4 Tips om handig te boren

Handige Tips om op een slimme manier te boren

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel

Bij de meeste klussen in en rondom het huis komt altijd wel een boor te pas. Waardoor er soms ook veel fijnstof vrijkomt. Om te zorgen dat deze stof niet heel je huiskamer of werkplek verspreid is het ook aan te raden om dan stofvrij te boren.

In dit artikel wil ik dan ook graag verschillende, maar vooral erg handige tips geven die er niet alleen voor zorgen dat alles om het stof komt te zitten. Maar geef ik ook nog een aantal andere tips.

Dus lees snel verder!

Tip 1: Handige stofvanger

stofvrij boren met plakbriefje

Voor iedereen die een hekel heeft om een stofzuiger te gebruiken bij het boren. Is de volgende klustip ontzettend handig. Vouw een plakbriefje (een enveloppe of koffiefilter is ook mogelijk!) en plak deze onder de plek waar je moet boren. Het stof wat naar beneden valt, valt dan precies in de vouw van het plakbriefje.

Het is minder geschikt voor een grote klus, maar ideaal voor een kleine. Zo hoef je uiteindelijk minder schoon te maken met de stofzuiger en kan je toch stofvrij boren. Handig toch?

Tip 2: Voorkom verbranding van je boor

Wanneer je teveel druk op je boor zet of door té hard materiaal  probeer te boren, kan het zo zijn dat je boor van binnen verbrand. Natuurlijk wil niemand dit, dus gun je boor tijdens het boren ongeveer tussen de 10 en 20 seconden rust. Dit kan je doen door de boor even terug te trekken uit het boorgat.

Hierdoor kan je boor afkoelen en kan je snel het overgebleven boorgruis / fijnstof uit het gat verwijderen.

Tip 3: Gebruik je tape?

stofvrij boren met tape

Tip 2 lijkt misschien raar, maar wanneer je een gat moet boren in een muur of een stuk hout, kan je door middel van een stukje tape precies bepalen hoe diep je moet boren. Op deze manier weet je wanneer je op het punt bent beland, wanneer je moet stoppen met boren.

Tip 4: Boren in metaal

Wil je metaal als afwerking gebruiken voor je doe-het-zelf projecten? Dan moet je vaak gaten boren om deze te kunnen bevestigen. Helaas kan bij het boren in metaal je boor wegglijden. Om dit te voorkomen is het aan te raden om gebruik te maken van een centerpons. Hiermee sla je een puntje op de plaats waar je wilt boren, waardoor je boor in het vervolg niet meer wegglijd.

Tip 5: Papieren beker

stofvrij boren met papieren bekertje

Een vrij handige klustip is het gebruik maken van een papieren beker. Dit is vooral ideaal voor wanneer je een gat moet boren in het platform. Wil je gebruik maken van deze klustip? Volg dan de volgende 2 stappen:

  1. Boor als eerste een gat aan de onderkant van de papieren beker en laat deze vervolgens op je boormachine zitten.
  2. Vervolgens boor je in het plafond. De stof die dan vrijkomt valt dan automatisch in het bekertje

Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van een tennisbal. Snij de tennisbal doormidden en boor vervolgens door het midden van de bolle stuk heen. Op deze manier kan je heel simpel al het gruis opvangen.

Tot slot

In dit artikel heb je diverse tips gelezen hoe je handig gaten kan boren. Heb je nu zelf nog tips of heb je aanvullingen voor de hierboven genoemde tips? Laat dan een berichtje achter met behulp van het onderstaand formulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit interessant?

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en lees over verschillende interessante artikelen.