Ga naar de inhoud
Houten schutting plaatsen

5 Tips om een Houten schutting te plaatsen

Door Karel

Een goede en een degelijke houten schutting geeft je privacy en is opzicht geen overdreven moeilijke klus. Maar een houten schutting plaatsen vergt wel een goede voorbereiding.

In dit artikel lees je 5 tips waarmee je redelijk eenvoudig je eigen houten schutting plaatst.

Verschillende schuttingen

Er zijn diverse soorten schuttingen. Denk aan houten schuttingen van planken die horizontaal of verticaal geplaatst zijn. Of een trellis scherm waarbij planten omhoog groeien.

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende harde en zachte houtsoorten. Het grootste verschil zit hem vooral in de levensduur van het hout. Zo heeft onbehandeld hardhout zoals douglas hout een levensduur van tussen 10 en 15 jaar.

Omdat bij een schutting vaak de palen in de grond staan en daardoor onderhevig zijn aan extra slijtsage is het verstandig hardhouten palen te kiezen.

Overleg altijd eerst met de buren

houten schutting geplaatst van douglas hout

Voordat je een houten schutting plaatst is het verstandig om eerst te overleggen met je buren. Misschien willen de buren wel de kosten delen. Ze krijgen er immers een mooie nieuwe schutting ervoor terug.

Daarnaast is het ook handig om goede afspraken te maken met je buren voordat je een houten schutting plaatst. Zo voorkomen jij en je buren vervelende situaties, mocht het ooit tot een botsing komen.

Het is dan ook belangrijk om deze afspraken op papier vast te leggen.

Wil je meer informatie over de verschillende regels voor het plaatsen van een houten schutting? Lees dan het artikel over de erfafscheiding goed door.

Heb je geen buren of is de verstandhouding met je buren niet goed? Ook dan hoeft het plaatsen van een houten schutting geen probleem te zijn. In beide gevallen plaats  je de schutting op eigen grond en niet op de erfgrens.

5 tips om een houten schutting te plaatsen

Een houten schutting plaatsen vereist een goede voorbereiding. De volgende tips helpen je hierbij:

1: Kies de juiste houtsoort

Meestal kiest men voor hardhouten palen bij het plaatsen van een houten schutting. Voor de schuttingsplanken en tuinschermen is een bredere keuze mogelijk. Behalve hardhout heb je ook de keuze voor vurenhout of steigerhout tuinschermen.

Ze zijn wel goedkoper, maar hebben een kortere levensduur vergeleken met de hardere houtsoorten.

Dus bepaal aan de hand van je eisen, wensen en je budget de juiste houtsoort.

2: Meet de maten op

Heb je een keuze gemaakt waaruit je houten schutting uit bestaat? Neem dan vervolgens de maten op en maak hier een tekening van. Zo heb je een visuele weergave van hoe je schutting eruit komt te zien.

Daarnaast ontstaan er geen onduidelijkheden over de uitvoering, voorkom je fouten en werk je een stuk efficiënter. Een win win dus.

3: Welk gereedschap heb ik nodig?

Bedenk van te voren welk gereedschap je nodig hebt. Maak vooral bij hardhout gebruik van scherp machinaal gereedschap. Geen goed materiaal? Koop, huur of leen hoogwaardig goed elektrisch gereedschap.

Dit maakt het werken gemakkelijker en de kwaliteit hoger.

4: Voorboren

Maak je gebruik van hardhouten palen? Boor deze waar nodig is eerst goed voor. Vervolgens graaf of boor je de gaten in de grond. In deze gaten komen de palen te staan. Een andere mogelijkheid zijn zogenaamde paalhouders of direct de palen in de grond slaan.

Kies je ervoor om de palen in de grond te slaan? Behandel het gedeelte wat de grond in gaat eerst goed voor. Je wilt na een aantal jaar immers geen rotte schuttingpalen hebben.

5: Het plaatsen van de palen

Om houtrot te voorkomen plaats je de palen zo’n 1/3 deel in de grond. Daarnaast zorg je ervoor dat de schuttingplanken ongeveer 5 cm van de grond verwijderd blijven. Zet overigens nooit de palen in één keer in de grond. Hierdoor voorkom je meetfouten waardoor je project niet meer goed uitkomt.

Dat is zonde!

Werk dus altijd van segment na segment en plaats het volgende gedeelte pas als de vorige goed op zijn plaats staat.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *