Karel Damen

Ook opzoek naar de beste professionele schuurmachine, maar heb je nog geen idee welke je nodig hebt? Begrijpelijk, want er zijn namelijk verschillende soorten schuurmachines en je gebruikt ze bij verschillende soorten klussen.

Maar welke schuurmachine gebruik je nu voor welke klus?

In dit artikel neem ik allerlei verschillende soorten professionele schuurmachines met je door en kom je meer te weten waarvoor je het gebruikt.

Ook geef ik je nog een kleine inzage waar je op moet letten bij aanschaf van een goede schuurmachine.

De 4 beste Professionele Schuurmachines van 2020

1. Festool vlakschuurmachine RTS400 REQ-plus

beste professionele schuurmachine van Festool

De eerste schuurmachine in de lijst beste professionele schuurmachine is de Festool vlakschuurmachine. Deze professionele vlakschuurmachine is ideaal om langdurig en moeiteloos (bovenhands) te schuren. De vlakschuurmachine is klein, heeft een gewicht van 1.2 kilo en bevat onder andere een geïntegreerde stofopvangzak voor stofvrij te werken.

Voordelen van de RTS400 REQ-Plus

 • Compacte ergonomische vorm
 • Gewicht van slechts 1.2 kilo
 • Gebalanceerde gewichtsverdeling
 • Incl. schuurzool, protector, en stofopvangzak
 • 250 watt vermogen
 • Past in 1 hand

Klik hier voor meer informatie over de Festool schuurmachine en actuele prijzen >>

2. Bosch Blue GSS 160 Multi

beste multi tool schuurmachine van Bosch blue

De nummer 2 in de lijst beste professionele schuurmachine is de Bosch Blue GSS160 Multi schuurmachine. Dit compacte en ergonomische schuurmachine kun je gebruiken voor meerdere toepassingen waaronder hoeken.

De schuurmachine is namelijk voorzien van drie verwisselbare schuurzolen voor het werken op randen, hoeken, evenals middelgrote oppervlakken.

De schuurmachine is geschikt voor het schuren van hout, fineer, lak, vulmiddel en evenals steen en kunststofoppervlakken.

Klik hier voor het lezen van reviews >>

Voordelen Bosch Blue GSS 160 Multi

 • 180 watt vermogen
 • Gewicht van slechts 1.2 kilo
 • Past perfect in 1 hand
 • Perfect voor randen, hoeken en vlakke oppervlakken
 • Incl. stofbox met microfilter voor stofarm te werken
 • Verschillende soorten meegeleverde schuurbladen

Klik voor meer informatie en prijzen via Gereedschapcentrum.nl >>
Klik voor meer informatie en prijzen via Bol.com >>

3. DeWalt DWE6423 Excentrisch schuurmachine

de beste en betaalbare excentrische schuurmachine van DeWalt

DeWalt Excentrische schuurmachine is praktisch en comfortabel te gebruiken dankzij de rubberen afwerking en het handvat bovenop het apparaat. De schuurmachine heeft een motor van maar liefst 280 watt met een instelbaar toerental waardoor de schuursnelheid aan te passen is.

Het is ook mogelijk dankzij de ingebouwde stofafzuiging met Airlock aansluiting een stofzuiger erop aan te sluiten waardoor je de verspreiding van het stof minimaliseert. Het vrijloopremsysteem van deze schuurmachine zorgt er daarnaast ervoor dat de snelheid van de schuurzool gelijk blijft waardoor je krassen bij het aanzetten voorkomt.

Al deze punten zorgen ervoor dat deze excentrische schuurmachine onder de categorie “beste professionele excentrische schuurmachine“ valt.

Klik en bekijk hier reviews van DeWalt DWE6423 >>

Voordelen DeWalt DEW6423

 • Vermogen van 280 watt
 • Gewicht van slechts 1.28 kilo
 • Incl. stofzak
 • Dagelijks te gebruiken bij kleine en grote klussen
 • Past in 1 hand

Klik en bestel DeWalt via Bol.com >>
Klik en bestel DeWalt via Gereedschapcentrum.n >>

4. De Makita Bandschuurmachine 9404

Beste professionele schuurmachine van Makita

Opzoek naar een professionele Maktia schuurmachine? Dan is deze Makita zware bandschuurmachine voor jou bedoeld.

De schuurmachine is namelijk geschikt om grote hoeveelheden materiaal weg te schuren. En dankzij de automatische bandloopcorrectie voorkom je schade aan de machine en het scheeflopen van de schuurband.

Klik en bekijk hier enkele reviews van andere gebruikers >>

Voordelen Makita 9404

 • Automatische bandloopcorrectie
 • Laag trillings en geluidsniveau
 • Variabele toerenregeling aanwezig
 • 1010 watt vermogen
 • Incl. stofzak, schuurband en opbergbox

Klik en bestel de Maktia via Bol.com >>
Klik en bestel de Makita via Gereedschapcentrum.nl >>

Welke types schuurmachines zijn er allemaal?

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten schuurmachines zoals de deltaschuurmachine, vlakschuurmachine, excentrische schuurmachine en de bekende bandschuurmachine.

De vlakschuurmachine

De meest gebruikte schuurmachine is de vlakschuurmachine. Deze schuurmachine heeft een rechthoekige of een vierkante zool die gemonteerd zit op een excentrisch mechanisme. Dit zorgt ervoor dat de zool in staat is om goed schurende bewegingen te maken.

Vlakschuurmachines worden vaak gebruikt, omdat ze ontzettend veelzijdig zijn en daarom kunnen ze dan ook voor veel soorten klussen gebruikt worden.

Ze zijn in algemene zin het meest geschikt voor klussen waarbij fijne afwerking moet worden verricht. Denk dan bijvoorbeeld aan de afwerking van meubels en deuren.

Hoe groter de zool is, hoe sneller een groot oppervlak geschuurd kan worden. De modellen met een iets kleinere afmeting zijn meestal weer beter geschikt voor oppervlaktes van kleiner formaat. Deze zijn dan ook beter geschikt wanneer je met wat minder ruimte moet werken.

Je kunt de kleinere modellen vaak comfortabel met 1 hand vasthouden. De grotere modellen zijn daar weer niet heel geschikt voor, deze kun je beter met 2 handen vasthouden.

Veel zolen van de vlakschuurmachine zijn voorzien van klemmen waarmee je schuurpapier kunt vastmaken. Je koopt in dit geval een rol met de juiste breedteafmeting en je knipt het stuk in het juiste formaat.

De excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is een schuurmachine met een ronde zool. De zool draait rond en beweegt op een excentrische manier. Dit houdt in dat in plaats van een perfecte ronde cirkelbeweging er een meer elliptische beweging word gemaakt. Zo is de schuurmachine in staat een dubbele schuurwerking te generen en cirkelvormige markeringen zo goed als uit te bannen.

Een excentrische schuurmachine gebruik je vooral wanneer je rechte of gebogen oppervlakte wilt schuren. Door de excentrische bewegingen schuur je sneller en verwijder je ook meer materiaal dan je zou kunnen met een vlakschuurmachine. Daarnaast geeft de tweeledige beweging ook de mogelijk om een mooie strakke afwerking te bereiken.

Een nadeel van deze schuurmachine is dat je dankzij de ronde vorm minder goed uit de voeten kunt met hoekwerk. Voor dit soort werkzaamheden heb je meer aan een delta of vlakschuurmachine.

De zoolmaat van een excentrische schuurmachine is ofwel 125 mm of 150 mm. Wanneer je een professionele schuurmachine nodig hebt die een klus klaart zonder al te veel randjes en hoekjes? Dan is de excentrische schuurmachine zeker wat je zoekt.

De bandschuurmachine

Veelzijdigheid kan soms handig zijn, maar kracht kan soms een noodzakelijk puntje zijn. De bandschuurmachine is van alle schuurmachines op de lijst verreweg het meest krachtig. Deze schuurmachine heeft een doorlopende schuurband die loopt op 2 rollen.

Met deze schuurmachine kun je heel makkelijk veel soorten materialen weghalen met een behoorlijke snelheid.

Alleen de snelheid en kracht brengt ook weer gevaren, je moet altijd oppassen dat je niet teveel materiaal weg schuurt en dit een gevaar dat al vrij snel op de loer ligt.

Ook kun je per ongeluk de machine voor een te lange tijd op dezelfde plek houden, waardoor er makkelijk deuken ontstaan in je werkstuk.

Daarom kun je bij sommige varianten een schuurraam bevestigen. Dit is een veel gevallen een goede hulp die ervoor zorgt dat de bandschuurmachine net iets subtieler over het oppervlak heen glijdt. Dit allemaal zonder dat je hem per ongeluk scheef houdt.

Zo kun je heel makkelijk grote oppervlaktes goed schuren met weinig kans op fouten of deuken in je werkstuk. Op sommige modellen is het ook mogelijk een houder op de machine te monteren waardoor je de machine met beide handen kunt vasthouden.

Dit maakt het dan weer makkelijker om ergens een ronde kant aan te schuren.

Allround is dit een hele goede schuurmachine, al liggen er in sommige gevallen zoals je hebt kunnen lezen enkele gevaren op de loer. Maar met de juiste trucjes verminder je de kans op fouten en kun je ze zelfs uitbannen.

Wat is een goede schuurmachine?

Bij de aanschaf van een goede en professionele schuurmachine komt vaak meer kijken dan je denkt. Er bestaat namelijk niet zo zeer iets als de beste soort schuurmachine. Het hangt namelijk af wat voor soort klus er geklaard moet worden. Daarnaast dien je rekening te houden met de eigenschappen, het vermogen en of je een stofafzuiging wilt hebben.

Hieronder ga ik dieper in op de punten in.

Oppervlakte

Ik raad je aan om goed te kijken naar welke soorten klussen je de machine vooral voor gaat gebruiken. Wanneer je grote stukken moet schuren, dan is een bandschuurmachine veruit de beste optie.

Bij kleinere oppervlaktes is een vlak of een deltaschuurmachine weer een handige zet. Kijk dus goed naar welke soort klus je wilt klaren aan de hand van de bovenstaande functies van iedere machine. Kijk dus vooral goed naar oppervlaktes.

Eigenschappen

Wanneer je een goede schuurmachine wilt kopen, dan is het uiteraard handig om te weten welke eigenschappen een schuurmachine heeft. Dit vertelt namelijk vaak al genoeg of dit degene is die je nodig hebt.

Een onmisbaar gedeelte is het vermogen. Dit geeft de kracht van een schuurmachine aan. Hoe meer wattage hoe meer vermogen.

Ook schuur je niet elk materiaal met dezelfde snelheid. Daarom is het ook een slimme zet om te gaan voor een schuurmachine met meerdere snelheden en standen. Dit maakt de machine net iets veelzijdiger.

Als laatste moet je ook goed kijken naar het toerental van de schuurmachine. Hoe hoger het toerental hoe sneller je in staat ben om een klus te klaren.

Stofafzuiging

Overgebleven stof is een van de meest vervelende dingen na het schuren van een oppervlakte. Kijk dus goed naar de capaciteiten wat betreft de stofafzuiging. Het scheel namelijk een hoop tijd na het schuren als de schuurmachine beschikt over een goede stofafzuiging.

Tot slot

Ik hoop dat je dankzij dit artikel wijzer bent geworden betreft de verschillende schuurmachines en beste professionele schuurmachines. Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat je als koper enkele dingen goed in acht moet nemen bij je aankoop. En wanneer je jouw wensen goed in kaart brengt, vind je zeker een goede professionele schuurmachine waar je als klusser veel plezier aan beleeft.

Karel Damen

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 65 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en ontdek meer interessante artikelen.