Roest verwijderen van gereedschap

7 manieren om roest te verwijderen van je gereedschap

Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel Damen

Van roestig gereedschap heeft elke doe-het-zelver wel eens last van. Gelukkig is roest verwijderen van gereedschap geen intensieve klus waar je veel tijd aan kwijt bent.

In dit artikel ontdek je 7 ongebruikelijke manieren om roest te verwijderen van je gereedschap waardoor ze weer glimmen.

1. Limoen in combinatie met zout

Strooi zout over de verroeste stukken. Besprenkel de stukken vervolgens met wat limoensap en laat het goedje ongeveer 2 a 3 uur intrekken. Verwijder daarna heel gemakkelijk het roest van je gereedschap.

Geen limoen in huis? Geen probleem, een citroen helpt namelijk ook. 🙂

2. Cola

Een ander manier om roest van je gereedschap te verwijderen is door Cola. Cola bevat namelijk verschillende zuren zoals fosforzuur wat effectief is tegen roest. Leg daarom je gereedschap een nachtje in een emmer met cola.

De volgende dag verwijder je heel gemakkelijk de roest van je gereedschap.

3. Maak gebruik van WD40

Met de bekende WD40 Spray is het ook gemakkelijk om roest te verwijderen van je gereedschap. Maak eerst je gereedschap goed schoon. Spuit vervolgens voldoende WD40 erop en laat het ongeveer 10 minuten intrekken.

Na 10 minuten reinig je het verroeste gereedschap grondig met een staalborstel. Spuit daarna nog wat WD40 op de oppervlakte van je gereedschap ter bescherming.

4. Schoonmaakazijn

Een andere maar een vrij goedkope manier om roest van je gereedschap te verwijderen is schoonmaakazijn. Leg het gereedschap in een emmer of in een bakje. En laat het een aantal uur weken. Na een tijdje zijn de roestplekken weg.

Haal de spullen eruit en spel ze goed na met water. Maak vervolgens het gereedschap goed droog met een schone doek.

5. Soda

roest verwijderen van gereedschap

Mix de soda met water totdat het dik genoeg. Smeer het vervolgens op je gereedschap en laat het zo’n 2 a 3 uur goed intrekken. Zijn de uren verstreken, haal dan het goedje weg met bijvoorbeeld een tandenborstel.

6. Aardappelen

Een andere en een veel meer natuurlijke oplossing om roest van gereedschap te verwijderen zijn aardappelen. Aardappelen bevatten namelijk van nature zuren.

Heb je kleine verroeste onderdelen? Dan zijn aardappelen aan te raden.

Je kunt de roest van je gereedschap verwijderen op 2 manieren. Zo kan je het roestig gereedschap in een aardappel steken en 24 uur wachten. Haal pas na 24 uur het voorwerp eruit.

Bij de 2e manier snijd je de aardappel door midden en wrijf daarna met het stukje over de geroeste onderdelen. Veeg het losgekomen roest vervolgens weg met wat staalwol.

7. Oxaalzuur

Oxaalzuur is een zuur waarbij je verschillende veiligheidseisen in acht moet nemen. Denk dan aan rubberen handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding.

Je mixt ongeveer 25 milliliter met 250 milliliter water. En leg daarna het gereedschap ongeveer 20 minuten in het goedje. Na 20 minuten haal je het gereedschap eruit en droog het schoon met een schone doek.

Om zeker te zijn dat er niks meer achter is gebleven is het aan te raden om het gereedschap daarna nog eens goed te wassen.

Tot slot: Roest verwijderen van gereedschap

In dit artikel heb je meer gelezen hoe je op 7 verschillende manieren roest verwijderd van je gereedschap. Heb je nog andere manieren? Laat dan hieronder een berichtje achter. Dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel Damen

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 65 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere bezoekers bekeken ook