Ga naar de inhoud

Wat is Teakhout?

Teakhout is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis. Deze boom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en dan met name uit Indonesië, Java en Myanmar. Maar sinds de 20ste eeuw wordt de boom op grote schaal aangeplant in de tropen (o.a. in Afrika).

Doordat de boom in verschillende soorten klimaten groeit, zijn er niet alleen grote verschillen in kleur en hoogte, maar ook in de hardheid van de boom. Zo worden bijvoorbeeld de teakbomen in Myanmar onder gunstige omstandigheden vaak zo’n 40 a 45 meter hoog en ongeveer 2 meter dik. Terwijl andere bomen die zijn aangeplant in Java vaak niet groter dan 20 a 30 meter en niet breder dan 90cm worden.

Teakhout voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Zo werd teakhout vroeger in Indonesië gebruikt om houten huizen te bouwen. Tegenwoordig wordt het vooral veel gebruikt voor (tuin)meubel, kozijnen, badkamermeubels, trappen en vloeren. Maar het wordt ook in de scheepvaart en dan met name in jachten en dergelijken.

Belangrijkste eigenschappen teakhout

De spint van de teakboom heeft een vuile grijze kleur. Terwijl de kern van de boom een lichtbruine tot een goudbruine kleur heeft. Wordt het hout enkele weken blootgesteld aan het licht, dan zal het hout verkleuren naar donkerbruin tot zwart geaderd.

Ook is er verschil in de hardheid van het kernhout. Het hout wat uit de natuurlijke bossen uit Indonesië of Myanmar komt is harder dan het kernhout uit de tropen. Er is ook sprake van een kleurverschil tussen de bomen die gepland zijn in de verschillende gebieden. Het is daarom ook zeer belangrijk om teakhout te kiezen van de zelfde afkomst. Alleen op deze manier voorkom je namelijk kleurverschil.

Teak bevat van nature oliën en voelt wat vettig aan. Doordat het oliën bevat draagt dit ook bij aan de duurzaamheid van het hout. Zo is het veel beter bestand tegen schimmels en houtrot dan Douglas Hout en steigerhout. Maar het ook nog eens weerbestendig en heeft van nature weinig onderhoud nodig. Daarom heeft deze houtsoort duurzaamheidsklasse 1 gekregen.

Wist je dat: De natuurlijke olie in teakhout zeer aangename geur heeft? Zo heeft de geur namelijk wat weg van oud leer.

Bewerkbaarheid van Teakhout

Teakhout is zeer gemakkelijk te bewerken. En doordat het van nature vettig is, is het nauwelijks mogelijk dat er splinters ontstaan. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je het hout wilt gaan bewerken, dat het hout kalk kan bevatten. Hierdoor zullen bijvoorbeeld beitels sneller bot worden. Het is daarom dan ook aan te raden om alleen machinaal gereedschap te gebruiken.

Wil je onderdelen aan elkaar monteren door middel van schroeven? Dan is het aan te bevelen om deze onderdelen eerst goed voor te boren. Ook lijmen van de onderdelen is goed mogelijk. Maar dan alleen wanneer deze vers geschaafd of geschuurd zijn. Is het oppervlakte niet geschuurd, dan is ontvetten met een oplosmiddel een goed alternatief.

Let op: Het is belangrijk om te weten dat teakhout verschillende soorten stoffen bevat die bij gevoelige mensen voor verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem kan veroorzaken. Zorg dan ook dat wanneer je met teakhout gaat bewerken dat er voldoende stofafzuiging aanwezig is.

Teakhout onderhouden

Tuinmeubels gemaakt van teakhout

Teakhout hoeft niet perse te worden behandeld, maar wanneer het niet behandeld wordt zal de kans op vetvlekken wel toenemen. Gelukkig zijn deze gemakkelijk te verwijderen met behulp van een vochtige doek.

Behandelen

Wil je teakhout toch behandelen? Dan is dat goed mogelijk door middel van een beschermlaag aan te brengen. Zo is er voor blanke teakhout een speciale teakfinsher verkrijgbaar. Dit product is gemakkelijk aan te brengen. Het middel verkleurd het hout niet, waardoor het hout zijn natuurlijk uitstraling blijft behouden.

Slijtage tegengaan

Om de slijtage van bijvoorbeeld een meubel van teak te beperken raden wij aan om onder elke accessoire een viltdopje te bevestigen. Treden er opeens toch vlekjes of iets dergelijks op? Dan zijn deze zeer eenvoudig weg te werken met fijne schuurpapier (korrel 120). Het is wel belangrijk om te weten dat men ten aller tijden in de nerfrichting schuurt. Vervolgens kan er weer een teakfinsher aangebracht worden.

Scheuren en barsten verhelpen

Ontstaan er grotere scheuren of barsten in het hout? Dan kunnen deze opgevuld worden met een 2 componenten woodvuller. Zorg voordat je de barsten en scheuren gaat vullen dat het hout eerst goed gereinigd en ontvet is. Breng daarna de vulling met een spatel of een plamuurmes aan. Laat het vervolgens ruim 30 minuten of langer drogen zodat het goed is uitgehard.

Luchtvochtigheid

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid. Wordt teakhout voor binnen gebruikt en is het luchtvochtigheidspercentage lager dan 70%? Dan is er een reële kans dat het hout gaat werken. Waardoor er kleine scheurtjes en barstjes ontstaan. Zorg daarom dat vochtigheidspercentage boven de 70% is. Dit kan gedaan worden door middel van een luchtbevochtiger of anders of indien mogelijk kleine bakjes met water aan de verwarming hangen of in de buurt van het hout plaatsen.

Staan tuinmeubelen van teakhout buiten, dan moet er altijd rekening worden gehouden met de natuurlijke omstandigheden. Denk dat aan regen en aan zonlicht. Want op den duur zal het hout langzaam grijs gaan verkleuren. Wil je dit voorkomen, maak dan gebruik vaneen speciale teakolie welke een aantal keer per jaar dient aan te brengen.