Wat is verstek zagen? + verstek zagen zonder een verstekbak
Als klusser ontkom je niet aan verstek zagen wanneer je latten, houten balken of plinten in een bepaalde hoek wilt aansluiten. In dit artikel leg ik je dan ook uit op welke manieren je verstek zaagt en welke gereedschappen je daar het beste voor kunt gebruiken.
Wat is verstek zagen?
Verstek zagen is schuin zagen van planken, latten of plinten in een bepaalde hoek zodat ze netjes op elkaar aansluiten. De hoeken waarin je het hout zaagt zijn meestal 45 en 90 graden.
Handmatig verstek zagen
Handmatig verstek zagen van dunne planken of plinten kan op 2 manieren. Namelijk met een verstekbak en een kapzaag of anders met een verstekzaag.
Verstekbak
Een verstekbak kan je zien als een U-vormige bak met daarin een aantal zaagsneden. De zaagsneden begeleiden de zaag tijdens het zagen, zodat het materiaal niet beschadigd en niet splintert .
Waar je wel rekening mee moet houden is dat de verstekbak altijd een stuk hoger moet zijn dan het gene wat je wilt zagen.
Daarnaast verslijt je bij regelmatig gebruik de zaagsleuven van de verstekbak De zaagsleuven worden dan breder waardoor het verstek zagen onnauwkeurig word.
Dat laatste wil je natuurlijk niet hebben, dus vervang wanneer het nodig is de verstekbak.
Verstekzaag
De 2e handmatige manier is met een zogenaamde verstekzaag. Een verstekzaag is een handzaag met daaraan vast een verstekbak of een geleider.
Hoewel het geen echte machine is, kan je vrij eenvoudig hoeken van 30, 45, 60 of 90 graden zagen.
Daarnaast slijt de geleiding van een verstekzaag na veelvuldig gebruik nauwelijks. En vervang je eenvoudig het zaagblad als de tanden niet meer scherp zijn.
Elektrisch verstek zagen
Naast het handmatig zagen is er ook de mogelijkheid om elektrisch verstek te zagen. Veel machines zijn tegenwoordig uitgerust met deze functie.
Hieronder vind je een aantal van deze apparaten.
1. Cirkelzaag
Het 1e apparaat is een cirkelzaag. Je gebruik hem vooral wanneer je langere lengtes wilt zagen, zoals materialen om kastjes te maken. Daarnaast kan je er ook gemakkelijk hardere houtsoorten ermee zagen zoals douglas hout.
Wel is belangrijk dat je van te voren controleert of jouw zaag de mogelijkheid heeft om verstek te zagen. Vaak kan je ze instellen om in verschillende hoeken te zagen.
Daarnaast heeft een cirkelzaag vaak een geleider of een liniaal, waardoor verstek en recht zagen perfect gaat.
2. Decoupeerzaag
Het 2e apparaat is een decoupeerzaag. Helaas hebben niet alle decoupeerzagen de mogelijkheid om verstek te zagen.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om toch verstek te zagen. Zo zijn er speciale zaagstations die je helpen met verstek, recht en gradenzagen.
Daarnaast zijn er ook speciale zolen verkrijgbaar die je op een decoupeerzaag monteert. Deze zolen maken het mogelijk om met een decoupeerzaag in een bepaalde hoek te zagen.
Heeft je decoupeerzaag wel de optie, dan is het mogelijk om deze te kantelen in een hoek van 45 graden.
3. Afkortzaag
De afkortzaag kan het beste gezien worden als de opvolger van de ouderwetse (hand)verstekzaag, waarbij de zaag is vervangen door een cirkelzaag. Hierdoor gaat het zagen stukken eenvoudiger en zijn de planken, balken en plinten heel gemakkelijk om maat te maken.
Wist je dat er 2 varianten bestaan van de afkortzaag? Je hebt namelijk een afkortzaag met een trekfunctie, maar ook met een verstekfunctie. De laatste is de versie zoals wij hem kennen.
Het enige waar je op moet letten is dat niet alleen het stuk wat afgekort moet worden wel op de juiste plek ligt. Maar ook dat de zaag in de juiste hoek is gekanteld.
4. Radiaalzaag
De 4e elektrische apparaat om verstek te zagen is de radiaalzaag. De radiaalzaag wordt gezien als de koploper op het gebied van verstek zagen. Het is namelijk een afkortzaag, maar dan met extra handige functies.
Zo heeft de zaag een handige functie die andere elektrische verstekzagen niet hebben. Zo kan je met een radiaalzaag de veel bredere steigerhout planken zagen dan met een afkortzaag.
Dit komt omdat de radiaalzaag een lange arm heeft die je gemakkelijk heen en weer beweegt.
Ook kan je met behulp van de zaag een plank in de lengterichting versmallen. Dit doe je door de gehele zaagblad die in de arm is bevestigd 90 graden vanaf de bovenkant gezien te verdraaien.
Wat is vals verstek zagen
Wel eens gehoord van vals verstek zagen? Vals verstek zagen is wanneer 2 afgezaagde plinten niet meer onder een hoek van 45 graden zijn gezaagd.
Een voorbeeld: wanneer je een plint plaats in een hoek die kleiner is dan 90 graden, dan zaag je de plinten in een kleinere hoek af. Hierdoor sluiten de plinten perfect tegen elkaar aan.
Vals verstek zagen is niet mogelijk met een verstekbak en een kapzaag, maar wel met een elektrisch apparaat.
Tot slot
In dit artikel heb je gelezen wat verstek zagen inhoudt en op welke manieren dit kan. Maar wist je dat het ook mogelijk om verstek te zagen zonder een verstekbak of een elektrisch apparaat?
Verstek zagen zonder een verstek bak kun je doen op 2 verschillende manieren. Namelijk door gebruik te maken van een handzaag of een verstek haak.
1. Maak gebruik van een handzaag
Een handzaag heeft normaal gesproken 2 handige zijden aan het handvat. Deze zijden staan in een hoek van 45 en 90 graden. Hiermee kan je heel eenvoudig op je project de juiste hoek aftekenen.
2. Maak gebruik van een verstekhaak
Een verstekhaak is een blokhaak die niet in een hoek van 90 graden staat. Maar in een hoek van 45 graden. Ook op deze manier teken je eenvoudig hoeken van 45 graden.
Wel is het belangrijk dat je bij beide manieren netjes op de afgetekende lijn zaag. Denk je dat dit niet lukt, oefen het verstek zagen dan eerst op een stukje afvalhout.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.