Insectenhotel zelf maken met een bouwtekening?

Deze 3 tips helpen je op weg

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel

Insecten hebben het tegenwoordig grote moeite om een goede leefomgeving te vinden. Dat is is jammer want insecten zijn niet alleen goed voor de natuur. Maar ook goed voor de mens. Door zelf een insectenhotel te maken van hout en een speciale insectenhotel bouwtekening ondersteun de insecten.

Hierdoor hebben de insecten het gehele jaar een goed, stevig en een veilige leefomgeving.

In dit artikel ontdek je 3 handige tips voor het bouwen je eigen insectenhotel.

Tip 1: Voor welke insecten wil je zelf een insectenhotel maken?

Voordat je zelf een insectenhotel maakt is het handig dat je van te voren bepaald aan welke insecten je onderdak wilt bieden. In de meeste gevallen wordt er gekozen om een insectenhotel te maken voor de volgende 5 insecten:

  • Lieveheersbeestjes:
   Deze kleine en vaak rood van kleurige kevertjes voeden zich onder andere met bladluis.
  • Solitaire bijen:
   Deze bijen leven vaak alleen en zorgen ervoor dat verschillende bloemen, struiken en bomen in de omgeving worden bestuift. Omdat ze vaak alleen zijn, hebben ze ook geen kolonie om te verdedigen. Hierdoor zullen ze ook niet tot nauwelijks steken.
  • Graafwespen:
   Deze kleine insecten nestelen zich soms in de grond of anders in geknakte braamstengels. Ze vullen hun nest met dode insecten die o.a. voor voedsel dienen voor hun larven. Ze voeden zich graag met bladluizen, cicaden en bladkeverlarven.
  • Vlinders:
   Een insectenhotel biedt de vlinder onderdak wanneer het slecht weer of winter is.
 • Gaasvliegen:
  Verwar de deze vlieg niet met de vervelende zwarte vlieg. Ze zijn namelijk niet hinderlijk voor de mens en helpen mee met het bestrijden van de bladluis.

insectenhotel maken hout

Insectenhotel zelf maken van hout zoals steigerhout

2. Bepaal de juiste materialen

Een insectenhotel zelf maken kan natuurlijk in verschillende soorten en maten. Gelukkig zit je niet vast aan een bepaalde vorm. Wat wel belangrijk is, is dat je kiest voor een houtsoort welke goed bestand is tegen Nederlandse en Belgische weersinvloeden.

Voor opvulling kan je de volgende materialen gebruiken:

  • Hout
   Als opvulling kies je voor een rond stuk hout. Boor hier diverse gaatjes in die circa 5 tot 20 millimeter diep zijn en ongeveer 2 tot 12 millimeter doorsnede. Let er op wel dat de achterkant van het stuk hout volledig dicht moet zijn.
  • Holle takken, bamboe of riet
   Deze holle materialen zijn ideaal voor bijen of graafwespen. Gebruik verschillende diktes en bundel ze vervolgens bij elkaar. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om takken met een zachte binnenkant te gebruiken.
  • Houtsnippers en schors
   Lieveheersbeestjes zijn gek op dit soort materialen. Ze kiezen er vaak voor om hier in te overwinteren of om te overnachten
 • Kamer met kieren
  Door één van de kamers dicht te maken, maak je hem geschikt voor vlinders. Stop in de kamer wat dorre takjes met bladeren in zodat de vlinders een takje hebben om erop te zitten. Maak vervolgens verschillende kieren van 1 cm breed en 8 tot 10 cm hoog zodat de vlinders naar binnen kunnen kruipen.

Is je eigen gemaakte insectenhotel af? Bescherm deze dan nog wat extra tegen wind en weersinvloeden. Om te zorgen dat je de insecten niet verjaagd raad ik je aan om alleen het dakje te verven. Uitsluitend met milieu en diervriendelijke verf of oliën.

3. Kies voor de juiste plaats voor je zelfgemaakte insectenhotel

Plaats je zelf gemaakte insectenhotel het liefst op een zonnige plek in het zuiden. Waarbij het beschermd is tegen de regen en de wind en het liefst in de buurt waar bloeiende planten en struiken groeien.

In de winter is het advies om het insectenhotel te laten hangen zodat de insecten vroegtijdig niet gestoord worden.

Onderhoud aan je zelf gemaakte insectenhotel is vrij simpel. Schoonmaken is namelijk niet nodig en kan zelf in de ergste gevallen schadelijk zijn voor de insecten en larven.

Het enige wat je kan doen is het weghalen van eventuele spinnenwebben.

Daarnaast is het ook verstandig dat als de lente begint de gebruikte materialen controleren. Probeer dan vooral de materialen aan te vullen en te vervangen.

Een insectenhotel zelf maken met een insectenhotel bouwtekening

Een insectenhotel zelf maken is dus niet alleen goedkoper, maar het is vooral nuttig voor de natuur en de omgeving van jouw tuin. Heb je kinderen of kleinkinderen? Dan is het een insectenhotel maken ook voor hun leuk en leerzaam.

Zo leren ze welke insecten nuttig zijn voor de natuur en leren ze om gaan met diverse gereedschappen.

Belangrijk is dan wel dat veiligheid voorop staat!

Wil je de natuur een handje helpen door een insectenhotel zelf te maken? Maar ook dat deze tegen een stootje kan?

Dan is een insectenhotel bouwtekening onmisbaar.

Gelukkig bevat het pakket van Freds Bouwtekeningen meer dan 40 insectenhotel bouwtekeningen. Variërend van kleine huisjes, heuse vlinderhotels tot grote bijenhuizen.

Wil jij nu ook een insectenhotel zelf maken door middel van een insectenhotel bouwtekening? Maak net zoals ruim 6500 doe-het-zelvers gebruik van goede bouwtekeningen.

Ga Direct Naar De Kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit interessant?

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en lees over verschillende interessante artikelen.