Ga naar de inhoud

Wat is eikenhout?

Eikenhout is zoals waarschijnlijk de meeste bezoekers al weten één van de meest bekendste houtsoorten. Het hout komt oorspronkelijk van een geslacht van de loofbomen, namelijk de eik.

Bijna al het eikenhout dat wordt gebruik komt uit Europees beheerde bossen. Waardoor er elders weer een nieuwe boom wordt aangeplant wanneer er één word gekapt. Het is moeilijk om voor het Europese eikenhout alle toepassingsmogelijkheden weer te geven. Aangezien het in bijna in iedere industrie wordt toegepast. Denk dan aan constructiehout, in schepen, bruggenbouw en waterwerken. Maar het wordt ook gebruikt voor het maken van meubels, kozijnen, deuren enz.

Eikenhout eigenschappen

eikenhout planken

Het kernhout van de eik heeft een geelbruine tot een donkerbruine kleur, terwijl de spint een bleek bruine kleur heeft. Het hout is is ringporig en wanneer er dwars door de kern van de boomstam wordt gezaagd ontstaat er een vlamtekening.

Kijken we naar de andere eigenschappen van eikenhout en dan met name naar de kwaliteit en structuur ervan, dan zijn er duidelijke verschillen van waar het hout vandaan komt. Dit heeft voornamelijk te maken met de groeicondities van het hout. Zo groeit het hout in de Balkan namelijk traag en gelijkmatig. Waardoor het hout de bekende kenmerken krijgt.

Kijken we naar het eikenhout wat afkomstig is uit Polen of Frankrijk, dan zien we dat het eikenhout uit Polen een stuk taaier en harder is. Nadeel hiervan is dat er er gemakkelijker scheuren in het hout ontstaat. Frans eikenhout is weer wat zachter en heeft een wat meer onregelmatige houtstructuur. Al met al doen deze verschillen tussen het hout niet af van de hoge kwaliteit.

De houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse 2. Dit betekent dat wanneer het hout niet behandeld word, dat het een levensduur van zeker 20 a 25 jaar heeft. Hierdoor is het houtsoort een voordelig alternatief voor bijvoorbeeld tropisch hardhout zoals Teakhout.

Het bewerken van eikenhout

Eikenhouten planken laten zich over het algemeen gemakkelijk bewerken door middel van elektrisch gereedschap, maar ook door handgereedschap. Wil je onderdelen aan elkaar monteren? Dan is voorboren aan te raden.

Maak ook gebruik van roestvrij staal bevestigingsmateriaal. Hierdoor voorkom je blauw/zwarte verkleuring. De verkleuring ontstaat wanneer ijzer in contact komt met het aanwezige looizuur. Daarom wordt ook het gebruik van koper afgeraden. Dan ontstaat er een lichte bruine verkleuring van het hout. Ook lijmen van onderdelen is geen probleem.

Wist je dat: Dat eikenhout ook wordt gebruikt voor het maken van vaten voor wijn, whisky en andere alcoholische dranken? Veel van deze dranken ontlenen hun smaak aan de in de eiken aanwezige looizuren.

Manieren om eikenhout te behandelen

Onbehandeld eikenhout is van nature al mooi om te zien. Maar het is toch aan te raden om het eikenhout te behandelen. Want wanneer je dit niet doet, kunnen er vlekken ontstaan en trekt vuil in je hout. Maar ook scherpe voorwerpen kunnen het oppervlak beschadigen. Om je eikenhout lang mooi te houden is dus behandelen aan te raden. Je kunt dan kiezen uit populaire methodes zoals olie, lak of beits.

1. Lak

Lak is zo ongeveer de meest oude vorm om hout te beschermen. En is een vele varianten te verkrijgen (denk dan aan matte lak, hoogglas en zijdeglans). Wanneer je kiest voor lak, bedenk dan wel dat het gevoelig is voor krassen. Zeker bij hoogglans.

Een groot voordeel van lakken van hout is dat oneffenheden of plekken die iets minder mooi zijn gemakkelijk bedekt worden. De gladde oppervlakten geven een moderne uitstraling.

2. Oliën

Olie legt zoals beits of lak geen laagje op het behandelde hout. Maar de olie trekt tot diep in het hout zodat het van diep van binnen gevoed word. Vuil en vocht kunnen door de afstotende werking dus niet in het hout trekken. Wordt er toevallig een vloeibaar iets gemorst? Dan dient het direct verwijderd te worden.

Kies je voor een olie, dan dient het onderhoud ongeveer twee keer per jaar te gebeuren. Vergeet dan ook niet de onderkant van de plank in te smeren! Het is aan te raden om de olie wanneer je gaat slapen aan te brengen. Zo zal de olie gedurende nacht intrekken en wrijf het hout de volgende dag nog met een schone droge doek na.

3. Beits

Beits is in tegenstelling dat een olie een goede harde beschermende laag. Vuil en vocht wordt door de beits tegengehouden. Maar let er wel op dat beits door krassen van een scherp voorwerp nog steeds kan beschadigen. Door de beschadiging verliest de beits zijn beschermende werking.

Wordt bijvoorbeeld je eikentafel dagelijks intensief gebruikt? Dan is het handig om de tafel eerst lichtjes op te schuren. Om vervolgens weer van een nieuwe laag beits te voorzien.

Wanneer we beits vergelijken met een lak, dan blijkt dat bij beits de natuurlijke houtnerf van het eikenhout zichtbaar blijft. En zo de natuurlijke uitstraling behouden kan worden.