Karel Damen

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met een bovenfrees. Deze is namelijk ontzettend handig voor wanneer je op een nauwkeurige manier een sponning wilt maken. Maar hoe stel je een bovenfrees nu precies in?

Want wanneer je de bovenfrees niet goed instelt, is de kans groot dat jouw doe-het-zelf project mislukt. Daarom wil ik dan ook door middel van deze pagina graag aan jou uitleggen hoe je in 2 eenvoudige stappen een bovenfrees moet instellen.

Dus lees snel verder!

Hoe beginnen we?

Je wilt dus een bovenfrees gebruiken voor je project om zo diepe sponningen te maken. Super! Maar zorg dat je de frees van te voren goed hebt ingesteld. Zo zorg je namelijk ervoor dat je frees langer mee gaat en zal je kwaliteit van je DHZ project er ook nog eens flink op vooruit gaan.

Stap 1: De Voorbereiding

Maar voordat we beginnen met het instellen van je bovenfrees, raad ik aan om DHZ project goed vast te zetten met lijmklemmen. Hierdoor zal je project niet kunnen verschuiven. Vervolgens plaats je de frees zover als het kan in je freesmachine. Zit de frees in de machine? Draait de frees dan goed vast.

De bovenzijde van je project is je belangrijkste punt. Dit noemen we het referentiepunt. Het is dan ook belangrijk dat je deze goed in de gaten blijft houden, want dit is je nulpunt. Zet of leg daarom dan ook je product op een vlakke ondergrond, zoals bijvoorbeeld je werkblad.

Heb je dit gedaan? Ontgrendel vervolgens de machine en beweeg deze langzaam naar beneden totdat je de ondergrond raakt.

Een freesmachine bezit een zogenaamde drie-fase aanslagblok. Met behulp van dit blok zet je de laagst ingestelde stelbout onder de aanslagstang. Op deze manier laat je de bovenfrees weten wat het nulpunt is.

Wanneer de aanslagtang ontgrendelt is, zal deze op de stelbout vallen. Indien het nodig is draai je de aanslagstang aan, totdat de instelmoer goed geraakt word. Verschuif daarna je diepteaanwijzer naar beneden voor het nultpunt.

Als je dit allemaal hebt gedaan, weet je 100% zeker dat de bovenfrees op nul is ingesteld en kan je gaan beginnen met frezen.

Stap 2: Het Frezen

Als voorbeeld nemen we even dat je een sponning van 10mm diep wilt frezen. Druk de instelmoer in. En beweeg vervolgens de aanslagstang naar boven. Dit doe je totdat de diepteaanwijzer op 10mm staat.

Daarna draai je de instelmoer vast en maak je vervolgens een proefsponning om zo zeker te weten dat alles goed is gesteld. Om zeker te weten dat alles klopt is het aan te raden om de proefsponning op te meten met een speciaal gekalibreerd meetinstrument.

Wijkt de diepte af? Dan dien je ervoor te zorgen dat de aanslagstang op een tiende nauwkeurig afgesteld word. Draai vervolgens aan de fijnafstelling zodat deze op nul komt te staan. En draai linksom om de frees dieper te plaatsten. Wil je de frees minder diep plaatsen draai dan rechtsom.

Op deze manieren kun je dus heel gemakkelijk een afwijking herstellen. En kun je vervolgens op een zeer nauwkeurige manier een mooie strakke sponning frezen.

Tot slot

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je in 2 gemakkelijke stappen een bovenfrees instelt. Heb je nog geen bovenfrees? Dan raad ik je aan om er één aan te schaffen die een variabel toerental heeft. Omdat anders de freesjes gemakkelijker kunnen verbranden en slijten.

Heb je verder nog vragen of opmerkingen over hoe je een bovenfrees instelt? Dan kun je deze aangeven door middel van het onderstaand formulier. Succes!

Karel Damen

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 66 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en ontdek meer interessante artikelen.