Waarvoor gebruik je een waterpas?

Waarvoor gebruik je een waterpas?

Waarvoor gebruik je een waterpas is een veelgestelde vraag. Een waterpas kan je namelijk gebruiken voor verschillende doeleindes. Zo wordt het in de bouw als een meetinstrument gebruikt. Terwijl het in de installatietechniek wordt gebruikt voor het opstellen van toestellen en aanleg van leidingen.

Met een waterpas bepaal je of een vlak of een lijn wel 100% recht is. Als iets recht wordt genoemd, wordt het ook wel waterpas genoemd. Dit geldt ook voor wanneer je wilt controleren of iets 100% verticaal is. Ook hiervoor maak gebruik van een waterpas.

Voor grotere projecten gebruikt men een stelwaterpas. Dit meetinstrument kan het beste gezien worden als een normale waterpas, maar dan van een grote lengte (ongeveer 1.80 meter).

waarvoor gebruik je een waterpas

Waar bestaat een waterpas uit?

Een waterpas bestaat uit een balk van metaal, hout of hard kunststof waarin een libel is in bevestigd. Dit libel is een iets kromme buisje dat meestal gevuld is met ethanol of een andere vloeistof. In het midden van het buisje zijn 2 streepjes aangebracht. De ruimte tussen deze 2 streepjes is gelijk aan de afmeting van het luchtbelletje.

De manier hoe het buisje in de waterpas is bevestigd geeft aan of iets waterpas is. Het luchtbelletje komt dan precies tussen de 2 streepjes te staan. Dit geldt ook voor wanneer er verticaal gemeten word.

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 66 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Helaas, er zijn geen resultaten gevonden.