Ga naar de inhoud
Zelf Meubels Maken | 4 Handige Tips

Zelfs Meubels Maken | 4 Handige Tips

Door Karel

Zelf meubels maken kan meerdere redenen hebben. Soms zoek je een bijzonder ontwerp, andere keren vind je iets moois dat te duur is. En soms kloppen de afmetingen van een bestaand meubel niet met wat je zoekt. Als je zelf een meubel maakt, kun je zelf de afmetingen bepalen, zelf de kleur bepalen en zelf bepalen hoe je het meubel afwerkt.

Het kost je relatief weinig geld en niet te vergeten, de voldoening die het oplevert als je zelf iets maakt. Daarom is meubels maken ook zo ontzettend leuk om te doen. Het eerste wat je moet aanschaffen, is een meetlint. Want voordat je ook maar een keuze kunt maken, moet je eerst weten hoe groot het meubel maximaal mag en kan zijn. Meten is namelijk weten!

In dit artikel ontdek je 4 korte maar handige en belangrijke tips die je kunt gebruiken bij het maken van meubels.

Tip 1: Kies een goede bouwtekening

Kies een bouwtekening die je begrijpt. Als je zelf een meubel maakt, dan kun je een bouwtekening kiezen waarvan de afmetingen passen bij jouw wensen. Bestudeer eerst de bouwtekening en de stappen die daarin vermeld staan voordat je begint te werken. Zo weet je beter wat je te wachten staat en hoe het gekozen meubel is opgebouwd.

Een goede bouwtekening heeft daarnaast een lijst met alles dat je nodig hebt: materiaallijst, verf of beits en dergelijke. Erg handig, want je wilt niet steeds heen en weer naar de bouwmarkt, omdat je wéér is iets vergeten bent. Dus zorg voordat je begint met je klus project dat je eerst alles in huis hebt gehaald.

Wil je meer weten over goede bouwtekeningen? Bekijk dan eens de volgende 2 populaire bouwtekening pakketten:

Tip 2: Kies het juiste materiaal en bepaal de soort afwerking

zelf meubels maken

Wat voor houtsoort wil je gebruiken? Hoe dik moet het zijn? Dit alles hangt af van wat voor meubel je gaat maken. Staat het meubel binnen of buiten? Wat vind je mooi en wat zijn je kosten en je budget? Uiteraard kun je ook voor kiezen om je meubels mooi af te werken met metaal. Juist de details in de afwerking zorgen er vaak voor dat je meubel een unieke uitstraling krijgt.

Sommige zelf gemaakte meubels worden geschilderd, anderen afgewerkt met olie of beits. Je kunt ook kiezen voor verf, olie of was op natuurlijke basis, wat zeker met kleine kinderen wel zo veilig is.

Tip 3: Zelf meubels maken met goed gereedschap

Wanneer je zelf meubels maakt, is het belangrijk dat je werkt met goed basisgereedschap. Op deze manier zorg je ervoor dat je sneller en nauwkeuriger werkt. Het scheelt veel frustratie en ook nog eens veel tijd. Je kunt de spullen zelf aanschaffen, misschien lenen van vrienden of huren. Is het zelf maken van meubels eenmalig, dan is lenen of huren een goed alternatief. Goed gereedschap is namelijk prijzig.

Ook is het belangrijk als je kiest voor een hardere houtsoort dat je altijd gebruikt maakt van elektrisch gereedschap in plaats van handgereedschap. Dit werkt stukken gemakkelijker en het verhoogd ook nog eens het kwaliteit van het meubelstuk. Wil je ook nog eens gebruik maken van schroeven? Boor dan eerst goed voor!

Tip 4: Wanneer je klaar bent ruim dan alles direct op

Zelf meubels maken kan veel rommel veroorzaken. Niet alleen voor jou, maar ook voor je apparatuur en je omgeving. Ruim daarom ook altijd wanneer je klaar bent niet alleen je gereedschap op, maar zorg ook dat je eventuele houtstof op zuigt (niet vegen!). Hierdoor blijft je werkplek netjes, vrij van houtstof en is alles gestructureerd. Zodat je op een later moment alles weer gemakkelijk kunt vinden.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *