Ga naar de inhoud
basis gereedschap dat je moet hebben

Welk Basisgereedschap moet je minimaal hebben?

Door Karel

Ben je iemand die graag in of rond je huis basisklusjes uitvoert? Dan is het verstandig om wat basisgereedschap bij de hand te hebben. In dit artikel ontdek je welk basisgereedschap je allemaal nodig hebt om zelf elke huis, tuin en keukenklus te doen.

1. Schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als basisgereedschap. Wat wel belangrijk is om te weten is dat er verschillende schroevendraaiers zijn met ieder zijn eigen voor en nadelen.

Zo heb je de bekende sleufschroevendraaier dat ook wel de platte schroevendraaier word genoemd. Deze schroevendraaier wordt steeds minder gebruikt, maar komt nog goed van pas bij sierschroeven die je nog vaak terug vind bij interieurwerken.

Naast de platte schroevendraaier heb je ook de Philips, Pozidriv en de Torx schroevendraaiers. De Philips schroevendraaier is een veelgebruikte schroevendraaier die te herkennen is naar de kruiskop, waardoor er meer grip ontstaat.

De Pozidriv schroevendraaier lijkt veel op de Philips. Maar het verschil zit hem in de kruiskop met een extra sterretje, waardoor je nog meer grip kunt uitvoeren, mits je de juiste schroeven gebruikt.

Een andere en een meer aparte schroevendraaier is de Torx. Deze heeft namelijk een andere kop dan de hierboven genoemde schroevendraaiers. De kop heeft namelijk de vorm van een 6 puntige ster. Het grote voordeel hiervan is dat er nog een betere krachtoverbrenging ontstaan tussen de schroevendraaier en de schroef.

Gelukkig hoef je ze niet allemaal te hebben. Steeds vaker worden er namelijk schroevendraaiers verkocht die gebruik maken van losse bitjes. Extra makkelijk en het neemt nog eens minder in ruimte in ook.

2. Hamer

Bij basisgereedschap hoort een hamer

Wil je graag zelf meubels maken, dan mag een hamer natuurlijk niet ontbreken als basisgereedschap. Er zijn verschillende soorten hamers, zoals houten hamer, rubber hamer, moker enzovoort. Maar wanneer in en rondom je huis klust is het hebben van een bankhamer en een klauwhamer een must.

De bankhamer dat ook wel vaak een ‘gewone’ hamer word genoemd is vooral handig bij kleiner timmerwerk. De klauwhamer kan gebruikt worden voor het grotere timmerwerk en zelfs bouwwerk.

Je herkent de klauwhamer aan het iets bollere slagvak en aan de gespleten achterkant.

Doordat het slagvak is boller is de kans dat er scherpe afdrukken in het materiaal blijven vrij klein. Met de achterkant van de klauwkamer kan je vrij gemakkelijk (krom geslagen) spijkers uit muren, hout of andere materialen halen. Het is dan ook handig gereedschap om te hebben.

3. Combinatietang

Een combinatietang wordt vooral gebruik bij het uitvoeren van verschillende (kleine) klustaken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan buigen, monteren en knippen.

De combinatietang is een handig gereedschap om te hebben omdat het bestaat uit 3 delen. Het 1e deel is de geribbelde platte bek dat je voornamelijk gebruikt voor het buigen van ijzerdraad of het eruit halen van krom geslagen spijkers.

Het 2e gedeelte is het boogvormig geribbeld gedeelte dat ervoor zorgt dat je een goede grip hebt, waardoor je bouten en moeren kunt los of vast draaien.

Het laatste gedeelte van de combinatietang bevat 2 scherp geslepen snijkanten. Hiermee kun je verschillende soorten draad zoals koperdraad of ijzerdraad door knippen.

4. Hand en ijzerzaag

Wat ook bij het basisgereedschap voor houtbewerking hoort is de welbekende en veelgebruikte handzaag waarmee je vrij gemakkelijk MDF platen, steigerhout planken, spaanplaat, multiplex en latten zaagt. De zaag is gemakkelijk te herkennen aan de (meestal) plastic grip en aan de 40 tot 50 cm lange zaagblad.

De zaagtanden van het zaagblad zijn grof en scherp waarbij de tanden vaak gezet zijn. Dit betekent dat de tanden afwisselend verspringen van links naar rechts.

Het voordeel hiervan is dat er een bredere zaagsnede ontstaat waardoor de zaag minder snel vastloopt.

Een andere zaag die je als basisgereedschap wilt hebben is de bekende ijzerzaag dat ook wel vaak beugelzaag word genoemd. De ijzerzaag is niet alleen handig voor het doorzagen van ijzeren of koperen waterleidingen. Maar de zaag komt ook goed van pas bij het zagen van kunststof buizen of pijpen.

De zaagtanden van een ijzerzaag zijn klein en een stuk fijner dan bij de handzaag.

5. Rolmaat

Je hebt vast wel eens van het gezegde “meten is weten” gehoord. Daarom hoort een rolmaat dan ook bij het basisgereedschap. Het fijne van een rolmaat is dat het zeer weinig ruimte in beslag neemt.

Vergeleken met een meetlat heeft een rolmaat het belangrijke voordeel dat je vaak tot wel 10 meter kunt opmeten. Wat ook fijn is, is dat je het meetgedeelte van een rolmaat niet zelf hoeft op te rollen, maar dit automatisch gaat.

Waar je wel goed op moet letten bij het kopen van een rolmaat is dat je er 1 koopt van minimaal 3 meter lang. En waar geen dubbele schaalverdeling (centimeters en inches) op staat. Dat maakt het aflezen een stuk lastiger.

6. Waterpas

Waarvoor gebruik je een waterpas

Niet alleen is een rolmaat handig gereedschap om te hebben, maar ook een waterpas is handig. Een waterpas heeft 2 libellen met daarin een bubbel. Dankzij de bubbel is het mogelijk om voorwerpen, planken en andere voorwerpen 100% horizontaal als verticaal waterpas te krijgen.

Naast de normale waterpas is er ook een digitale variant. De digitale variant heeft vaak dezelfde functies als de normale, maar ook andere handige functies. Zo kun je iets waterpas stellen tot op 0.1 graad nauwkeurig en wat ook handig is, is dat je verschillende metingen achter elkaar kunt opslaan.

Maar in de meeste gevallen is de normale waterpas meer dan genoeg.

Meer basisgereedschap

In dit artikel heb je gelezen welk gereedschap je minimaal als (beginnende) klusser in je bezit moet hebben. Naast de hierboven genoemde basisgereedschap zijn er nog een aantal andere die je in je gereedschapskoffer wilt hebben.

Denk maar eens aan schroeven, spijkers, potloden, boren en een handige snijmes.

Waar je wel voldoende rekening mee moet houden bij het kopen van het basisgereedschap is dat je kiest voor goede kwaliteit. Goedkoop gereedschap is vaak minder sterk waardoor het een grotere kans heeft dat het kapot gaat. Je kunt het beste dan ook investeren in goed gereedschap dan meerdere keren een goedkoop stuk kopen.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 67 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Bekijk dan de "Over Mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *