Kippenhok Bouwen + Bouwtekening [PDF] + Stappenplan en 6 belangrijke tips
Wanneer je op deze pagina bent gekomen wil je waarschijnlijk je eigen kippenhok bouwen met een bouwtekening. En gek is dat niet, want een kippenhok zelf bouwen is in veel gevallen goedkoper dan er 1 kant en klaar kopen in een bouwmarkt of tuincentrum. Je hebt dan niet alleen de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel kippen je wilt gaan houden.
Maar je wordt ook meer bewust van wat er allemaal bij komt kijken, wat de behoeftes van deze dieren zijn en aan welke eisen een kippenhok moet voldoen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten voordat je kunt beginnen met het bouwen van je eigen kippenhok, kom je meer te weten over een handig stappenplan en geef ik je de juiste bouwtekeningen om een kippenhok te bouwen.
Tip van Karel: om een stevig kippenhok te maken raad ik je aan om dit met behulp van een goede bouwtekening te doen. Op deze pagina vind je verschillende soorten bouwplannen >>
Kippenhok bouwen, waar moet je opletten?
Je eigen kippen bouwen hoeft net zoals het bouwen van andere dierenverblijven niet moeilijk te zijn. Maar voordat je begint is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten.
Hieronder vind je dan ook een aantal handige tips die je helpen om .
Tip 1: eisen en vergunningen
Er gelden verschillende regels voor het bouwen van een eigen kippenhok. De regels zijn in veel gevallen afhankelijk van de afmetingen en het materiaal waarmee je de kippenhok bouwt.
Zo mag de oppervlakte van het hok niet groter zijn dan 10 vierkante meter, terwijl de knokhoogte niet hoger mag zijn dan 3.5 meter. Ook voor een kippenren geldt een maximale hoogte van 2 meter. Daarnaast moet de kippenhok gebouwd zijn van kunststof of anders hout.
Ook is de locatie van je kippenhok belangrijk. Bouw je de kippenhok binnen 30 meter van je woongebouw of schuur en minimaal 1 meter van je perceel greens? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen.
Bepaal ook of je tuin aan of in een natuurgebied ligt, want dan heb je in veel gevallen wel een vergunning nodig. Dit geldt ook wanneer je tuin aan of in een kwetsbaar natuurgebied of park ligt.
Een andere regel is de hoeveelheid kippenhokken dat je mag bouwen zonder vergunning. De regel is dat je maximaal 1 kippenhok mag plaatsen. Wil je om wat voor reden dan ook meerdere kippenhokken, dan dien je een bouwvergunning aan te vragen bij je gemeente.
Het probleem is wel dat de hierboven genoemde regels globaal zijn en vaak per gemeente verschillen.
Wil je een kippenhok bouwen, maar weet je niet zeker of je een vergunning moet hebben? Neem dan contact op met je gemeente waar je woont.
Tip 2: informeer tijdig de buren
Wil je een kippenhok zelf bouwen? Overleg altijd eerst met je buren Het kan zomaar zijn dat ze het niet fijn vinden in verband met het lawaai of geuroverlast.
Wees daarom dan altijd transparant naar je buren toe. Vertel wat je van plan bent en hoe je het wilt aanpakken.
Op deze manier hebben de buren niet alleen begrip, maar geef je ze ook de kans om hun mening te geven.
Tip 3: kies de juiste plaats
Zoek een rustige plek voor je kippenhok. Het liefst waar de zon en schaduw elkaar afwisselen, maar ook waarbij de ondergrond vlak is.
Kies voor een plek waar gras groeit zodat de kippen kunnen scharrelen. Zo biedt gras veel eiwitten en geeft het de kippen een verzadigd gevoel.
Een andere mogelijkheid is een klein stukje humus rijke grond met bijvoorbeeld rottende bladeren of groente afval. Ook hier kunnen de kippen scharrelen en hebben ze voldoende ontspanningsmogelijkheden.
Daarnaast is het belangrijk dat je de kippenhok een aantal centimeter boven de grond plaatst. Hierdoor stroomt het overtollige water weg en blijft het niet onder het hok liggen.
Tip 4: bepaal hoeveel kippen je wilt en welk ras
Wil je een kippenhok bouwen dan is het belangrijk dat je van te voren weet welke soort kippen en hoeveel kippen je wilt houden.
Kippen houden namelijk ervan om te lopen en te scharrelen. Om dit te doen hebben ze ruimte nodig. Hoe groter de ruimte hoe beter dit uiteindelijk voor de kip is
De regel bij het maken van een kippen hok is dan ook dat elke kip een paar vierkante meter vrije ruimte nodig heeft. Geef je de kippen minder ruimte, dan zullen ze elkaar pikken. En dat is iets wat je niet graag wilt hebben.
Tip 5: zorg voor een veilige omgeving
Kippen scharrelen graag buiten. Maar wanneer ze buiten rondlopen zijn ze niet altijd goed beschermt tegen roofdieren. Niet alleen honden, katten of vossen vallen hieronder, maar ook roofvogels.
Buiten de roofdieren om zijn er nog een andere belangrijke punten waar je op moet letten. Let goed op splinters, scherpe hoeken, uitstekende spijkers of schroeven wanneer je de kippenhok van hout maakt. Kippen kunnen hierdoor ernstig gewond raken.
Zorg ook voor korte stukken stro in plaats van lange. De lange stukken wikkelen zich vrij gemakkelijk rondom de pootjes met alle nare gevolgen van dien.
Een ander belangrijk punt is het regelmatig schoonmaken van het kippenverblijf om parasieten te voorkomen. En ga je naar bed? Sluit dan het nachthok af zodat er geen andere dieren binnen komen.
Daarnaast is de beplanting rondom het een kippenhok belangrijk. Sommige planten zoals de tomatenplant, taxus en de aardappelplant zijn giftig voor kippen. Zorg ervoor dat de kippen niet bij de planten in de buurt komen.
Bescherming tegen weersinvloeden
Het laatste punt is dat je rekening houdt met het weer door het kippenhok zo volledig mogelijk weerbestendig te maken. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan je dit het beste doen door de binnenkant te verven en de buitenkant te beitsen.
Tip 6: verlichting en voldoende ventilatie in je kippenhok
Overweeg het plaatsen van een vaste lamp wanneer het kippenhok niet op een plek komt waar veel natuurlijk zonlicht valt. De lamp zorgt ervoor dat de kippen gezonder en gelukkiger blijven.
Zorg wel dat de kabels naar het kippenhok ongeveer 50 centimeter diep liggen zodat je niet per ongeluk de kabel raakt tijdens andere werkzaamheden.
Een ander belangrijk punt is dat er voldoende luchtcirculatie aanwezig moet zijn in de het kippenhok.
Bouw er daarom een raam in die via de buitenkant te openen is. Een andere oplossing is de kippenhok te bouwen in een vorm van een torentje. Hierdoor heb je altijd voldoende luchtcirculatie en een frisse kippenhok.
Stappenplan kippenhok maken
Nu je weet waar je op moet letten kan je aan de slag. Gebruik de onderstaande stappen zodat je de voorbereiding op orde hebt. Dan kan het bouwen haast niet mis gaan.
Stap 1: bepaal het doel
Voordat je een kippenhok bouwt moet je precies weten wat het doel van je kippenhok is. Vind je het leuk als een hobby? Of wil je dagelijks verse eieren?
Geef daarom dan ook antwoord op de volgende vragen:
- Waarom wil ik kippen houden?
- Hoe groot moet het hok worden?
- Hoeveel kippen heb ik nodig?
Begin je net en wil je kippen houden als hobby, maak dan eerst een kleine kippenhok. Je kunt deze namelijk altijd nog uitbreiden wanneer je dat wilt.
Stap 2: bepaal de juiste materiaal
Een kippenhok bouwen kan met verschillende soorten materialen. Maar hout is toch vaak de meest gebruikte oplossing.
Maak wel een goede keuze wanneer je voor hout als materiaal kiest. Veel houtsoorten hebben namelijk verschillende kenmerken en eigenschappen.
Zo zijn bijvoorbeeld douglas hout planken niet alleen een hardere houtsoort dan steigerhout. Maar ze zijn ook nog veel beter bestand tegen regen, schimmel en zonlicht.
Stap 3: download kippenhok bouwtekening (pdf)
Voordat je begint met bouwen van een kippenhok raad ik je aan om gebruik te maken van een goede bouwtekening. Een goede kippenhok bouwtekening zorgt niet alleen voor hogere kwaliteit.
Maar het helpt ook om de kippenhok die je wilt bouwen te visualiseren.
Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden over de uitvoering, voorkom je fouten en werk je stukken efficiënter dan wanneer je géén gebruik maakt van een tekening.
Daarnaast bevat een goede bouwtekening een materiaal en een zaaglijst zodat je precies weet welke materialen je nodig hebt en hoe lang deze zijn.
De onderstaande kippenhok bouwtekeningen komen dan ook uit de kippengids. Een handig handboek vol met bouwtekeningen voor niet alleen kippenhokken, rennen en zitstokken. Maar ook voor voederbakken en waterbakken.
Download De Kippenhok en Ren Bouwtekeningen
Ook je eigen kippenhok bouwen dat sterk is en waar je kippen blij van worden? Dan is de kippengids voor jou bedoeld. Dit populaire bouwtekeningenpakket heeft inmiddels al maar dan 5000 kippenhouders geholpen met het bouwen van een kippenhok of kippenren.
Stap 4: maak gebruik van het juiste gereedschap
Niet alleen het juiste materiaal en een kippenhok bouwtekening is belangrijk. Maar goed en degelijk gereedschap is dat ook.
De 4e stap is dan ook dat je juiste gereedschap klaar legt. Voor het bouwen van een kippenhok is een elektrische zaag en een goede accuboormachine handig.
Natuurlijk horen een rolmaat, waterpas en een duimstok er ook bij.
Stap 5: zelf je eigen kippenhok bouwen
Heb je de vorige stappen doorlopen, dan ben je klaar om je eigen kippenhok te bouwen.
Maar denk eraan: een goede voorbereiding is het halve werk. Besteedt daarom aandacht aan je voorbereiding. Zelf werk ik altijd volgens een vast lijstje met punten, namelijk:
- Materiaal verzamelen
- Plaats bepalen
- Hout voorbereiden en op de juiste lengte aftekenen
- Hout zagen
Dat is ook gelijk het fijne aan een goede bouwtekening. Door de materiaal en zaaglijst weet je precies hoeveel hout je nodig heb en hoe lang de planken zijn. Het neemt je vooral veel werk uit handen.
Vervolgens werk je van beneden naar boven, zodat je een goed en sterke basis hebt. Pas daarna ga je verder met de deuren, de zijkanten en het kippengaas.
Op deze manier bouw je op een efficiënte manier je eigen kippenhok.
Tot slot: Je eigen kippenhok bouwen
In dit artikel heb je meer kunnen ontdekken waar je op moet letten bij het bouwen van je eigen kippenhok en heb je meer informatie gekregen hoe je op een efficiënte manier je een kippenhok bouwt. Heb jij nog andere tips? Laat het dan door middel van een berichtje hieronder weten.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.