Basisgereedschap

Welk gereedschap hoort er minimaal in je gereedschapskist?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Bouwtekeningen-Hout.nl - Karel

Ben je iemand die graag in of rondom je huis wat basisklusjes uitvoert? Dan is het verstandig om wat basisgereedschap bij de hand te hebben. In dit artikel ontdek je welk basisgereedschap je allemaal nodig hebt om zelf elke huis, tuin en keukenklus te doen.

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als basisgereedschap. Wat wel belangrijk is om te weten is dat er verschillende schroevendraaiers zijn met ieder zijn eigen voor en nadelen.

Zo heb je de bekende sleufschroevendraaier dat ook wel de platte schroevendraaier word genoemd. Deze schroevendraaier wordt steeds minder gebruikt, maar komt nog goed van pas bij sierschroeven die je nog vaak terug vind bij interieurwerken.

Naast de platte schroevendraaier heb je ook de Philips, Pozidriv en de Torx schroevendraaiers. De Philips schroevendraaier is een veelgebruikte schroevendraaier die te herkennen is naar de kruiskop, waardoor er meer grip ontstaat.

De Pozidriv schroevendraaier lijkt veel op de Philips. Maar het verschil zit hem in de kruiskop met een extra sterretje, waardoor je nog meer grip kunt uitvoeren, mits je de juiste schroeven gebruikt.

Een andere en een meer aparte schroevendraaier is de Torx. Deze heeft namelijk een andere kop dan de hierboven genoemde schroevendraaiers. De kop heeft namelijk de vorm van een 6 puntige ster. Het grote voordeel hiervan is dat er nog een betere krachtoverbrenging ontstaan tussen de schroevendraaier en de schroef.

Gelukkig hoef je ze niet allemaal te hebben. Steeds vaker worden er namelijk schroevendraaiers verkocht die gebruik maken van losse bitjes. Extra makkelijk en het neemt nog eens minder in ruimte in ook.

Hamer

Een hamer mag natuurlijk niet ontbreken als basisgereedschap. Er zijn verschillende soorten hamers, zoals houten hamer, rubber hamer, moker enzovoort. Maar wanneer in en rondom je huis klust is het hebben van een bankhamer en een klauwhamer een must.

De bankhamer dat ook wel vaak een ‘gewone’ hamer word genoemd is vooral handig bij kleiner timmerwerk. De klauwhamer kan gebruikt worden voor het grotere timmerwerk en zelfs bouwwerk.

Je herkent de klauwhamer aan het iets bollere slagvak en aan de gespleten achterkant.

Doordat het slagvak is boller is de kans dat er scherpe afdrukken in het materiaal blijven vrij klein. Met de achterkant van de klauwkamer kan je vrij gemakkelijk (krom geslagen) spijkers uit muren, hout of andere materialen halen.

Combinatietang

Een combinatietang wordt vooral gebruik bij het uitvoeren van verschillende (kleine) klustaken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan buigen, monteren en knippen.

De combinatietang bestaat uit 3 delen. Het eerste deel is de geribbelde platte bek dat je voornamelijk gebruikt voor het buigen van ijzerdraad of het eruit halen van krom geslagen spijkers.

Het 2e gedeelte is het boogvormig geribbeld gedeelte dat ervoor zorgt dat je een goede grip hebt, waardoor je bouten en moeren kunt los of vast draaien.

Het laatste gedeelte van de combinatietang bevat 2 scherp geslepen snijkanten. Hiermee kun je verschillende soorten draad zoals koperdraad of ijzerdraad door knippen.

Hand en ijzerzaag

Wat ook bij het basisgereedschap hoort is de welbekende en veelgebruikte handzaag waarmee je vrij gemakkelijk MDF, steigerhout, spaanplaat, multiplex en latten zaagt. De zaag is gemakkelijk te herkennen aan de (meestal) plastic grip en aan de 40 tot 50 cm lange zaagblad.

De zaagtanden van het zaagblad zijn grof en scherp waarbij de tanden vaak gezet zijn. Dit betekent dat de tanden afwisselend verspringen van links naar rechts.

Het voordeel hiervan is dat er een bredere zaagsnede ontstaat waardoor de zaag minder snel vastloopt.

Wil je hout zagen in een hoek van 90 of 45 graden? Lees dan het artikel verstek zagen.

Een andere zaag die bij het basisgereedschap hoort is de bekende ijzerzaag dat ook wel vaak beugelzaag word genoemd. De ijzerzaag is niet alleen handig voor het doorzagen van ijzeren of koperen waterleidingen. Maar de zaag komt ook goed van pas bij het zagen van kunststof buizen of pijpen.

De zaagtanden van een ijzerzaag zijn klein en een stuk fijner dan bij de handzaag.

Rolmaat

Je hebt vast wel eens van de gezegde “meten is weten” gehoord. Daarom hoort een rolmaat dan ook bij het basisgereedschap. En het fijne is dat het ook nog eens zeer weinig ruimte in beslag neemt.

Vergeleken met een meetlat heeft een rolmaat het belangrijke voordeel dat je vaak tot wel 10 meter kunt opmeten. Wat ook fijn is, is dat je het meetgedeelte van een rolmaat niet zelf hoeft op te rollen, maar dit automatisch gaat.

Waar je wel goed op moet letten bij het kopen van een rolmaat is dat je er 1 koopt van minimaal 3 meter lang. En waar geen dubbele schaalverdeling (centimeters en inches) op staat. Dat maakt het aflezen een stuk lastiger.

Waterpas

waarvoor gebruik je een waterpas

Een zelf gemaakte wandbord ophangen dat ook nog eens 100% recht hangt? Daar heb je gelukkig een waterpas voor die je daarbij helpt. Een waterpas heeft 2 libellen met daarin een bubbel. Dankzij de bubbel is het mogelijk om voorwerpen, planken en andere voorwerpen horizontaal als verticaal waterpas te krijgen.

Naast de normale waterpas is er ook een digitale variant. De digitale variant heeft vaak dezelfde functies als de normale, maar ook andere handige functies. Zo kun je iets waterpas stellen tot op 0.1 graad nauwkeurig en wat ook handig is, is dat je verschillende metingen achter elkaar kunt opslaan.

Maar in de meeste gevallen is de normale waterpas meer dan genoeg.

Meer basisgereedschap

In dit artikel heb je gelezen welk gereedschap je minimaal als (beginnende) klusser in je bezit moet hebben. Naast de hierboven genoemde basisgereedschap zijn er nog een aantal andere die je in je gereedschapskoffer wilt hebben.

Denk maar eens aan schroeven, spijkers, potloden, boren en een handige snijmes.

Wat wel belangrijk is bij het kopen van het basisgereedschap dat je kiest voor goede kwaliteit. Goedkoop gereedschap is vaak minder sterk en heeft daardoor een grotere kans dat het kapot gaat. Je kunt het beste dan ook investeren in goed gereedschap dan meerdere keren een goedkoop stuk kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit interessant?

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en lees over verschillende interessante artikelen.