Ga naar de inhoud

Wat is Douglas Hout?

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar die vooral is te vinden in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. De spint van de spar heeft een geelachtige kleur, terwijl de kern van de spar de bekende roze-bruine kleur heeft. Onbehandeld is douglas hout van nature zeer sterk en duurzamer (klasse 3) dan vurenhout / steigerhout (klasse 5) of grenenhout, waardoor de houtsoort een levensduur heeft van ongeveer 10 tot 15 jaar. Wel zal het hout heel geleidelijk door onder andere diverse weersinvloeden zoals zon, regen en wind de kleur van het hout vergrijzen en / of kromtrekken.

Daarnaast is douglas hout niet alleen erg veerkrachtig, maar heeft het ook een goede bescherming tegen houtrot. Dit komt omdat het kernhout in tegenstelling tot het geelachtige spinthout hars bevat wat geleidelijk aan verhard. Door het langzaam verharden van het hars heeft de schimmel minder vat op het hout, waardoor het hout veel langer mee gaat. Een ander voordeel door het verharden van het hars is, dat het hout zelf ook harder word.

Waarvoor kan douglas hout gebruikt worden

douglas planken geschaafd

Douglas hout kan door zijn sterkte en duurzaamheid voor verschillende toepassingen voor zowel binnen als voor buiten het huis gebruikt worden. Maar ook binnen de scheepvaart is het een veel gebruikte houtsoort. Daarnaast kun je douglas hout ook gebruiken voor verschillende houten constructies en mits het hout goed gedroogd is ook voor vloeren, platfonds en wandbekleding.

Verwerkbaarheid

Wanneer je douglas hout wilt gaan bewerken dien je dit voorzichtig aan te pakken. Er is namelijk een kans dat de harde houtsoort kan gaan splijten. Maak daarom alleen gebruik van scherp elektrisch gereedschap zoals een cirkelzaag in plaats van handgereedschap.

Wil je gebruik maken van schroeven of spijkers? Ook hier is het aan te raden om dit voorzichtig aan te pakken in verband met het splijten. Boor daarom altijd eerst goed voor! Is het hout vers gezaagd? Dan is niet nodig om voor te boren.

Is het hout pas vers gezaagd? Dan is douglas hout gemakkelijk bewerkbaar en heb je aan handgereedschap genoeg.

Douglas hout behandelen

douglas planken

Weet je nog niet zeker of je douglas hout wilt behandelen? Vraag dan aan je eigen wat je verwachtingen zijn van het hout. Verwacht je een maximale levensduur, dan is het aan te raden om het hout te behandelen. Wil je douglas hout op de natuurlijke manier laten vergrijzen, dan hoef je het hout niet te behandelen. Maar houdt er dan wel rekening mee dat het levensduur van het hout met een aantal jaar wel afneemt.

Wil je het hout preventief behandelen dan kan je daardoor de levensduur van het hout verder verlengen. Door het hout te behandelen wordt het hout:

  • beter beschermt tegen uitdroging en kromtrekken
  • beschermt tegen vergrijzing
  • beter beschermt tegen weersinvloeden zoals zonlicht en vocht

Douglas hout behandelen op diverse manieren

Douglas hout behandelen kan je op drie verschillende manieren doen, namelijk door gebruik te maken van oliën, beits of verf.

1. Olie

Wanneer je een olie wilt gebruiken, raden wij aan om te kiezen voor een transparante olie. De olie dringt goed diep door in het hout en geeft de meest natuurlijke afwerking. Hierdoor is een impregneermiddel niet meer nodig. Houdt er wel rekening mee dat om de 3 á 4 jaar het hout opnieuw moet worden behandeld.

2. Beits

De tweede optie is het douglas hout behandelen met een transparante beits. Het behandelen met deze beits is duurzaam, legt de nadruk op de houtnerf en geeft het hout ook nog eens een natuurlijke uitstraling.

Houdt er wel rekening mee dat onderhoud om de 6 á 8 jaar moet gebeuren in combinatie met het impregneren van het hout. Impregneermiddelen bevatten diverse schimmelwerende bestandsdelen en dringen veel beter door in het hout dan wanneer je alleen een beits gebruikt.

3. Verf

De derde en de laatste optie is het verven van het hout. Dit biedt ook gelijk de beste bescherming. De werking van de verf wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid lagen die worden aangebracht. Maar het is ook belangrijk dat de lagen dampdoorlatend zijn.

Hierdoor kan het vocht wat in het hout zit gemakkelijk verdampen, waardoor er geen houtrot en blaasjes kunnen ontstaan onder de lagen. Kies je ervoor om te verven dan ligt het onderhoud tussen de 10 a 12 jaar.

Tot slot: welke behandeling

De keuze van welke behandeling het beste is, hangt af van je persoonlijke keuze. Wil je een duurzame oplossing, dan is het verven van douglas hout de beste oplossing. Wil je een meer natuurlijke uitstraling? Maak dan gebruik van een olie. Maar houdt er wel rekening mee dat onderhoud vaker terug keert.