Ga naar de inhoud
meubels maken pallethout

Meubels maken van pallets

Door Karel

Sloophout zoals pallethout is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de tuinen of de woonkamer. En wordt daarom steeds meer gebruikt om zelf stoere dingen te maken zoals accessoires. Maar je kunt ook meubels maken van pallets. Denk dan bijvoorbeeld aan een loungebank, stoelen, bedden, schommels en nog veel meer leuke dingen.

Ook zijn er een aantal voordelen van pallethout. Zo is het hout vooral erg goedkoop en ook nog eens heel eenvoudig te gebruiken. In dit artikel wil ik dan ook een aantal tips geven waar je op moet letten wanneer je op jacht gaat naar pallethout. En geef ik je een leuke sfeerimpressie met wat je allemaal van pallethout kan maken.

Waar kan je pallets goedkoop kopen?

sallontafel van pallethout

Nieuwe of gebruikte pallets kan je op verschillende manieren aanschaffen. Zo kan je navragen bij een bouwmarkt bij jou in de buurt of ze nog een aantal ongebruikte pallets hebben liggen. Maar je kan ook diverse bedrijventerreinen afgaan en kijken of daar nog lege pallets te vinden zijn. Heb je er een aantal gevonden? Vraag dan eerst aan de eigenaar of je ze mag hebben. Zo voorkom je later problemen.

Een andere optie is pallets kopen via marktplaats. Ook dat hoeft namelijk niet duur te zijn. De standaard afmetingen van een pallet zijn 80x120cm. En natuurlijk is het mogelijk om maar een gedeelte ervan te gebruiken. Van het over gebleven hout kan je vervolgens misschien weer gebruiken voor een ander palletproject.

Wat wel belangrijk is om te weten bij het kopen van pallets of het bij het meubels maken van pallets, is dat het hout heel en droog moet zijn. Hierdoor kan je het hout gemakkelijker bewerken en zal het hout ook niet meer zo gemakkelijk gaan krimpen of kromtrekken.

Wil je een nog wat robuustere of pallethout die wat langer meegaat dan de normale variant? Kies dan voor de Europallet.

Meubels maken van pallets

loungebank gemaakt van pallethout

Wanneer je meubels wilt gaan maken van pallets en je hebt pallets aangeschaft, dan is de volgende stap het bewerken van het hout. Maar voordat je begin is het aan te raden om het hout eerst goed te controleren op aanwezige spijkers of schroeven. Je wilt immers niet dat jij of andere zichzelf bezeren aan uitstekende delen.

Bedenk ook goed eerst goed wat je wilt gaan maken. Maak desnoods eerst een ruwe schets. Leg vervolgens eerst al de te gebruiken materialen klaar voordat je begint.  Het is aan te raden om gebruik te maken van minimaal een scherpe handzaag. Maar een elektrische decoupeerzaag is eigenlijk nog beter!

Wat je ook kunt doen is het hout verven. Het mooiste is wanneer je dat doet met bijvoorbeeld een grey wash of anders een white wash. Je kunt er alle kanten mee op, maar je portemonnee bepaalt uiteindelijk je keuze.

Bewerken van behandeld pallethout

Wanneer je het hout wilt gaan bewerken is het handig om te weten of het hout van te voren is behandeld of dat het hout geïmpregneerd is. Bij het laatste is het hout behandeld met verschillende chemicaliën om onder andere houtrot te voorkomen.

Wil je nu meubels maken van pallets, waarbij het hout geïmpregneerd is? Dan is het echt aan te raden om veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo kan je je mond bedekken met een kapje, maar het beter dat je ervoor zorgt dat er voldoende ontluchtingsmogelijkheden aanwezig zijn, waardoor er weinig kans bestaat dat je houtstof inademt.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen hoeft sloophout of pallethout niet duur te zijn en kun je er gemakkelijk leuke dingen mee maken. Wat wel belangrijk is en wat je zeker niet moet vergeten is dat je goed controleert of het hout is behandeld of geïmpregneerd is. Kan je hier géén duidelijk antwoord op krijgen, gebruik het hout dan niet.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

1 reactie op “Meubels maken van pallets”

  1. Door Vierhouten-Palletindustrie BV op 22 november 2017

    Leuk idee en Europallets zijn stevig genoeg om honderden kilo’s te kunnen dragen, dus ook lekker stevig. Met opzetranden kan je eventueel een tafeltje met opbergruimte creëren. Voor de liefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *