moeten houden met een hoog toerental. Ook is het risico op splinteren vrij aanwezig.

Om dit te voorkomen zorg je ervoor dat je een rechte hoek boort. Een speedboor is geavanceerder, omdat deze zoals velen beweren doorgaat waar een normaal setje boortjes ophoudt, en daarom is deze dus tot meer in staat.

Maar wanneer je een kleiner gaatje moet boren van minder dan 6 millimeter, dan kun je een speedboor niet gebruiken. De speedboor is te herkennen aan zijn smalheid met een uitstekende punt aan de bovenzijde en de twee brede vleugels

Kenmerken speedboor:

  • De speedboor is te herkennen aan zijn spitse punt en zijn brede vleugels
  • Geschikt voor het boren van gaten vanaf 6 millimeter tot enkele centimeters doorsnee
  • Geschikt om in verschillende plaatmaterialen en houtsoorten te boren

Een betaalbare speedboren zoals die van Bosch koop je het beste via deze winkel.

3. Gatenzaagboor

De gatenboor / gatenzaag kan het beste gebruikt worden bij het maken van grote gaten met een grote diameter

Een andere boor die wellicht iets minder vaak wordt gebruikt, maar die toch bij iedereen wel bekend is, is de gatenboor/gatenzaag. Deze is daarentegen wel praktisch voor het maken van gaten met een grotere diameters.

Er zijn zelfs sets verkrijgbaar waarbij je verschillende ringen op een opnameplaat kunt draaien. Deze hebben dan echter wel een beperktere boordiepte.

Sommige van deze boren hebben snijplaatjes die hier in gesoldeerd zijn. De diameters zijn afgesteld op installatiewerken voor allerlei verschillende klussen. En dus is er ook voor iedere klus omtrent deze boor, een aparte en perfecte boor te vinden.

De gatenzaagboor is uiteraard te herkennen aan haar gekartelde bovenrand. En natuurlijk aan het feit dat het een vrij grote en ronde boor is met een grote diameter.

Kenmerken gatenzaagboor:

  • De gatenzaagboor is het makkelijkst te herkennen aan zijn cirkelvormige zaag met in het midden de houtboor
  • Geschikt voor het boren van grote gaten met meerdere centimeters doorsnee
  • Geschikt voor verschillende plaatmaterialen en houtsoorten

4. De slangenboor

De slangenboor is te herkennen aan zijn spiraalvorm en scherpe centreerpunt

De slangenboor is dan vooral weer bedoelt voor het maken van diepere gaten. Wanneer het maken van diepere gaten bij jouw klusproces om de hoek komt kijken, dan is dit de aangewezen boor voor jou.

De boor is te herkennen aan haar spiraalvorm, deze kronkelt als het ware als een slang rond de as. Wat bij deze boor belangrijk is, is om er voor de zorgen dat de boorstof goed kan worden afgevoerd. Het gat dat geboord wordt moet mooi, glad en bovenal schoon zijn.

Wat nog het meeste opvalt aan de slangenboor is haar schroefvormige punt, deze zorgt ervoor dat er heel precies kan worden gecentreerd.

Al met al een handige boor die bij een veelzijdige klusjesman niet in de gereedschapskist mag ontbreken.

Kenmerken slangenboor:

  • De slangenboor is te herkennen aan zijn spiraalvorm met een scherpe centreerpunt
  • Geschikt voor het boren van gaten van ongeveer 6 millimeter tot enkele centimeters dik
  • Geschikt voor verschillende houtsoorten

Voor slangenboren raad ik je eens aan om te kijken naar Silverline of Dimonds & Tools.

5. De verzinkboor

De verzinkboor is te herkennen aan zijn kegelvormige kop

Een verzinkboor is meer een boor voor de afwerking. Hiermee kun je boorgaten mooi afwerken, dit zodat schroeven bijvoorbeeld niet zullen gaan uitsteken. Deze boor is vooral te herkennen aan de schuine vorm van de kop. De boor maakt een conische uitsparing, hierin verdwijnt de schroefkop.

Een zinkboor gebruikt men onder andere voor het afbramen van gaten, het verzinken van een schroefkop in materiaal en ze worden ook vaak gebruikt voor het maken van een afschuining in een gat voordat het schroefdraad wordt getapt.

Voordat men met de verzinkboor gaat werken dient er uiteraard eerst een gat geboord te zijn met een ander soort boor. Na het boren van dit gat zet je deze boor op de boormachine en je gaat er mee aan de slag. Afwerking is bij iedere klus een sleutelelement waarvan velen geregeld het belang over het hoofd zien. En dat mag bij een goede klusjesman absoluut niet het geval zijn.

Kenmerken verzinkboor:

  • De verzinkboor is te herkennen aan zijn kegelvormige kop
  • Geschikt voor het boren van gaten voor verschillende schroefkoppen
  • Geschikt voor het boren in verschillende plaatmaterialen en houtsoorten

6. Metaalboor

De metaalboor is te herkennen aan zijn spiraalvorm en zijn scherpe punt

Het belangrijkste kenmerk dat een metaalboor onderscheid van de rest van de boren is de scherpe punt. Deze is er echter niet voor niets. Deze is hard nodig om een boor goed door het metaal te laten snijden.

Metaal is namelijk materiaal waarbij het veel lastiger is om er door heen te boren dan bij andere materialen zoals bijvoorbeeld hout. De punt is daarnaast ook onder een hoek van 188 graden geslepen.

Uit het vele aanbod kun je al opmaken dat er niet alleen 1 metaalboor is. Wanneer je op zoek bent naar een veelzijdige en goede oplossing dan is de HSS-R of de HSS-S een goede keuze. Van deze 2 komt de HSS-S vaak beter uit de bus, omdat deze meer comfort geeft tijdens het boren, en deze heeft meestal een langere levensduur.

Kenmerken metaalboor:

  • De metaalboor is te herkennen aan zijn spiraalvorm en scherpe punt
  • Geschikt voor het boren van gaten van enkele millimeters tot enkele centimeters doorsnee
  • Afhankelijk van de boorkwaliteit geschikt voor verschillende soorten metaal

7. De beton en de muurboor

De bekende beton en muurboor

Wanneer men gaat boren in diverse materialen, dan is het altijd handig om te checken welke boor hier het meest geschikt voor is. Velen halen de betonboren en de muurboren nog wel eens door elkaar.

Ze zijn allebei verkrijgbaar in diverse lengtes. Wanneer je ervoor kiest om een muurboor in huis te halen, dan kies je voor een boor die goed is voor boorklussen in keramische tegels. Ook zou je bijvoorbeeld kunnen boren in kalksteen.

De betonboor is ook geschikt voor het probleemloos boren in keramische tegels. De muurboor daarentegen gaat hierbij maar tot hardheid 4. De betonboor gaat prima door zo goed als alle hardheden heen. Ook kun je probleemloos door betonnen muren heen boren.

Beide lijken ze erg op elkaar en ze zijn vooral in lengte en dikte te onderscheiden. Ze zijn allebei vrij lang en voorzien van een spiraalvormig gedeelte.

Kenmerken muur en betonboor:

  • Beide boren zijn te herkennen aan hun spiraalvorm met een beitelvormige kop
  • Geschikt voor het boren in verschillende (harde) steensoorten zoals beton en natuursteen

8. De universele boor

De universele boor is te herkennen aan zijn spiraalvorm en geschikt om in verschillende soorten materialen te boren

Een universele boor is voor alle klussen in te zetten. Je kunt de boor gebruiken voor alle soorten materialen zoals hout, steen en metaal om probleemloos gaten te boren.

Er zijn enkele redenen te noemen waarom veel klussers kiezen voor dit soort boren. De grootste reden is, omdat zij niet voor ieder materiaal een aparte set boren willen kopen. Het bespaart dus redelijk wat geld. Het bespaart ook materiaal, in dit geval boren, dat je mee moet nemen naar de werkplek.

Echter, de specialisatie die je hebt met een aparte set boren is wel groter dan bij de universele boor. Wanneer je dus een aparte set hebt voor allerlei soorten klussen dan kun je hier toch net iets meer voldoening mee bereiken dan met een set universele boren.

Ze zijn te herkennen aan het feit dat ze aan de onderkant recht zijn, en aan de bovenzijde een spiraalvorm hebben.

Kenmerken universele boor:

  • De universele boor is te herkennen aan zijn spiraalvorm
  • Geschikt voor het boren in hout, metaal, steen, kunststof, tegels en andere materialen
  • Geschikt om gaten te boren vanaf enkele millimeters dik tot enkele centimeters dik

Tot slot

Kortom, iedere boor heeft zo zijn voor- en nadelen. Er zijn allerlei verschillende soorten boren. Het gaat er maar net om welke klus je van plan bent te voltooien en welke soorten boren je daar voor nodig hebt.

Het is niet zo dat een universele boor de beste keuze is voor de meeste klussen, hij is veelzijdig maar de specialisatie heb je nog steeds veel meer met de aparte soorten boren.

Je hebt boren in allerlei soorten en maten en voor allerlei fases van het klusproces. Wanneer je een universele doe-het-zelver bent dan zal het net zo zijn als een collectie voetbalkaartjes, je wilt ze het liefst allemaal.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *