Ga naar de inhoud
gereedschap ontroesten

Gereedschap ontroesten op 7 ongebruikelijke manieren

Door Karel

Elke doe-het-zelver heeft wel eens last van roestig gereedschap. Gelukkig is gereedschap ontroesten geen intensieve klus waar je veel tijd aan kwijt bent.

In dit artikel ontdek je 7 ongebruikelijke manieren om je gereedschap te ontroesten waardoor ze weer glimmen.

1. Limoen in combinatie met zout

Strooi zout over de verroeste stukken. Besprenkel de stukken vervolgens met wat limoensap en laat het goedje ongeveer 2 a 3 uur intrekken. Pas daarna kun je heel makkelijk het roest verwijderen van je gereedschap.

Geen limoen in huis? Geen probleem een citroen helpt ook.

2. Maak gebruik van Cola

Je gereedschap ontroesten kan ook dankzij cola. Cola bevat namelijk verschillende zuren zoals fosforzuur wat effectief is tegen roest. Leg daarom je gereedschap een nachtje in een emmer met cola.

De volgende dag verwijder je heel gemakkelijk de roest van je gereedschap.

3. WD40

Je gereedschap ontroesten is ook mogelijk dankzij de bekende WD40 spray. Maak eerst goed je gereedschap schoon. Spuit vervolgens voldoende WD40 erop en laat het ongeveer 10 minuten intrekken.

Na 10 minuten reinig je het verroeste gereedschap grondig met een staalborstel. Spuit daarna nog wat WD40 op de oppervlakte van je gereedschap ter bescherming.

4. Schoonmaakazijn

Een andere maar een vrij goedkope manier je gereedschap te ontroesten is schoonmaakazijn. Leg het gereedschap in een emmer of in een bakje. En laat het een aantal uur weken. Na een tijdje zijn de roestplekken weg.

Haal de spullen eruit en spel ze goed na met water. Maak vervolgens het gereedschap goed droog met een schone doek.

5. Soda

gereedschap ontroesten

Wil je je gereedschap ontroesten, dan kun je dit doet me soda. Mix de soda met water totdat het dik genoeg. Smeer het vervolgens op je gereedschap en laat het zo’n 2 a 3 uur goed intrekken. Zijn de uren verstreken, haal dan het goedje weg met bijvoorbeeld een tandenborstel.

6. Aardappelen

Een andere en een veel meer natuurlijke oplossing om je gereedschap te ontroesten zijn aardappelen. Want wist je dat aardappelen van nature zuren bevatten?

Heb je kleine verroeste onderdelen? Dan zijn aardappelen aan te raden.

Je kunt de roest van je gereedschap verwijderen op 2 manieren. Zo kan je het roestig gereedschap in een aardappel steken en 24 uur wachten. Haal pas na 24 uur het voorwerp eruit.

Bij de 2e manier snijd je de aardappel door midden en wrijf daarna met het stukje over de geroeste onderdelen. Veeg het losgekomen roest vervolgens weg met wat staalwol.

7. Oxaalzuur

Oxaalzuur is een zuur waarbij je verschillende veiligheidseisen in acht moet nemen. Denk dan aan rubberen handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding.

Je mixt ongeveer 25 milliliter met 250 milliliter water. En leg daarna het gereedschap ongeveer 20 minuten in het goedje. Na 20 minuten haal je het gereedschap eruit en droog het schoon met een schone doek.

Om zeker te zijn dat er niks meer achter is gebleven is het verstandig om het gereedschap na de handeling nog eens goed te wassen.

Wil je meer informatie over wil je meer weten over de prijzen? Bekijk dan eens de volgende producten.

Tot slot: Gereedschap ontroesten

In dit artikel heb je meer gelezen hoe je op zeven verschillende manieren je gereedschap kunt ontroesten. Heb je na het lezen van het artikel nog andere manieren die niet in het lijstje erbij staan? Laat het mij dan weten door hieronder een berichtje achter te laten. Vond je het artikel waardevol, deel het artikel dan op social media met de bovenstaande knoppen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

1 reactie op “Gereedschap ontroesten op 7 ongebruikelijke manieren”

  1. Door Guus Broeke op 15 augustus 2021

    Voordat je met ontroeste begint. Leg de te ontroesten delen in een emmer of bak met heet water voeg daar per 5 liter een afwastablet van de vaatwasser en laat circa 20 uur weken heel veel los komend vuil kan je dan makkelijk verwijderen met een afsteek – scherp plamuurmes of verfkrabber daarna direct droogmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *