Ga naar de inhoud
Houten Tuinpoort maken

Tuinpoort Tekening + 5 Tips om Zelf je eigen Houten Tuinpoort te Maken

Door Karel

Wil je een houten tuinpoort zelf maken en ben je op zoek naar een goede tuinpoort tekening? Dat komt dan goed uit. In dit artikel ontdek je niet alleen verschillende bouwtekeningen voor een houten tuinpoort, maar geef ontdek je ook nog eens vijf verschillende tips om je hierbij te helpen.

Want heb je al gedacht waar de houten tuinpoort komt? Waarvoor je hem wilt gebruiken en welke houtsoort je het beste kunt gebruiken? Lees daarom eerst dit artikel aandachtig door en ga pas daarna aan de slag.

Tip 1: bepaal wat voor tuinpoort je precies wilt

opvallende houten tuindeur weggewerkt in schutting
opvallende houten tuindeur weggewerkt in schutting

Wil je een houten tuinpoort maken omdat je een grote schutting hebt en je het grote vlak wilt doorbreken? Kies dan voor een opvallende deur die net een andere vorm heeft dat je schutting. Je kan je een houten tuinpoort maken die iets hoger is dan de schutting en bijvoorbeeld halfrond aan de bovenkant.

Wil je hebben dat je tuinpoort juist niet opvalt, dan kun je een tuinpoort maken van een schuttingdeel. Zo valt deze weg in je schutting. Mocht je willen dat je tuinpoort opvalt, dan kun je een tuinpoort maken van een schuttingdeel.

Tip 2: bedenk goed waar je de tuinpoort wilt gaan plaatsen

Bepaal van te voren waar de tuinpoort komt. Heeft je tuin bijvoorbeeld een achterom of ligt de tuin aan een ander pad, zorg in beide gevallen dat de tuinpoort hier goed op aansluit. Soms kun je bijvoorbeeld de tuinpoort naast je houten schuur maken of naast je carport.

De carport is dan een stevig punt om de tuinpoort aan te bevestigen. Bedenk ook of de tuinpoort genoeg ruimte heeft om te draaien en helemaal open kan op de plek die je in gedachte hebt.

Maar er is nog veel meer om over na te denken. Wanneer je een houten tuinpoort zelf wilt maken moet je jezelf ook afvragen of je er brede voorwerpen door de tuinpoort moeten. In dat geval kan het vaak slimmer zijn om een houten tuinpoort te maken dat uit twee delen bestaat. Hoe breder de tuinpoort, des te belangrijker is het frame dat je maakt en waarin je de poort bevestigd.

Toevallig interesse om je eigen carport te maken? In het artikel carport bouwtekeningen (pdf) geef ik je 4 handige en belangrijke tips.

Tip 3: Kies de juiste materialen

douglas houten planken tuinpoort - copyright bouwtekeningen-hout.nl
douglas houten planken copyright bouwtekeningen-hout.nl

Een tip die ik echt wil benadrukken: beknippel niet op kwaliteit van het materiaal. Je betaalt misschien in de eerste instantie iets meer. Maar uiteindelijk heb je langer plezier van je houten tuinpoort omdat het hout en beslag goed blijven.

Je kunt meerdere houtsoorten gebruiken om een tuinpoort te maken. Zo ben ikzelf voor dit projecten fan om douglas hout te gebruiken. Douglas hout is een harder houtsoort dat sterk genoeg is en in de loop van tijd grijs van kleur wordt. Van het laatste moet je natuurlijk houden, maar hierover later meer.

Een andere optie is geïmpregneerd steigerhout. Omdat het hout behandeld is, gaat het extra lang mee en verkleurd het hout niet. Maar welke houtsoort je ook kiest, kies bij voorkeur hout met het FSC keurmerk.

Ook raad je aan om goed na te denken over de stevigheid van je tuinpoort, het frame en de scharnieren. De houten tuinpoort hangt namelijk zwaar de scharnieren. Voor extra stevigheid kun je bijvoorbeeld extra latten monteren en langere schroeven gebruiken bij het bevestigen van de scharnieren. Op deze manier je tuinpoort bestand tegen dichtslaan en trekt het hout niet krom door regen en wind.

Genoeg om over na te denken voordat je begint om zelf een tuinpoort te maken. En kies je voor houten palen? Kies dan wel voor hardhouten palen in verband met houtrot.

Tip 4: bouwtekening voor een tuinpoort van hout

een houten tuinpoort zelf maken met een bouwtekening

Nadat je een plaats en de juiste materialen hebt bepaald, is de volgende dat je gebruik maakt van een goede bouwtekening. Goede bouwtekeningen zijn niet alleen gemaakt door ervaren klussers, maar zorgen er ook voor dat alle afmetingen, hoeken en verbindingen precies zijn aangegeven. Dit helpt bij het voorkomen van dure fouten tijdens het bouwen.

Daarnaast hebben goede bouwtekeningen nog meer voordelen namelijk:

  • Je werkt efficiënter omdat je niet hoeft te gissen naar de juiste afmetingen. Deze staan namelijk in millimeter vermeldt op de tekeningen.
  • Bevatten een materiaal en zaaglijst. Zo weet je precies van te voren wat je nodig hebt en hoe lang het materiaal moet zijn. Hierdoor ben je uiteindelijk goedkoper uit en heb je nauwelijks verspilling van materialen.
  • Dankzij de stapsgewijze instructies wordt het bouwen van je houten tuinpoort een stuk gemakkelijker.
  • Geven je de ruimte voor creativiteit en aanpassingen zodat je de tuinpoort kunt aanpassen aan je voorkeuren.

Voor goede bouwtekeningen om je eigen tuinpoort te maken, raad ik de bouwtekeningen uit Freds bouwtekeningen pakket aan. Je download ze door op de knop hieronder te klikken.

tuinpoort tekening voorbeeld
Voorbeeld tekening van een dubbele tuinpoort
dubbele tuinpoort tekening voorbeeld 1
Dubbele tuinpoort tekening voorbeeld 2

Tip 5: afwerken

Is je tuinpoort af, begin dan met de afwerking ervan.. De afwerking is natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Wanneer je voor onbehandeld steigerhout hebt gekozen is het verstandig om het hout te behandelen. Dit kun je doen door middel van een beits, olie of verf.

Heb je voor douglas hout gekozen dan is het belangrijk om je zelf af te vragen wat je verwachtingen zijn van het hout. Wil je een maximale levensduur? Behandel dan ook het douglas hout met een olie, beits of een verf.

De keuze wat het beste is, is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Wil je een duurzame oplossing, dan raad ik je aan om je gemaakte tuinpoort te verven. Wil je meer uitstraling, gebruik dan een olie. Maar houdt er dan wel rekening mee dat onderhoud vaker terugkeert.

Over de auteur

Karel

Mijn naam is Karel Damen, inmiddels 68 jaar oud en ik ben een fervent "doe-het-zelver". Ik heb een leuke werkplaats achter in de tuin waar ik aardig wat tijd in door breng met het maken en repareren van meubels of andere leuke dingen. Daarnaast vind ik het leuk om de opgedane ervaringen te delen met andere. Vandaar dan ook deze website. Je ontdekt hier tips, inspiratie en informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat ik allemaal zoal heb gemaakt? Klik dan op de website knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *