Wat is steigerhout?

Steigerhout wordt niet alleen in de bouw gebruikt. Maar ook door doe-het-zelvers. Het hout is namelijk immens populair dankzij de robuuste, warme uitstraling en door de bewerking van het hout.

Maar wat is steigerhout? Steigerhout is een ruw en grof gezaagd vuren houtsoort dat komt van de naaldboom. Het hout wordt in de steigerbouw gebruikt vanwege de vrij zachte vezel. En is daardoor flexibel en taai. Doordat de planken buiten liggen en er bouwmaterialen op gemorst worden krijgen de planken hun unieke kleur van verschillende grijstinten.

Door het hout gemakkelijk bewerkbaar is maken doe-het-zelvers gemakkelijk hun eigen (tuin)meubels. Zo maak je vrij eenvoudig een eigen loungebank, buitenkeuken of zelfs een eigen container ombouw.

Verschil tussen nieuwe en oude steigerhout planken

steigerhout planken

Het grote verschil tussen oude en nieuwe planken is de plaats waar ze vandaan komen. Nieuwe planken komen vrijwel rechtstreeks van de naaldbomen. En hebben daardoor hun oorspronkelijke gele kleur.

De oude planken komen rechtstreeks van de bouwplaats en hebben daardoor de mooie grijze kleur.

Een klusser die graag werkt met nieuwe planken moet rekening dat de nieuwe planken vochtig zijn. Daarom is het raadzaam om nieuwe planken eerst goed te drogen.

Vochtig hout werkt namelijk veel meer, waardoor er vervormingen en scheurtjes in het hout ontstaan.

De droogtijd ligt algemeen gezien rond de 2 á 3 weken. Maar dit is wel afhankelijk van de vochtgehalte van het hout en de plaats waar ze gedroogd worden.

Dan kan de droogtijd uitlopen tot zo’n 10 of meer weken.

Uiteindelijk maakt het niet veel uit welke plank je kiest. Het hangt af van de wensen, je budget en welke soort hout je wilt. Wil je liever een robuuste en een stoere uitstraling? Kies dan voor de oude planken.

Maak het soort plank niet uit? Kies dan voor de nieuwe planken. Ze hebben een glad oppervlak, zijn goedkoper en gaan ze langer mee dan de oudere planken.

Maar houdt er wel rekening mee dat de planken onbehandeld krimpen en uitzetten. Dit voorkom je door steigerhout te behandelen.

Een andere mogelijkheid zijn de “Old look steigerhout planken“. Deze planken zijn eerst goed geschuurd en pas daarna behandeld zodat ze een mooie diepe grijze kleur hebben.

Zo heb je alle voordelen van een nieuwe plank, maar het uiterlijk van een gebruikte plank.