Ga naar de inhoud

Wat is MDF hout?

De Medium Density Fibreboard ook wel vaak afgekort als MDF is een samengeperste vezelplaat met een gemiddelde harde dichtheid. En bestaat uit verschillende fijngemalen houtvezels die voornamelijk van naald / loofbomen of afvalhout komen.

De houtvezel wordt eerst gedroogd, om vervolgens met een bindmiddel (zoals bijvoorbeeld kunsthars) samengeperst te worden tot platen. De platen zijn voornamelijk te herkennen aan hun lichtbruine kleur.

Een belangrijk voordeel van deze houtsoort is, dat ze niet kunnen versplinteren en daarnaast ook nog eens slijtvast zijn. Hierdoor kan het gebruikt worden voor diverse projecten. Waaronder kasten, deuren maar ook in keukens en badkamers.

Wat zijn de eigenschappen van MDF?

mdf platen

De eigenschappen zijn niet alleen afhankelijk van welke grondstoffen er gebruikt worden. Maar ook de dichtheid en de manier hoe ze geproduceerd zijn bepalen de kwaliteit. Zo heeft MDF een grote buigsterkte en een veel hoger breekpunt dan diverse andere houtsoorten.

Maar wanneer de plaat langdurig belast wordt door een zwaar voorwerp,dan zal er op een gegeven ogenblik blijvende vervormingen optreden. Daarom zijn standaard panelen niet aan te raden voor dragende constructies zoals een boekenkast.

Voor constructie

Doordat de afgelopen jaren de techniek steeds meer is verbetert is er “constructie” MDF ontwikkeld. Zo heeft het platen opgeleverd van zo’n maximaal 60 millimeter dik. Deze kunnen dan wel voor projecten worden gebruikt waarop een zwaar voorwerp geplaatst kan worden.

Zoals waarschijnlijk bekent is, kan hout gaan werken door diverse weersinvloeden zoals vocht en zonlicht. Ook dit geldt voor Medium Density Fibreboard, maar wel in veel mindere maten ten opzichte van massief hout. Door het gebruik van afwerkingslagen kunnen de invloeden van vocht of zonlicht verder worden beperkt.

Watervast

badkamermeubel gemaakt van mdf

De standaard panelen zijn niet geschikt voor projecten in vochtige ruimtes of voor buiten. Wil je er toch gebruik van maken? Dan is watervast MDF hiervoor aan te raden (te herkennen aan de groene kleur). Watervast MDF is namelijk geschikt voor binnen waarbij in een korte tijd de luchtvochtigheid aanzienlijk hoog is. Een goed voorbeeld waarbij de luchtvochtigheid hoog is, is een badkamer. Het paneel is gemaakt van diverse vochtbestendige lijmsoorten, waardoor het werken door middel van het vocht veel minder is dan bij de standaard paneel.

De watervaste panelen zijn te onderscheiden uit 2 verschillen, Namelijk voor de normale toepassingen en de constructie toepassingen, waarbij de laatste het beste gebruikt kan worden wanneer er zware spullen erop worden gezet.

Ook voor buiten

Niet is alleen door diverse verbeteringen “constructie” MDF ontwikkelt, maar ook MDF-exterieur. Dit is een tot een watervast gelijmde variant speciaal voor buitentoepassingen.  Zo heeft het niet alleen alle eigenschappen van de standaard planken, maar ook nog eens een grotere sterkte en is het veel beter bestand tegen zonlicht en vocht. Bedenk wel dat het specifieke eisen stelt aan het bewerken en aan het aanbrengen van een coatinglaag. Exterieur MDF wordt veelal gebruikt voor reclameborden en tuinmeubelen.

Brandvertragend?

De standaard versie van de Medium Density Fibreboard heeft dezelfde brandeigenschappen als massief hout. Om die reden is er een alternatief ontwikkeld waaraan brandvertragende middelen zoals zouten zijn toegevoegd aan het productieproces. Hierdoor kan het MDF tegenwoordig ook gebruikt worden voor bouwkundige toepassingen in winkels of kantoren.

MDF bewerken

MDF is erg goed bewerkbaar. Zo laat het zich gemakkelijk zagen en kan het ook gemakkelijk gefreesd worden. Vanwege de zeer fijne vezelstructuur laat het ook geen splinters achter. Doordat het materiaal nauwelijks gevoelig is voor werking en heeft een flinke buigsterkte. In combinatie met al deze belangrijke punten is MDF een hoogwaardig geprefabriceerde product.

Wil je de panelen aan elkaar verbinden door middel van schroeven of spijkers? Blijf dan minimaal 25 millimeter van de kant en bij het gebruik van schroeven is het aan te raden om eerst goed voor te boren. Zo voorkom je namelijk dat het materiaal gaat splijten.