
Lithium ion accu’s zijn tegenwoordig de meest gebruikte accu’s in verschillende consumenten elektronica. Dus ook in je veelgebruikte doe-het-zelf gereedschap. In dit artikel ontdek een aantal handige tips waarmee jij de levensduur van je lithium ion batterij verlengt.
Waarom Lithium ion batterijen?
Lithium ion batterijen hebben een veel grotere energiedichtheid dan andere accusoorten. Ze worden daarom dan vaak gebruikt bij specifieke apparaten die een regelsysteem nodig hebben.
Door het controleren van spanningen worden namelijk diepe ontladingen voorkomen.
Daarnaast is een lithium ion batterij niet alleen lichter dan de loodaccu. Maar presteren ze ook vaak beter in verschillende omstandigheden.
Zo houden ze hun lading beter vast en hebben de batterijen geen last van het geheugeneffect. Hierdoor hoef je ze niet helemaal leeg te maken voordat je de lithium ion batterij weer oplaad.
Hoe lang gaat een lithium ion batterij mee?
Een lithium ion batterij gaat ongeveer 400 tot 600 oplaadbeurten mee. Maar onder bepaalde omstandigheden kan de capaciteit van de accu aardig snel terug lopen. Zo verliest een lithium ion batterij ongeveer 20% capaciteit per jaar. Maar bij verkeerd gebruik loopt dit percentage aardig op.
Leg je de batterij bijvoorbeeld op een warme kachel? Dan het zomaar zijn dat de batterij naar 2 jaar niet meer werkt.
Hitte is namelijk slecht voor een Lithium ion batterij. De batterij loopt sneller leeg en verouderd snel, waardoor de capaciteit flink terug loopt.
Lithium Ion batterij levensduur verlengen

Gelukkig kan je de gemiddeld verlies in capaciteit van een lithium ion batterij beperken. Door de onderstaande tips toe te passen gaat de batterij langer mee dan normaal.
1 Gebruik de juiste oplader
Om de levensduur van je Lithium ion batterij te verlengen is het belangrijk dat je wel de juiste oplader gebruikt.
Als je namelijk vaak een oplader gebruikt die teveel of te weinig stroom levert heeft dat een slechte invloed op de levensduur van je batterij.
Daarnaast hebben de meeste lithium ion batterijen ingebouwde circuits om zich zelf te beschermen tegen schadelijke hoeveelheden stroom. Goedkope batterijen hebben deze ingebouwde circuits niet.
Kies daarom dan ook de juiste oplader van een betrouwbare partner voor je apparaat.
2 Let op de temperatuur
Ik heb het eerder in de artikel al aangehaald. Maar bij het verlengen van de levensduur van je lithium ion batterij is de temperatuur ook belangrijk.
Koud en warmte hebben namelijk een negatief effect op de levensduur van een lithium ion batterij. Zo duurt het opladen onder de 10 graden veel langer dan normaal.
Zakt de temperatuur onder de 0 graden? Dan loopt de batterij zelfs permanente beschadigingen op.
Daarnaast laadt een batterij nooit op in de volle zon of wanneer de batterij te warm is. Laat de batterij eerst afkoelen als je de levensduur van je lithium ion wilt verlengen.
Gebruik je de batterij continu bij een temperatuur van 30 graden, dan neemt de capaciteit met 25% per jaar af. Bij extreme temperaturen breekt of buigt zelfs de batterij wat uiteraard niet gezond is voor je klusapparatuur.
3 Maak efficiënt gebruik van je apparaten
Je verlengt de levensduur van je lithium ion batterij wanneer je efficiënt gebruik maakt van je apparatuur
Hoe vaker je bijvoorbeeld een accuboormachine gebruikt hoe sneller de accu leegloopt. Dit brengt natuurlijk een nieuwe oplaadbeurten mee.
Hoe meer oplaadbeurten de batterij doorloopt hoe korter de levensduur zal zijn.
Laadt daarom de batterij pas op wanneer ze nog een capaciteit van 10 tot 20% hebben. Eenmaal opgeladen? Haal de batterij eruit en laat ze absoluut er niet in zitten. Dit verlaagt ook de levensduur van een lithium batterij.
Gebruik je apparatuur voor een langere tijd niet? Zorg dan dat de batterij maar voor de helft opgeladen is.
Tot slot: Lithium Ion batterij levensduur verlengen
In dit artikel heb je verschillende tips gelezen hoe je het beste de levensduur van een lithium ion batterij verlengt. Wanneer je de tips volgt dan doe je er alles aan om het maximale eruit te halen.
Wel is het zo dat op een bepaald moment de leeftijd van de batterij ook een rol gaat spelen. Dus op den duur zal je de batterij wel moeten vervangen.
Heb je nog meer tips hoe je de levensduur van een Lithium Ion batterij verlengt? Laat het dan hieronder door een berichtje weten.
Over de auteur
Karel
Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 67 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.
Bedankt karel!