Ga naar de inhoud
stofvrij boren en boor tips

Stofvrij boren dankzij deze 2 tips

Door Karel

Stofvrij boren, niet iedereen doet het maar het is wel aan te raden. Bij het klussen in en rondom het huis komt tijdens het boren niet alleen boorgruis vrij, maar ook veel fijnstof. Fijnstof is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar het verspreid zich ook nog eens makkelijk.

In dit artikel ontdek je 2 handige boortips om stofvrij te boren en geef ik je ook nog eens 2 handige boortips.

1. De handige stofvanger

stofvrij boren met plakbriefje

De 1e van de 2 stofvrij boren tips is voor iedereen die een hekel heeft om tijdens het boren een stofzuiger te gebruiken. Vouw een plakbriefje, een enveloppe of een koffiefilter en plak deze onder de plek waar je wilt gaan boren. Het stof wat naar beneden valt, valt dan precies in de vouw van het vouwbriefje.

De tip is minder geschikt voor een grote klus, maar ideaal voor de kleinere klussen. Zo hoef je uiteindelijk minder schoon te maken met de stofzuiger en kan je toch stijfvrij boren.

2. Stofvrij boren dankzij de papieren beker en tennisbal

stofvrij boren met papieren bekertje

Een vrij handige boor tip is het gebruik van een papieren beker. Dit is vooral ideaal voor wanneer je een gat moet boren in het plafond.

Je boort als eerste een gat aan de onderkant van de papieren beker en laat je de beker op je boormachine zitten. Vervolgens boor je in het plafond. De stof die dan vrijkomt valt automatisch in het bekertje.

Een andere mogelijkheid is het bekertje te vervangen door een tennisbal. Je snijdt de tennisbal doormidden en boor vervolgens door het midden van de bolle stuk van de tennisbal heen. Ook op deze manier kun je makkelijk al het stof opvangen.

3. Voorkom verbranding van je boor

Wanneer je teveel druk op je boor zet of door té hard materiaal probeert te boren bestaat de kans dat je boor van binnen doorbrand. Dit wil je natuurlijk niet dus ik raad je aan om je boor tijdens het boren ongeveer tussen de 10 en 20 seconden te laten rusten.

Dit doe je simpel door je boormachine even terug te trekken uit het boorgat. Hierdoor koelt je boormachine af en kan je snel het overgebleven stof / boorgruis uit het boorgat verwijderen.

4. Boren in metaal

Wil je metaal als afwerking gebruiken voor je doe-het-zelf projecten? Dan moet je vaak gaten boren om deze te kunnen bevestigen, maar helaas kan het wel eens gebeuren dat je boormachine tijdens het boren wegglijd.

Het wegglijden kun je voorkomen door gebruik te maken van een
centerpons. Hiermee sla je een puntje op de plaats waar je wilt boren, waardoor je boor in het vervolg niet meer wegglijd.

5. Maak gebruik van tape

boor tips

De laatste boor tip lijkt misschien raar, maar wanneer je een gat wilt boren in een muur of in een stuk hout, kun je door middel van een stukje tape precies bepalen hoe diep je moet boren.

Dankzij de tape weet je wanneer je op het punt bent beland dat je moet stoppen met boren

Tot slot: stofvrij boren en boor tips

In dit artikel heb je verschillen boor tips gelezen en op welke 2 goedkope manieren je kunt stofvrij boren. Heb je zelf nog tips of aanvullingen? Laat dan hieronder een berichtje achter, dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 67 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *