Ga naar de inhoud

Wat is grenenhout?

Grenenhout is momenteel na vurenhout in Nederland de meest gebruikte houtsoort voor een breed vlak aan toepassingen. Zo wordt het gebruikt in de bouw voor het maken van vloeren, plafonds, trappen en wanden. En in de waterhouw wordt grenenhout gebruikt voor onder andere steigerdekken, paalhout en damwanden. Maar wat is grenenhout?

Grenenhout is een houtsoort dat oorspronkelijk van de grove den komt die in Nederland ook wel de pijnboom word genoemd. De pijnboom is vooral te vinden in de Noord-Europese landen zoals Duitsland, Polen en de Baltische Staten. Maar is ook te vinden in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika en in Nieuw Zeeland. De boom kan een maximale hoogte bereiken van zo’n 30 á 40 meter, terwijl de diameter van de boom tussen de 30 en 50cm is. De stam is ongeveer tot 20 meter hoog tak vrij.

Grenenhout eigenschappen en het verschil tussen vurenhout

Grenenhout heeft wat weg van vurenhout, maar het grootste verschil tussen vurenhout en grenenhout zit hem vooral in de kleur en de structuur van het hout. Zo is de kleur van grenenhout wat donkerder, de structuur een stuk grover en bevat grenenhout meer noesten en kwasten dan vurenhout.

Daarnaast hebben jonge pijnbomen veel meer spinthout dan de oudere bomen. Dit komt dat er bij een pijnboom pas zo rond hun 25e levensjaar kernhout begint te vormen. Wel is uit diverse onderzoeken gebleken dat dit spinthout niet onderdoet van kernhout.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het spinthout gevoeliger is voor schimmels waardoor het hout sneller verkleurt en houtrot kan ontstaan.

Wanneer grenenhout net gezaagd is, is het kernhout van de boom lichtbruin. Na een tijdje verkleurt het kernhout naar een iets donkere kleur. Dit varieert van geelbruin tot roodbruin, waarbij de spint daarin tegen wit tot lichtgeel van kleur is.

Grenen een harshoudend houtsoort en kunnen de harsgangen als hele fijne streepjes worden waargenomen. Een fijn bijkomend effect van vers gezaagd grenen, is dat het een lichte geur verspreid die prettig ruikt. Is het hout al ouder en wordt het opnieuw bewerkt? Dan zal het hout opnieuw een aangename lichte geur verspreiden.

Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3-4. Hierdoor is het onbehandeld minder geschikt voor buiten dan bijvoorbeeld Douglas hout. Maar het kan wel voor heel veel toepassingen gebruikt worden. Waaronder: trappen, meubels, lijsten en houten constructies.

Bewerken van grenenhout

Grenenhout is van nature vrij zacht. En is daardoor erg gemakkelijk om te bewerken met hand gereedschap evenals elektrisch gereedschap. Doordat het eenvoudig te bewerken is, is het houtsoort vrij populair bij doe-het-zelvers die graag bijvoorbeeld zelf meubels maken van hout.

Ben je een klusser die graag meubels maakt en in onderdelen werkt? Dan is het lijmen van de onderdelen goed mogelijk. Al wordt het wel aangeraden om dit direct na de eindbewerking te doen. Dit omdat als het lijmen in een warme omgeving plaats vind, de hars kan gaan uitzweten. Met als gevolg dat dit voor een slechte hechting zorgt.

Bevat het hout heel veel hars? Dan is het verstandig om eerst het grenenhout te ontdoen van het overtollige hars.

Wil je onderdelen aan elkaar bevestigen met schroeven of spijkers? Dan is het aan te raden vooral aan om gebruik te maken van RVS schroeven of spijkers. Voorboren is niet nodig.

Grenenhout en buitengebruik

Wil je grenenhout voor buiten gebruiken dan is het verstandig om het grenenhout voor buiten te behandelen. Je beschermt op deze manier niet alleen het hout van diverse weersinvloeden zoals zon, wind en regen. Maar je verlengt automatisch ook de levensduur van het hout. Het behandelen kun je doen door gebruik te maken van een goede olie of beits.

1. Beits

Wanneer je het grenenhout wilt gaan beitsen is het aan te raden om gebruik te maken van een transparantie beits. Vervolgens werk je deze af met een mooie laklaag inclusief een UV-filter, omdat grenenhout van nature gevoelig is voor zonlicht, waardoor het weer kan verkleuren.

2. Olie

Een andere optie is het hout behandelen door middel van een olie. Maar denk er dan wel aan dat wanneer het hout veel hars bevat de olie gemakkelijk zal intrekken, maar niet goed zal hechten. Ook zal het hout vlek gevoeliger zijn en kunnen de planken gemakkelijker krimpen en uitzetten. Wil je dit tegen gaan ontvet dan eerst de plank goed en schuur hem daarna goed.

Tot slot

Welke behandeling het beste is, is puur afhankelijk van wat je wilt. Wil je een duurzame oplossing, dan raad ik je aan om het grenenhout te beitsen. Werk het vervolgens af met een laklaag die een goede UV-filter bevat.