Ga naar de inhoud
beste professionele schuurmachine

De Beste Professionele Schuurmachine met stofafzuiging (2024 koopgids)

Door Karel

Ook opzoek naar de beste professionele schuurmachine, maar heb je nog geen idee welke je nodig hebt? Begrijpelijk, want er zijn namelijk verschillende soorten schuurmachines en je gebruikt ze bij verschillende soorten klussen.

Maar welke schuurmachine gebruik je nu voor welke klus?

In dit artikel neem ik allerlei verschillende soorten professionele schuurmachines met je door en kom je meer te weten wanneer welke schuurmachine gebruikt.

Tot slot geef ik je nog een kleine inzage waar je op moet letten bij aanschaf van een goede schuurmachine.

Beste Schuurmachines voor professioneel gebruik

Hieronder vind je een selectie van de beste professionele schuurmachines die momenteel voor een schappelijke prijs te koop zijn. Ik hoop dat ik je dankzij de top 4 goed kan helpen om een keuze te maken. En dat hierdoor het kopen van een goede professionele schuurmachine een stuk eenvoudiger word.

Mijn #1: Festool vlakschuurmachine RTS 400 REQ-plus

festool rts400 req plus

De eerste schuurmachine in de lijst “beste schuurmachine” is de Festool RTS 400 vlakschuurmachine. Festool is onder de (semi) professionele klussers vooral bekend vanwege de kwaliteit componenten en duurzaamheid.

De Festool RTS 400 vlakschuurmachine is ideaal voor het schuren van verticale vlakken, afschuren van verf en lak van kozijnen, schuren van vlak natuurhout en het schuren nabij randen van verschillende materialen.

De schuurmachine is klein, heeft een gewicht van maar liefst 1.2 kilo en bevat onder meer een geïntegreerde stofopvangzakom stofvrij te kunnen schuren. De schuurmachine is verkrijgbaar bij Bol.com en bij Toolmax.nl.

Voordelen
 • Compacte ergonomische vorm, waardoor de schuurmachine met maar slechts 1 hand vast gehouden hoeft te worden.
 • Met een gewicht van slechts 1.2 kilo krijg je minder snel kramp en kun je langer schuren.
 • Gebalanceerde gewichtsverdeling
 • Wordt geleverd met schuurzool, protector, stofopvangzak en opbergkoffer.
 • 250 watt vermogen waardoor schuren een stuk eenvoudiger wordt.
Nadelen
 • De prijs van de schuurmachine is voor sommige misschien aan de hoge kant.

2. Bosch Blue GSS 160 Multi

Bosch Blue GSS 160 Multi

De nummer 2 in de lijst beste professionele schuurmachine is de Bosch Blue GSS160 Multi schuurmachine. Dit compacte en ergonomische schuurmachine kun je gebruiken voor meerdere toepassingen waaronder moeilijker bereikbare hoeken.

De schuurmachine is namelijk voorzien van drie verwisselbare schuurzolen voor het werken op randen, hoeken, evenals middelgrote oppervlaktes.

De schuurmachine is geschikt voor het schuren van hout, fineer, lak, vulmiddel en evenals steen en kunststofoppervlakken.

Klik hier voor het lezen van reviews >>

Voordelen
 • Gewicht van slechts 1.2 kilo waardoor je hand minder snel moe word en langer kunt doorschuren.
 • Multifunctioneel: geschikt voor randen, hoeken en (middelgrote) vlakke oppervlaktes.
 • Inclusief stofzak zodat je na het schuren niet meer hoeft te stofzuigen en daardoor je werkplek schoon blijft.
 • Verschillende soorten meegeleverde schuurbladen, waardoor je gelijk kan beginnen met schuren.
Nadelen
 • Variabele snelheidsregeling ontbreekt

3. DeWalt DWE6423 Excentrisch schuurmachine

DeWalt-DEW6423 Excentrische schuurmachine

DeWalt is praktisch en comfortabel te gebruiken dankzij de rubberen afwerking en het handvat bovenop het apparaat. De schuurmachine heeft een motor van maar liefst 280 watt met een instelbaar toerental waardoor de schuursnelheid aan te passen is.

Het is ook mogelijk dankzij de ingebouwde stofafzuiging met Airlock aansluiting een stofzuiger erop aan te sluiten waardoor je de verspreiding van het stof minimaliseert. Het vrijloopremsysteem van deze schuurmachine zorgt er daarnaast ervoor dat de snelheid van de schuurzool gelijk blijft waardoor je krassen bij het aanzetten voorkomt.

Al deze punten zorgen ervoor dat deze schuurmachine onder de categorie “beste professionele excentrische schuurmachine“ valt.

Klik en bekijk hier reviews van DeWalt >>

Voordelen
 • Vermogen van 280 watt
 • Gewicht van maar slechts 1.28 kilogram.
 • Geleverd inclusief een handige stofzak zodat je stofvrij kunt schuren.
 • Dagelijks te gebruiken bij grote en kleine klussen.
 • Past dankzij de vorm eenvoudig in 1 hand.
Nadelen
 • Geen opbergbox bijgeleverd om je schuurmachine in op te bergen (wel een doos).

4. De Makita Bandschuurmachine 9404

bandschuurmachine makita 9404

Opzoek naar een professionele Maktia schuurmachine? Dan is deze Makita zware bandschuurmachine voor jou bedoeld.

De schuurmachine is namelijk ideaal voor het schuren van grote hoeveelheden materiaal. En dankzij de automatische bandloopcorrectie voorkom je schade aan de machine en het scheeflopen van de schuurband.

Klik en bekijk hier enkele reviews van andere gebruikers >>

Voordelen
 • Automatische bandloopcorrectie.
 • Laag trillings en geluidsniveau.
 • Variabele toerenregelaar is aanwezig.
 • 1010 watt vermogen.
 • Inclusief stofzak, schuurband en opbergbox
Nadelen
 • Maar slechts 1 schuurband.

Koopgids: alles wat je moet weten over de types schuurmachines

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten schuurmachines zoals de delta schuurmachine, vlakschuurmachine, excentrische schuurmachine en de bekende bandschuurmachine.

1. De vlakschuurmachine

De meest gebruikte schuurmachine is de vlakschuurmachine. Deze schuurmachine heeft een rechthoekige of een vierkante zool die gemonteerd zit op een excentrisch mechanisme. Dit zorgt ervoor dat de zool in staat is om goed schurende bewegingen te maken.

Vlakschuurmachines worden vaak gebruikt, omdat ze ontzettend veelzijdig zijn en daarom kunnen ze dan ook voor veel soorten klussen gebruikt worden.

Ze zijn in algemene zin het meest geschikt voor klussen waarbij fijne afwerking moet worden verricht. Denk dan bijvoorbeeld aan de afwerking van meubels en deuren.

Hoe groter de zool is, hoe sneller een groot oppervlak geschuurd kan worden. De modellen met een iets kleinere afmeting zijn meestal weer beter geschikt voor oppervlaktes van kleiner formaat. Deze zijn dan ook beter geschikt wanneer je met wat minder ruimte moet werken.

Je kunt de kleinere modellen vaak comfortabel met 1 hand vasthouden. De grotere modellen zijn daar weer niet heel geschikt voor, deze kun je beter met 2 handen vasthouden.

Veel zolen van de vlakschuurmachine zijn voorzien van klemmen waarmee je schuurpapier kunt vastmaken. Je koopt in dit geval een rol met de juiste breedteafmeting en je knipt het stuk in het juiste formaat.

2. De excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is een schuurmachine met een ronde zool. De zool draait rond en beweegt op een excentrische manier. Dit houdt in dat in plaats van een perfecte ronde cirkelbeweging er een meer elliptische beweging word gemaakt. Zo is de schuurmachine in staat een dubbele schuurwerking te generen en cirkelvormige markeringen zo goed als uit te bannen.

De schuurmachine gebruik je vooral wanneer je rechte of gebogen oppervlakte wilt schuren. Door de excentrische bewegingen schuur je sneller en verwijder je ook meer materiaal dan je zou kunnen met een vlakschuurmachine. Daarnaast geeft de tweeledige beweging ook de mogelijk om een mooie strakke afwerking te bereiken.

Een nadeel van deze schuurmachine is dat je dankzij de ronde vorm minder goed uit de voeten kunt met hoekwerk. Voor dit soort werkzaamheden heb je meer aan een delta of vlakschuurmachine. De zoolmaat is ofwel 125 mm of 150 mm.

Wanneer je een professionele schuurmachine nodig hebt die een klus klaart zonder al te veel randjes en hoekjes? Dan is excentrische schuurmachine zeker wat je zoekt.

3. De bandschuurmachine

Veelzijdigheid kan soms handig zijn, maar kracht kan soms een noodzakelijk puntje zijn. De bandschuurmachine is van alle schuurmachines op de lijst verreweg het meest krachtig. Deze schuurmachine heeft een doorlopende schuurband die loopt op 2 rollen.

Met deze schuurmachine kun je heel makkelijk veel soorten materialen weghalen met een behoorlijke snelheid.

Alleen de snelheid en kracht brengt ook weer gevaren, je moet altijd oppassen dat je niet teveel materiaal weg schuurt en dit een gevaar dat al vrij snel op de loer ligt.

Ook kun je per ongeluk de machine voor een te lange tijd op dezelfde plek houden, waardoor er makkelijk deuken ontstaan in je werkstuk.

Daarom kun je bij sommige varianten een schuurraam bevestigen. Dit is een veel gevallen een goede hulp die ervoor zorgt dat de bandschuurmachine net iets subtieler over het oppervlak heen glijdt. Dit allemaal zonder dat je hem per ongeluk scheef houdt.

Zo kun je heel makkelijk grote oppervlaktes goed schuren met weinig kans op fouten of deuken in je werkstuk. Op sommige modellen is het ook mogelijk een houder op de machine te monteren waardoor je de machine met beide handen kunt vasthouden.

Dit maakt het dan weer makkelijker om ergens een ronde kant aan te schuren.

Allround is dit een hele goede schuurmachine, al liggen er in sommige gevallen zoals je hebt kunnen lezen enkele gevaren op de loer. Maar met de juiste trucjes verminder je de kans op fouten en kun je ze zelfs uitbannen.

4. Delta schuurmachine

Een andere goede professionele schuurmachine die veel gebruikt wordt door klussers en professionele bedrijven is de delta schuurmachine. Deze werkt eigenlijke exact op dezelfde manier als de vlakschuurmachine. Alleen bevat de delta schuurmachine een driehoek met gebogen zijden, in plaats van een rechthoekige zool.

De delta-zool zorgt ervoor dat het met deze schuurmachine makkelijker wordt om hoekjes te kunnen schuren. Dit kan bijvoorbeeld heel goed van pas komen met het afwerken van bijvoorbeeld de hoekjes van kozijnen. Ook deze heb je in verschillende formaten, klein, maar ook vrij groot.

De verschillende formaten zorgt voor een goede combinatie in voordelen van de delta schuurmachine en de vlakschuurmachine, hierdoor kun je op grotere en kleinere oppervlakken te werk en je kunt ook makkelijk aan de slag met de kleine hoekjes.

Wat is een goede schuurmachine?

Bij de aanschaf van een goede schuurmachine komt vaak meer kijken dan je denkt. Er bestaat namelijk niet zo zeer iets als de beste soort schuurmachine. Het hangt namelijk af wat voor soort klus er geklaard moet worden. Daarnaast dien je rekening te houden met de eigenschappen, het vermogen en of je een stofafzuiging wilt hebben.

Hieronder ga ik dieper in op de punten in.

1. Oppervlakte

Ik raad je aan om goed te kijken naar welke soorten klussen je de machine vooral voor gaat gebruiken. Wanneer je grote stukken moet schuren, dan is een bandschuurmachine veruit de beste optie.

Bij kleinere oppervlaktes is een vlak of een delta schuurmachine weer een handige zet. Kijk dus goed naar welke soort klus je wilt klaren aan de hand van de bovenstaande functies van iedere machine. Kijk dus vooral goed naar oppervlaktes.

2. Eigenschappen

Wanneer je een goede schuurmachine wilt kopen, dan is het uiteraard handig om te weten welke eigenschappen een schuurmachine heeft. Dit vertelt namelijk vaak al genoeg of dit degene is die je nodig hebt.

Een onmisbaar gedeelte is het vermogen. Dit geeft de kracht van een schuurmachine aan. Hoe meer wattage hoe meer vermogen.

Ook schuur je niet elk materiaal met dezelfde snelheid. Daarom is het ook een slimme zet om te gaan voor een schuurmachine met meerdere snelheden en standen. Dit maakt de machine net iets veelzijdiger.

Als laatste moet je ook goed kijken naar het toerental van de schuurmachine. Hoe hoger het toerental hoe sneller je in staat ben om een klus te klaren.

3. Stofafzuiging

Overgebleven stof is een van de meest vervelende dingen na het schuren van een oppervlakte. Kijk dus goed naar de capaciteiten wat betreft de stofafzuiging. Het scheel namelijk een hoop tijd na het schuren als de schuurmachine beschikt over een goede stofafzuiging.

Tot slot

Ik hoop dat je dankzij dit artikel wijzer bent geworden betreft de verschillende schuurmachines en de beste professionele schuurmachine van dit moment. Zoals gezegd is het belangrijk dat je als koper enkele dingen goed in acht moet nemen bij je aankoop. En wanneer je jouw wensen goed in kaart brengt, vind je zeker een goede schuurmachine waar je als klusser veel plezier aan beleeft.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *