Ga naar de inhoud

Wat is steigerhout?

Waar vroeger steigerhout alleen in de bouw werd gebruikt is het de laatste jaren in de meubelbranche en onder klussers erg populair. Vooral bij de laatste groep vanwege de robuuste, warme uitstraling en omdat het gemakkelijk te bewerken is. Maar wat is steigerhout? En waar komt het hout vandaan?

Steigerhout is ruw en grof gezaagd vurenhout dat vooral in bouw gebruikt word. Zo wordt het hout in de steigerbouw gebruikt als steigerplanken vanwege de vrij zachte en lange vezel. Hierdoor zijn de steigerplanken flexibel, taai en heeft het geen harde splinters. En doordat de planken buiten liggen en er vaak bouwmaterialen over gemorst worden krijgt het steigerhout na een aantal maanden zijn unieke en karakteristieke grijze kleur.

Waar vroeger de gebruikte steigerplanken afgedankt werden, is het tegenwoordig een trend om deze planken of zelfs nieuw en ongebruikt planken te gebruiken voor het maken van meubels en accessoires.

Verschil tussen gebruikt en nieuw steigerhout

wat is steigerhout?
Nieuw en ongebruikt steigerhout Ⓒ Bouwtekeningen-Hout.nl

Wil je zelf ook (tuin)meubels maken van steigerhout? Bedenk dan eerst van welke soort steigerplanken je gebruik wilt maken. Je kunt namelijk kiezen uit gebruikte en nieuwe steigerhout planken.

Het grote verschil tussen de soort planken is de plek waar ze vandaan komen. De nieuwe vurenhouten planken komen bijna direct van de boom waardoor ze hun oorspronkelijke gele kleur hebben. De planken worden eerst op de zagerij op maat gezaagd, geschaafd en gedroogd. Pas daarna worden ze verkocht.

De oude planken komen rechtstreeks van de bouwplaats en hebben daardoor de mooie en vaak egale grijze kleur.

Welke soort steigerplank moet je kiezen?

Uiteindelijk maakt de keuze welke soort steigerplanken niet veel uit. Het hangt namelijk af van je wensen en je budget. Is je wens een robuuste en stoere uitstraling? Pak dan oude en gebruikte steigerplanken.

Maakt het je niet uit hoe de steigerplanken eruit zien? Kies dan voor de nieuwe planken. Ze hebben een glad oppervlak, zijn goedkoper en gaan langer mee dan de oudere planken.

En wil je toch die stoere en warme uitstraling van gebruikt steigerhout? Dan kan je altijd het hout vergrijzen. Zo zijn de nieuwe steigerplanken niet meer te onderscheiden van de gebruikte waardoor ze toch die unieke en karakteristieke uitstraling hebben.

Vergrijst steigerhout met een beits
Vergrijst steigerhout met een beits Ⓒ Bouwtekeningen-Hout.nl

Steigerhout behandelen

Vers gezaagd vurenhout en dus ook steigerhout is vrij gevoelig voor vocht. Hierdoor heeft het hout de neiging om te werken, waardoor het hout krom trekt en er scheurtjes in het hout ontstaan.

Je bent niet verplicht om steigerhout voor binnen of buiten gebruik te behandelen, maar wanneer je niet wilt dat het hout werkt dan is het wel aan te raden.

Behandelen voor binnen

Indien je de de natuurlijke houtkleur en de nerven wilt behouden en tegelijkertijd geen vlekken wilt krijgen op je meubels, dan is het verstandig om ook het steigerhout voor binnen te behandelen.

Dit kan het beste gedaan worden met een matte transparante lak. Het steigerhout zal hierdoor wel iets donkerder van kleur worden. Wil je dit niet, kies dan voor een goede wasolie. Ook deze methode zorgt voor een goede bescherming van het hout tegen vloeistoffen en vlekken.

Meubels die binnen staan hoef je niet vaak te behandelen. Ze staan namelijk binnen en hebben minder last van slijtage.

Hoe vaak je wel moet behandelen is een kwestie van uitproberen.

Wanneer je merkt dat vloeistoffen niet meer goed van het steigerhout afrollen, dan is het weer tijd om een nieuwe laag op te brengen.

Behandelen voor buiten

steigerhout behandelen

Voordat je het hout behandeld is het verstandig om het eerst goed te schuren. Pas daarna behandel je zowel de zijkanten als de kopse kanten.

Het behandelen doe je met een goede olie, verf of een beits. Door deze methodes krijgt het hout weer zijn robuuste uitstraling. Daarnaast zorg je er ook voor de levensduur van het steigerplanken verlengd word.

1. Behandelen met een olie

Wil je de originele uitstraling behouden behandel dan het steigerhout met olie. Zo blijft de houtstructuur en de kleurverschillen in het hout goed zichtbaar.

Doordat er een beperkte laagdikte wordt aangebracht moet je wel rekening houden dat het onderhoud van het steigerhout vaker terug komt.

2. Behandelen met een beits

De 2e mogelijkheid is een semi-dekkende beits. Hiermee dek je de het hout niet teveel af, waardoor je de structuur van het steigerhout nog goed blijft zien.

Verder zorgt de beits voor een hoge slijtvastheid. Hierdoor kan het hout tegen een stootje.

Daarnaast kan de beits direct worden aangebracht op onbehandeld en geïmpregneerd steigerhout. De onderhoudsintervallen zitten bij het gebruik van een beits tussen de 3 á 4 jaar.

3. Behandelen met verf

Natuurlijk kan verf in het rijtje van behandelmethodes niet ontbreken. Want met verf krijg je namelijk de meest strakke en het duurzaamste resultaat.

Nadeel is wel dat de oorspronkelijke kleur van het hout door de behandeling niet meer zichtbaar is.

Daarentegen zijn wel weer de structuur en de oneffenheden van het steigerhout zichtbaar. Onderhoud van deze behandelmethode varieert tussen de 4 en 5 jaar.

5 Tips voor extra bescherming

Niet alleen steigerplanken behandelen verlengt de levensduur. Maar ook de volgende 5 handige tips:

  • Goede plaats – het is belangrijk dat je de meubelen van steigerhout niet op een vochtige plaats zet. Maar op een open plek. Hierdoor kan de wind en de zon het hout droog houden.
  • Niet afdekken – Dek je meubels in de winter niet af. Wanneer je dit wel doet komt er weinig tot geen zuurstof bij het hout
  • Gebruik droge planken– Wil je het hout voor binnen gebruiken, gebruik dan steigerplanken die gedroogd zijn. Hierdoor is de kans dat ze planken krom trekken en misvormen een stuk kleiner
  • Voorboren – Steigerhout kan snel scheuren wanneer je het bewerkt. Boor daarom dan ook eerst voor. Vergeet ook niet om voor binnen en buiten RVS schroeven te gebruiken
  • Schuren – Wil je de steigerplanken behandelen schuur dan eerst de planken en daarna pas ontvetten

Tot slot: Wat is steigerhout?

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vraag “wat is steigerhout”. Maar ben je ook meer te weten gekomen over het verschil tussen de soorten planken en op welke manieren je steigerhout het beste behandeld. Wel is belangrijk bij het behandelen dat je kiest voor een product op waterbasis of terpentine basis. Op deze manier blijft het hout “ademen”.