Ga naar de inhoud
stroomdraad kleuren

De verschillende stroomdraad kleuren

Door Karel

Zoals je misschien weet lopen er verschillende soorten stroomdraad kleuren door je huis. En dat is logisch want elke kleur heeft zijn eigen functie.

Het is dan ook belangrijk om deze op de juiste manier aan te sluiten op bijvoorbeeld een lamp, een contactdoos of een lichtschakelaar.

In dit artikel ontdek je welke stroomdraad kleuren er allemaal zijn, wat hun functies zijn en ontdek je een lijstje van kleuren die voor 1970 werden gebruikt.

Maar eerst…

Het werken met elektriciteit en stroomkabels brengen extra gevaren met zich mee wanneer je niet oppast. Normaal gesproken zie je elektriciteit niet, waardoor je ook niet weet of er ergens spanning opstaat. Sta daarom dan ook altijd even stil bij de uitvoering van je klus.

Elektriciteit moet namelijk altijd zorgvuldig behandeld worden.

Dus als je met stroomkabels aan de slag gaat (ook al is het voor het ophangen van een lamp) is het voor je eigen veiligheid en die voor andere belangrijk dat je eerst altijd de stroom er vanaf haalt.

Dit doe je door in je stoppenkast de juiste groep uit te schakelen. Controleer vervolgens met een spanningszoeker of er nog stroom op de stroomdraden staat. Staat er geen stroom meer op? Dan kan je aan de slag.

De 4 stroomdraad kleuren

Een ander een veel gebruikte naam voor stroomdraad is installatiedraad of VD draad. De draden hebben een koperen kern wat de elektriciteit goed geleid. Om de kern te beschermen is er een speciale isolatie aangebracht van vinyl. Vandaar ook de naam VinylDraad of VD draad.

Omdat elke gekleurde stroomdraad zijn eigen betekenis heeft, heeft elke draad dan ook zijn eigen unieke kleur gekregen zoals bruin, blauw, zwart en geel groen.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kleuren, de benamingen en de functies van het stroomdraad.

Fasedraad

Stroomdraad gekleurd - fasedraad

Fasedraad is een installatiedraad wat je herkent aan het bruine omhulsel. Het wordt gebruikt als aanvoerdraad van stroom naar elektrische apparaten. Hierdoor staat er altijd een spanning van 230 volt op.

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar wist je dat verschillende soorten kleuren stroomdraad elk hun eigen symbool hebben?

Zo heeft fasedraad de symbool L wat betekent “Live”. Dit symbool wordt alleen gebruikt als we spreken over een fasespanning. Dit wilt zeggen dat er maar 1 fasedraad die naar een stopcontact loopt.

Daarnaast bestaat er ook een zogenaamde driefasespanning wat ook wel krachtstroom (400 volt) genoemd word. De meerdere draden worden dan samen aangeduid als L1, L2, en als L3. Maar in de meeste woningen komt dit nauwelijks voor.

De diameter van de bruine stroomdraad is 2.5mm. Dit is meer dan voldoende om de juiste hoeveelheid stroom naar de stopcontacten te sturen.

Samengevat

Soort draad Symbool Kleur Diameter
FasedraadLBruin
2.5mm2

Nuldraad

nuldraad

Nuldraad herken je aan het (licht) blauwe omhulsel en wordt ook wel door de nulleider genoemd. De draad is verantwoordelijk voor de afvoer van het stroom van je elektrische apparaten.

Op deze installatiedraad staat in veel gevallen geen spanning op. Maar dit betekent niet dat je hier altijd van uit moet gaan. Want wanneer je de kabels verkeerd hebt aangesloten kan hier wel degelijk spanning op staan. Dus let hier altijd goed op.

Het symbool van de nuldraad is de hoofdletter N. Een leuk detail, vaak wordt het symbool N ook aangegeven op een contactdoos. Hierdoor weet je precies welke gekleurde stroomkabel je moet aansluiten.

Qua dikte is de nuldraad het zelfde als de fasedraad. Namelijk 2.5mm2.

Samengevat

Soort draad Symbool Kleur Diameter
NuldraadN(licht) blauw
2.5mm2

Schakeldraad

schakeldraad

De schakeldraad is de bekende stroomkabel met het zwarte omhulsel. En kan het beste gezien worden als een geschakelde versie van de hierboven genoemde fasedraad. Dit is dan ook de draad waar het stroom doorheen gaat bij het aan en uit signaal zoals bij elektrische apparaten en 1 of meerdere lampen vanaf een schakelaar.

Het symbool van de schakeldraad is de letter T en de diameter van de zwart gekleurde stroomkabel is vergeleken met de fase en de nuldraad een stukje dunner. Namelijk 1.5mm2.

Dit komt omdat deze draad stroom voert naar een gering aantal toestellen.

Samengevat

Soort draad Symbool Kleur Diameter
SchakeldraadTzwart
1.5mm2

Aardedraad

soorten stroomdraad kleuren aardedraad

De laatste installatiedraad is er de aardedraad. De aardedraad is de enige gekleurde stroomdraad waar in normale situaties geen stroom opstaat. Het heeft dan ook de functie om de aansluiting van elektrische apparaten in directe contact te stellen met de aarde. Hierdoor kan het stroom in de aarde wegvloeien.

Zo voorkom je namelijk dat er gevaarlijke spanning komt te staan op je huisinstallatie en je elektrische apparaten.

In nieuwere huizen worden vanaf 1997 standaard geaarde stopcontacten geplaatst. In oudere woningen werden ze vroeger alleen geplaatst in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Dit omdat water en / of vocht juist elektriciteit geleid.

Het symbool van de aardekabel wordt aangeduid met een PE of anders aarde symbool en heeft net zoals de fase en de nuldraad een diamter van 2.5mm2.

Samengevat

Soort draad Symbool Kleur Diameter
AardedraadPE / aarde symboolGeel / groen
2.5mm2

De kleuren stroomdraad van nu en voor 1970

Wat ook interessant om te vermelden is, is dat als je in een huis woont dat voor 1970 is gebouwd dat de installatiedraden waarschijnlijk een andere kleur hebben.

Wil je er zeker van zijn dat je de stroomdraden op de juiste manier aansluit? Dan vind je hieronder een handige overzicht van de kleuren stroomdraden van nu en voor 1970 om zo (gevaarlijke) problemen tijdens en na het aansluiten te voorkomen.

Kleuren stroomdraad voor 1970 Kleuren stroomdraad na 1970
Fasedraad: groen Fasedraad: bruin
Nuldraad: rood Nuldraad: blauw
Schakeldraad: zwart Schakeldraad: zwart
Aardedraad: wit of zelfs grijs Aardedraad: geel en groen

Wanneer je werkt met stroomdraden is het zeer belangrijk dat je goed let op welke kleuren er al gebruikt zijn. Controleer voor de zekerheid ook of er sprake is van een mix van eerder gebruikte of verkeerd aangesloten draden.

Deze problemen komen nog wel eens voor in woningen voor 1970 of anders in verbouwde woningen. Deze hebben meestal nog de oude kleurcodes, tenzij de stroomdraden al eerder helemaal vervangen zijn.

Dit is een gevaarlijke situatie omdat je dan nooit 100% zeker weet of de kleuren van de kabels nog kloppen.

Tot slot

In dit artikel heb je meer gelezen over de verschillende stroomkabel kleuren, de functies en hoe je de kabels kunt herkennen. Heb je vragen over dit onderwerp, of heb je nog extra tips? Laat dan een berichtje achter. Dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

stroomdraad kleuren

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 67 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *