De Beste Professionele Afkortzaag? Bekijk mijn persoonlijke Top 3 van 2024
Je bent op zoek naar de beste professionele afkortzaag. Alleen is het probleem dat er ongelooflijk veel afkortzagen in allerlei soorten en maten beschikbaar zijn. Het is daarom handig om te weten welke je nodig hebt, en welke voor jou het beste is.
Na het lezen van dit artikel ben je dan ook meer te weten gekomen mijn persoonlijke selectie afkortzagen die geschikt zijn voor professionals en waar je goed op moet letten bij aanschaf.
De 3 beste professionele afkortzagen
Zoals gezegd vind je tegenwoordig op de markt een ruim aanbod van verschillende afkortzagen. Om je een te helpen bij het maken van een goede keuze heb ik de beste afkortzagen voor je op een rijtje gezet. Hiervoor is onder andere goed gekeken naar het type afkortzaag, het vermogen, de extra functies, de accessoires en de garantie voorwaarden.
Ik hoop dan ook dat dankzij dit lijstje het maken van een goede keuze een stukje eenvoudiger is geworden.
Festool staat onder de professionals bekend vanwege zijn kwalitatief gereedschap en onderdelen. De afkortzaag bevat dan ook alle mogelijke features die je bij een goede afkortzaag mag verwachten in deze prijsklasse.
Zo is de vorm van de Festool Kapex KS 60E compact, licht in gewicht en is door de ergonomische handgrepen comfortabel. Het zaagblad heeft een diameter van 216 millimeter. Hierdoor zaag je eenvoudig planken en panelen tot 305x60mm. Ook het afkorten van plinten, profielen of kanthout tot een maximale zaagdiepte 60mm dik is geen probleem.
Bovendien heeft de afkortzaag aan beide weerskanten een verstekhoek tot maar liefst 60 graden en aan beide zijden ook nog eens een hellingshoek tot 46 en 47 graden. De dubbele geleidekolom garandeert een stabiele en soepele geleiding van het zaagblad.
Verder heeft deze afkortzaag nog een aantal andere handige functies. Zo heet het apparaat een led-schaduwlicht zodat de zaaglijnen perfect worden weergegeven. Daarnaast wordt het apparaat ook geleverd met een universeel zaagblad, schroefklemmen, bedieningsgereedschap en een aparte zwaaihaak om binnen en buitenhoeken op te meten en direct over te brengen naar de afkortzaag.
- Laag in gewicht waardoor de afkortzaag makkelijk te dragen of te verplaatsen is.
- neenclusief led-verlichting waardoor de zaaglijn perfect wordt weergegeven.
- Verstekzagen met beide kanten tot wel 60 graden.
- Niet goedkoop
Mocht je op zoek zijn naar een afkortzaag met onderstel, dan zou ik je adviseren om eens te kijken naar de DeWalt DW743N. De zaag heeft een opgenomen vermogen van 2000 watt. Het zaagblad draait met 2850 toeren per minuut rond en heeft een diameter van 250 mm.
Hierdoor zaag je vrij eenvoudig materialen tot 155 mm breed door midden. Rechte hoeken met een maximale zaagdiepte van 68 mm diep zijn dan ook geen probleem. Bovendien is het mogelijk om de zaakkop zo te kantelen dat je de mogelijkheid hebt om in beide richtingen verstek (max. 45 graden) te zagen.
Een andere handige functie van DeWalt DW743N is dat je de afkortzaag ook als zaagtafel kunt gebruiken. Dankzij de sleutelvrije omschakeling wissel je simpel van een afkortzaag naar een zaagtafel en omgekeerd. Dit zorgt vooral voor veel flexibiliteit in je werkplaats. De ingebouwde stofafzuiging zorgt er gelijk voor dat je werkplaats vrij van stof blijft.
DeWalt DW743N wordt geleverd met een materiaalklem, een HM zaagblad (30T), Montagesleutel, parrallelgeleider, beschermkap, duwhout en natuurlijk de 4 afneembare poten.
- Afkort en zaagtafel in 1. Je hebt dus direct meerdere zagen voor 1 prijs.
- Veel vermogen waardoor je eenvoudig dik materiaal van bijna 7 mm kunt doorzagen.
- Beschermkap in de afkortstand gaat automatisch open, waardoor je makkelijk en vooral veilig werkt.
- Driewegs stofafzuiging voor stofvrij zagen.
- Met 37 kilo is het apparaat best zwaar
- Stroomsnoer is vrij kort
- Geen trekfunctie aanwezig.
Mocht je op zoek zijn naar een afkortzaag waarmee je dikke materialen kunt zagen, kijk dan eens naar de Makita LS1019L. Het zaagblad van dit apparaat heeft een diameter van 260 millimeter, waardoor je door materialen kunt zagen met een breedte van 310 mm en een dikte van maar liefst 91 mm. Ook het zagen van bijvoorbeeld gootlijsten, sierlijsten en (hoge) plinten is voor deze afkortzaag geen probleem.
De zaagkop van dit apparaat is naar beide kanten te kantelen, waardoor je zowel met links als rechts tot maximaal 60 graden verstek kunt zagen. De dubbele geleidekolom zorgt voor een soepele geleiding van het zaagblad.
Het apparaat kent een aantal handige functies zoals bijvoorbeeld de instelbare laserlijn. Waar de eerdergenoemde Festool over een Led-lampje beschikt om de zaaglijnen weer te geven, gebruikt de Makita een laserlijn voor meer optimale precisie. Ook is er een transparante beschermkap aanwezig. Wanneer je de zaakop naar beneden trekt komt het zaagblad te voorschijn.
Til je het zaagblad weer op, dan schuift de beschermkap automatisch terug over het zaagblad. De dubbele stofafzuiging werkt goed genoeg om zoveel mogelijk stof op te vangen. De Maktia Ls1019L wordt op dit moment geleverd met een linnen stofzak, materiaalklem, afstelhoek, 1 zaagblad en 2 verschillende inbussleutels.
- Grote afkortzaag van 260 mm met radiaalfunctie.
- De instelbare laserlijn zorgt ervoor dat de zaaglijn perfect wordt weergegeven.
- De stalen glijstangen zorgen voor een zeer geleiding van de zaag.
- De twee stofpoorten zorgen voor een stofvrije werkplaats.
- Niet goedkoop
- Met een gewicht van 26 kilo is het apparaat nog best zwaar.
Het belangrijkste wat je moet weten over afkortzagen
Wanneer je een afkortzaag wilt aanschaffen, raad ik aan om een aantal belangrijke zaken in gedachten te houden, zodat je een model kunt uitzoeken die bij je eisen past. Een afkortzaag kopen is namelijk niet gemakkelijk. Daarom is het ook slim om te weten wat een afkortzaag precies is, welke types er allemaal, wat je ermee kunt doen enzovoort.
Welke soorten afkortzagen zijn er?
De naam verraadt het al enigszins, een afkortzaag is bedoeld voor het afkorten van bepaalde materialen. Het afkorten van materialen kan worden gedaan in een verstek, in een dubbelverstek of in een hoek. Veel mensen gebruiken een afkortzaag voor het afkorten van dingen als kokers en buizen, of wanneer mensen bepaalde profielen zagen.
Je kunt met een afkortzaag allerlei soorten materialen zagen, het is hierbij wel van uiterst belang dat het juiste zaagblad wordt gebruikt.
- Met een verstekfunctie – Naast dat je afkortzagen hebt met een verstekfunctie, heb je ze ook met een trekfunctie. Deze afkortzagen heeft, zoals de naam al aangeeft, een trekfunctie als mogelijk. Dit betekent dat je niet alleen verticale bewegingen kunt maken, maar dat je ook horizontaal kunt zagen. Het is daarom dat deze zaag heel goed geschikt is om brede planken mee te kunnen zagen.Met deze zaag heb je dus net iets meer mogelijkheden, en dat is altijd een goed teken wanneer je opzoek bent naar een veelzijdiger soort zaag die niet enkel verticaal kan zagen.
- Met een trekfunctie – naast dat je afkortzagen hebt met een verstekfunctie, heb je ze ook met een trekfunctie. Deze afkortzagen heeft, zoals de naam al aangeeft, een trekfunctie als mogelijk. Dit houdt in dat je niet alleen verticale bewegingen kunt maken, maar dat je ook horizontaal bewegingen. Het is daarom dat deze zaag heel goed geschikt is om brede planken mee te kunnen zagen. Met deze zaag heb je dus net iets meer mogelijkheden, en dat is altijd een goed teken wanneer je opzoek bent naar een veelzijdiger soort zaag die niet enkel verticaal kan zagen.
- Met een flip-over functie – Daarnaast hebben we ook afkortzagen met een flip-over functie. Deze afkortzagen, ook wel de combinatiezaagmachine genoemd, is een machine met meerdere zagen geïntegreerd. Wanneer je op zoek bent naar de meest veelzijdige soort machine, dan is dit wat je nodig hebt. Vaak bestaat deze uit een tafelcirkelzaag, een afkortzaag en een verstekzaag.
Waar moet je precies op letten bij aanschaf?
Nu je weet welke soorten professionele afkortzagen zijn ben je al een stap dichterbij de juiste keuze. Echter, genoeg informatie heb je nog lang niet. Er is nog veel meer wat je moet weten voor je overgaat tot de aanschaf van een afkortzaag, daar gaan we nu dieper op in.
1. Welke materialen ben je van plan te gaan zagen?
Het antwoord op de vraag welke afkortzaag je nodig hebt, hangt deels af van welke klus je er mee wenst te klaren. Het is mogelijk om simpelweg een hele stapel planken in te korten of in de breedte door te zagen, de meeste zaagklussen gaan echter meestal wel een stuk verder dan enkel dit soort simpele handelingen.
Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar enkel- of dubbel verstek zagen, dan draait het bijvoorbeeld ook om precisie, je moet dan bijvoorbeeld een plintje of een kozijn exact in de juiste hoek weten te zagen.
2. Hoe hanteer je de aanpak van grote klussen?
Grotere klussen, hoe pak je dat aan? Wanneer je bredere werkstukken onder handen wenst te nemen, dan is een trekfunctie in principe een onmisbaar iets. Dan hebben we het over een radiaal afkortzaag.
Wanneer je gebruikt maakt van aan afkortzaag met trekfunctie dan kun je beide kanten op, als gevolg hiervan heb je een veel groter bereik tot je beschikking. Dit is handig wanneer je grotere plannen hebt. Let wel, een groter werkblad is dan uiteraard ook een vereiste.
3. Hoeveel vermogen moet de zaag hebben?
Het vermogen dat in de specificaties beschreven staat is uiteraard alles zeggend wanneer het aankomt op de kracht die de motor van de afkortzaag in zich heeft. Het is een belangrijk aspect om mee te nemen, maar het is belangrijk om dit niet als hoofdrichtlijn te gebruiken. Wanneer je namelijk een zaag met meer vermogen tot je beschikking hebt dan zaag je niet automatisch dieper.
Iets waardoor je de potentie van het vermogen echter kan vergroten, is de grootte van het zaagblad. Wanneer je een hoog toerental combineert met een hogere wattage dan kom je bijvoorbeeld wél makkelijker in hardere houtsoorten of stevigere soorten metaal.
Wanneer je iets meer bewegingsvrijheid wenst te hebben, en dit is uiteraard onmisbaar voor de professional, dan wil je uiteraard een zaag op accu. Dit werkt fijner en efficiënter.
4. Welk zaagblad heb je nodig?
Zonder het juiste zaagblad ben je nergens. Je kunt wel de perfecte afkortzaag kiezen, maar zonder het juiste zaagblad kun je de klus nooit 100% goed klaren. Elke afkortzaag heeft een vaste maat zaagblad en hier kan onder geen enkele omstandigheid van afwijken. Een zaagblad met een kleinere of grotere maat gaat simpelweg niet passen.
Het benodigde zaagblad is afhankelijk van wel materiaal je wilt zagen en hoe groot en breed dit materiaal is. Elk van deze situaties en projecten heeft zo zijn eigen vereisten en dus een eigen geschikt zaagblad.
5. Hoe vaak ga je de zaag gebruiken?
Het is belangrijk om te weten hoe vaak je de zaag wilt gaan gebruiken. Ga je elke dag professioneel met de zaag aan de slag, of haal je hem een aantal keer per jaar uit de schuur? Het is belangrijk om de keuze qua levensduur van de zaag af te stellen op hoe vaak je de zaag verwacht te gaan gebruiken.
6. Eventuele extra functies.
Sommige afkortzagen zijn voorzien van extra functies zoals een lasergeleider. Deze laserleider geeft de zaaglijn heel precies aan op het werkstuk. Zo kun je veel makkelijker precies de juiste plek vinden om te zagen. Ook helpt het wanneer je de mogelijkheid hebt tot gebruik van een extra onderstel, het zagen wordt dan veel makkelijker en je behaalt veel sneller resultaat.
Daarnaast is stofafzuiging een enorm goede functie. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een stuk minder rommel hoeft op te ruimen. Zaagklussen geven nu eenmaal een hoop rommel, en opruimen is toch altijd het minst leuke klusje.
Tot slot
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is een een afkortzaag een veelzijdig en een krachtig apparaat. Hopelijk ben je dan ook wijzer geworden over de verschillende afkortzagen en de beste zagen van dit moment. Een goede professionele afkortzaag is misschien een investering, maar vergeet niet om aan een aantal factoren zoals vermogen, materialen en hoe vaak je er gebruik ervan wilt maken. Ik heb in deze gids zo goed mogelijk geprobeerd om je van veel advies te voorzien. Nu ben jij aan zet.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.